Geleceğin Modası Akıllı Kumaşlar Olacak
Gelecekte giydiğimiz kıyafetler bugünkülerden çok daha farklı olacak.
Bu değişiklik sadece renklerde, tasarımda ya da kumaşlarda kendini belli etmeyecek. Geleceğin modası “akıllı” olacak. Nasıl mı, belki stres düzeyimizi düşürecek, o günkü ruh halinize göre kumaşın rengini kendi kendine değiştirebilecek. Maryland Sanat Enstitüsü öğrencileri düzenledikleri bir sergi ile bu tür yenilikleri tanıttı.
Öğrencilerden, Matthew Reading, “Bana göre günümüzde gelinliklerin çoğu çok zevksiz, daha heyecan verici olmaları gerektiğini düşünüyorum. Bütün modeller çok geleneksel,” diyor.
Maryland Sanat Enstitüsü’nde Yıka ve Giy Elektronik dersi alan Matthew Reading, yeni bir gelinlik tasarladı. Reading, gelinliğin içine yıkanabilir “mikrokontroller” dikmiş: “Kırmızı olanla, ışık, hareket ve ısıya duyarlı alıcıları programlayabiliyorsunuz. Mavi olanlar küçük motorlar, onlar da öne, arkaya ve yanlara hareket edebiliyor. Bunlarla farklı kinetik uygulamalar yapmak mümkün.”
Veronika Olsen ise daha çok işlevsel uygulamalarla ilgili. Tasarladığı ceketin, stres düzeyini ölçebildiğini söylüyor. Kumaşa eklenen alıcı, ter bezlerinin hareketlerini kaydediyor: “Alıcıları, stres seviyesi belli bir düzeye çıkınca, audio çalar’ı otomatik olarak harekete geçirecek şekilde programladım. Bu şekilde kulaklıklara dinlendirici müzik veriliyor.”
Enstitünün Akıllı Tekstil Laboratuvarını Annet Couwenberg iki yıl önce kurmuş. Amacı geleneksel bir zanaatla 21’nci yüzyıl teknolojisini buluşturmak: ” Gelecek bu. Teknoloji ilerliyor, bu alandaki ürünler küçülüyor, daha esnekleşiyor. Bu ürünler arasındaki entegrasyon da giderek hızlanıyor. Bütün bu gelişmeler, sanat, teknoloji ve modanın buluşacağı noktada büyük bir etki yaratacaktır.”
Tabor Barranti’nin renk değiştiren kumaşı da teknolojiyle modanın buluşma noktalarından biri: “Bu dinamik bir yapı. Eğer, bugün canınız yeşil değil de kırmızı bir elbise giymek istiyorsa, bir mikro işlemciyle kolayca rengi değiştirebilirsiniz.”
Sasha de Koninck ise kumaşı sesle birleştirmeyi ve müzik yapan kumaş geliştirmeyi umuyor: “Kaşığın kumaş üzerinde oluşturduğu baskı sayıları değiştiriyor bu da ses ayarını belirliyor.”
Nolla Yuan ise enerji tasarrufu sağlayan ampullerle “ışıl ışıl” bir deri ceket tasarlamış: “Öğrenciler şu anda sadece prototipler, ön modeller oluşturuyor.”
Ancak Annet Couwenberg, akıllı kumaşların ileride moda dünyasında bir devrim oluşturacağına gönülden inanıyor.