Gebze’de Arazi Yatırımı Yapmak
İçeriğe Ait Başlıklar
Gebze’den Arsa Alınırmı ?
Orhangazi Köprüsü ve inşa edilmekte olan, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi, arazi yatırımcısının Gebze’ye olan ilgisini artırdı. Bölgede, fiyatlar son iki yıl içinde yüzde 60-100 artış gösterdi.
GEBZE, idari açıdan Kocaeli iline bağlı olmasına rağmen, İstanbul’a yakınlığı ve sanayi alanlarının bu bölgede yoğunlaşması sonucu İstanbul’la ilişkisi gün geçtikçe artan bir ilçe haline dönüştü. Günümüzde ilçe, İstanbul’un uzak bir semti olarak kabul edilir hale geldi. Bu nedenle Gebze’de son yıllarda ciddi bir hareketlenme var. Büyük şirketlerden bazıları merkezlerini Gebze’ye taşırken, bazı büyük projeler de bölgeye kaydırılıyor. Yatırımcılar kuracakları dev tesisler için büyük metrekarelerde arazi arıyor. Planlanan tesislerin yüzbinlere varan istihdam sağlaması bekleniyor.
Bölgede yaşanan hareketlilik, arazi yatırımcısının da ilçeye ilgisini artırdı. Yatırımcıların farklı metrekarelerde arazi talebinde bulunduğu bölgede, fiyatlar son iki yıl içinde yüzde 60 oranında arttı. Bazı yerlerde artış oranı yüzde 100’ü buluyor.
STRATEJİK KONUMDA
Kocaeli’nin bir ilçesi olmasına rağmen İstanbul’un uç ilçesi gibi konumlanan Gebze’nin, 30 Haziran 2016 tarihinde hizmete açılan Orhangazi Köprüsü ve devamında inşa edilmekte olan Gebze-Orhan-gazi-lzmir Otoyolu Projesi ile bir anda yıldızı parladı. Bunun yanında Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yollarının da bölgeden geçmesi, İstanbul ile İzmir arasındaki yolun en önemli kavşağı olarak Gebze’nin öne çıkmasına yol açtı. Kısaca ulusal ve uluslararası ölçekteki ulaşım ağlarının tam merkezinde olması, Gebze’nin stratejik konumunu bir kat daha arttırdı.
Gebze ulaşım konusunda çok şanslı bir ilçe. E-5 Karayolu, TEM Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu, hızlı tren ilçeden geçiyor. Marmaray, hızlı tren ile birkaç yıla kadar bağlanacak. Bu bağlantı sağlandığında İstanbul’a ulaşımda yeni bir alternatif daha çıkmış olacak. Kadıköy-Tuzla Metro Hattı’nm da Gebze’ye uzanması gündemde. Sabiha Gökçen Havalimanı ise Gebze’nin hemen yanı başında;
İstanbul’dan daha çabuk ulaşılıyor. Gebzeli biri Sabiha Gökçen Havalimanı’na maksimum 15 dakikada ulaşabiliyor. Görüldüğü üzere Gebze ulaşım konusunda çok şanslı. Bu özellikleri de Gebze’nin yıldızını daha da parlatıyor.
AKTİVASYON MERKEZLERİ
Günlük çalışan nüfusun en kalabalık olduğu ilçe olarak bilinen Gebze’de bankalar ardı ardına operasyon merkezleri kurmaya devam ediyor, ilçe İstanbul’a en yakın bölgeler arasında yer alırken, bankalar İstanbul’da ikamet eden personelini servislerle Gebze’ye taşımakta.
Kocaeli şehrine bağlı olmasına rağmen İstanbul’a mesafe olarak daha yakın konumda bulunan Gebze’de ilk olarak Yapı Kredi Bankası 1990’lı yıllarda Bankacılık Üssü kurmuştu. Dönemin reklam filmlerine de konu olan bina, şu anda yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı bankacılık operasyon birimi olarak faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz 10 yıllık süre içerisinde, sırası ile Ak-bank, Türkiye Finans Katılım, Halkbank operasyon birimleri ile Finansbank’ın teknoloji birimi bölgeye yerleşirken, Iş Bankası ve Kuveyt Türk’ün ilgili birimleri de bölgeye taşınma hazırlığında.
OTOMOTİV VE GIDA YOĞUNLUKTA
Gebze’de bulunan ciddi istihdam alanlarından biri de Gebze Organize Sanayi Bölgesi. GOSB’de birçok otomotiv ve gıda şirketi yer alıyor. Bunlardan en bilinenleri ise, Doğuş Oto, Volksvvagen, Honda, Toyota, Ülker Gıda, Eti ve Kent Gıda.
Son yılların en büyük sanal mağazası haline gelen ve e-ticaret sektörüne farklı bir soluk kazandıran Markafoni.com da deposunu Gebze bölgesinde kuran şirketlerden biri. Sanayi kenti olma avantajını kullanan Gebze’ye bağlı olan Darıca, Çayırova ve Dilovası beldeleri, 2008 yılında çıkarılan kanun tasarısı ile üç yeni ilçe halini aldı. İstanbul’a yakınlığı da göz önüne alındığında bankalar ve firmalar operasyon merkezlerini Çayırova’da konumlandırmış durumda. Çayırova ve çevresi büyük inşaat firmalarının radarına da girdi. Özellikle son iki yılda markalı konut üreticisi birçok firma ilçede arsa topluyor.
Sanayinin ilçede yoğunlaşması sonucu, sanayi sektöründe çalışanların ve ailelerinin barınma ihtiyacından dolayı, ilçede konut arzı gün geçtikçe artıyor.
EN GEÇ DEĞERLENEN YERLER
Arsa ve konut açısından Gebze’nin son yıllarda en değerlenen bölgelerinin başında Hacı Halil, Osman Yılmaz ve Yenikent mahalleleri geliyor. Hacı Halil ve Osman Yılmaz mahalleleri ilçe merkezine daha yakın konumda iken, Yenikent Mahallesi ilçenin çeperlerinde yer alıyor.
İlçenin ticari faaliyetlerin yoğunlaştığı eski çarşı olarak adlandırılan Hacı Halil Mahallesi’nde konut birim fiyatları metrekare bazında 2 ila 3 bin TL aralığında değişirken, Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nin sınırları içerisinde bulunduğu ve eski çarşıya yakın olan Osman Yılmaz Mahallesi’nde ise metrekare birim fiyatlar, 2 bin 250 ila 3 bin 250 TL aralığında değişiyor.
Şehrin çeperlerinde yer alan Ve yeni gelişmekte olan Yenikent Mahallesi’nde ise daha çok yeni konutlar yer alıyor. Buradaki konutların metrekare birim fiyatları bin 750 ila 3 bin TL aralığında. Gebze ilçesinde imar planında konut lejandında kalan arsaların birim fiyatları arsanın konumu ve büyüklüğüne göre farklılık göstermekle birlikte ortalama metrekare fiyatları bin 500 ila 3 bin TL seviyelerinde.
EMLAK KONUT’A YOĞUN İLGİ
Gebze’de, sanayiden gelen yoğun nüfus potansiyeli konut talebini de artırıyor. Bunun en somut örneği, Emlak Konut GYO tarafından Gebze’nin Kirazpınar Mahallesi’nde inşa edilecek olan Gebze Emlak Konutları 3. Etap projesinde yaşandı. Projede yer alan 1.850 konut için 4.277 başvuru geldi.
Gebze Emlak Konutları 3. Etap projesine gösterilen yoğun ilgiyi değerlendiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Projemizdeki 1.850 konutun yaklaşık iki buçuk katı kadar fazla başvuru kısa sürede toplandı. Yoğun talep ülkemize ve ekonomimize güvenin bir göstergesi oldu. İnşaatına yıl bitmeden başlayacağımız projeyi en kısa sürede sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz” dedi.