Gayrimenkul sektörünü çok daha güçlü seviyeye taşıyacağız
TÜRKİYE’NİN GAYRİMENKUL PLATFORMU GYODER’İN, BU YILANCISINI GERÇEKLEŞTİRDİĞİ GAYRİMENKUL ZİRVESİ’NDE; GAYRİMENKUL ALANINDA EN ÇOK MERAK EDİLEN KONULAR, SEKTÖRÜN ULUSAL VE ULUSLARARASI TEMSİLCİLERİNİN YANI SIRA, İŞ DÜNYASININ ÖNEMLİ İSİMLERİ VE USTA EKONOMİ YAZARLARINDAN OLUŞAN KONUŞMACILAR TARAFINDAN MASAYA YATIRILDI.
GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği) tarafından, 2000 yılından bu yana düzenlenen ‘Gayrimenkul Zirvesi’, bu yıl ‘Türkiye Gayrimenkul Sektörünün DNA’sı Mercek Altında’ teması ile gerçekleştirildi. Zirvenin hemen başında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Gayrimenkul Zirvesi’nin modera-törü,-Gazeteci ve TV Sunucusu Deniz Bayraınoğlu tarafından okunan mesajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörüne çok önemli görevler düştüğünü belirterek, “Gayrimenkul Zirvesi’ni 16’ncı kez düzenleyen demeğimize, sektörün gelişimi ve ülke ekonomisine katkı için sürdürdüğü çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Kurduğu, ‘Milletin Meclisini Millet Yapar’ konsorsiyumu ile 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onanmını üstlendiği için demeğimize aynca teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
TEŞVİKLER DEVAM ETMELİ
GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, açılış konuşmasında, 2018 yılında gayrimenkul sektörünün büyümesine katkı sağlayacak olumlu etkenlerin başında, sektörün kendi iç dinamiğine ve potansiyeline ek olarak, teşviklerin devamı gibi unsurların geldiğini söyledi. Sektör olarak kamudan beklentilerinin olduğunu ifade eden Yetgin, “KDV konusunda bazı uygulamaların tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmesi gibi bir beklentimiz var. Buna ilave olarak, özellikle konut faiz oranla-nnın makul seviyede olması; ivmenin hızlanması ve sektör olarak ülkemiz ekonomisine katkımızın artması için önem arz ediyor. Aynca ülkemize daha fazla yabancı yatınmcı çekmek ve konut satışlarını artırmak için 1 milyon dolarlık gayrimenkul yatınım yapan yabancı yatınmcıya vatandaşlık hakkı getirilmişti. Bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatınmcılann, ağırlıklı olarak 100 bin ila 300 bin dolar civannda bir yatırım aralığım tercih ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla bu şartın esnetilerek 300 bin dolara indirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
İSTANBUL AKILLI ŞEHİRLERE ÖRNEK OLMALI
“Akıllı şehir uygulamaları, kent yaşamım sürekli dönüştüren ve gelecekte de sıklıkla karşılaşacağımız bir olgu olarak önümüzde duruyor” diyen Feyzullah Yetgin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa bugün akıllı şehir konusunda lider konumda. Kamunun da destekleriyle hayata geçen projelerin çoğunda, enerji teşvikleri, daha iyi ulaşım, nitelikli binalar ve daha verimli su kullanımının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Akıllı şehir konseptini biz de bir an önce gündemimize almalı ve bu yönde projeler geliştirmeliyiz. Hem bir finans şehri, hem turizm merkezi, hem sağlık merkezi, hem de ulaşım merkezi olarak öne çıkan İstanbul, üçüncü havalimanıyla birlikte dünya çapında bir lojistik merkezi olma yolunda. Dolayısıyla İstanbul, akıllı şehirlerde olması istenen tüm alanlarda güçlü ve etkili bir şekilde yer almalı. Dünyada ayrıcalıklı bir konuma sahip olan İstanbul’u, kapsamlı bir planlamayla örnek bir akıllı şehir haline getirmeliyiz.”
ÖNCELİK, SEKTÖRÜ DAHA YUKARILARA TAŞIMAK
Gayrimenkul sektörünün üreten, istihdam sağlayan, vergi veren reel bir sektör olduğunu belirten Feyzullah Yetgin, şunları söyledi: “Son verilerle de tespit edildiği gibi 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan sektörümüz, ilgili olduğu yaklaşık 250 alt sektörü ve dolaylı olarak milyonlarca kişiyi, hem istihdam hem ekonomik açısından etkiliyor. Önceliğimiz, büyüyen, gelişen ve 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedef leyen Türkiye için stratejik öneme sahip gayrimenkul sektörünü, çok daha güçlü bir seviyeye taşımak. Bu bakış açısı ve sorumluluk bilinciyle sektöre katma değer sağlayan çalışmalara imza atan GYODER olarak, gelecek nesiller için daha sağlıklı, güvenli ve verimli projelerin hayata geçirilmesi konusunda sektöre öncülük edeceğiz.”
‘GAYRİMENKULÜN GENETİK HAFIZASI’
GYODER Başkan Yardımcıları Ersun Bayraktaroğlu, Neşecan Çekici ve Prof. Dr. Gürsel Öngören, ‘Gayrimenkulün Genetik Hafızası’ başlığı altında gerçekleştirdikleri sunumlarında; Türkiye’nin Gayrimenkul Hafızası Nasıl Çalışıyor?, Gayrimenkulün Geçmişi ile Geleceğin Haritasını Çıkarmak Mümkün Mü?, Yarının DNA’sı İçin Dün ve Bugün Bize Ne Anlatıyor?, Sektörün Genetiği Hangi Yönde Değişecek? 4.0’a Geçiş Mümkün mü?, Gayrimenkul İçin Kusursuz Gen, Düş Mü Gerçek Mi?’ konularını değerlendirerek, Türkiye’de gayrimenkulün tarihsel gelişimine ışık tuttu.
SEKTÖR BEKLENTİLERİ KARŞILADI MI?
‘Gayrimenkul Sektörü ile DNA’nız Uyuştu Mu?’ başlıklı oturuma kanlan Bilgili Holding Yönetim Kumlu Başkanı Serdar Bilgili, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve The Land of Legends Yönetim Kurulu Başkanı bulunduğu isimler, farklı sektörlerden gayrimenkul sektörüne geçenlerin beklentilerini, sektörün avantajları ve dezavantajlarını tüm yönleriyle değerlendirdi. Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Başkam Av. Pınar Ersin Kollu ise ‘Kadın Kromozomu XX’ Sektörde Nerede?’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
‘KONUTUN DİNAMİKLERİ’ KONUŞULDU
Zirvenin ikinci oturumu, gayrimenkul sektöründe öne çıkan isimlerin katılımıyla gerçekleşti. ‘Konutun Dinamikleri’ başlıklı oturumda, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı A. Nazmi Durbakayım, Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkam Özcan Tahincioğlu, NEF İcra Kurulu Başkam Erden Timur ve DAP Holding Yönetim Kumlu Başkanı Ziya Yılmaz; sektörün son dummu, yeni yönetmeliğin sektöre neler getirdiği, İstanbul’un konut ihtiyacına genel bakış, uygun fiyatlı konutların inşası ve yabancıya konut satışı konularım ele aldı.
GAYRİMENKULDE ÇAĞI NASIL YAKALARIZ?
‘Gayrimenkulde Tercihlerin DNA’sı Değişiyor Mu?’ başlıklı üçüncü oturumda ise DDG Yönetim Kumlu Başkanı Bryce Tumer, I-AM Türkiye Kumcu Ortağı Emre Kuzlu, Galatasaray Üniversitesi Fransız Anadolu Araşürma Enstitüsü Öğretim Üyesi Sosyolog Dr. Jean François Perouse, KPMG Türkiye Şirket Ortağı İsmail Önder Ünal, Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı CavitYantaç, Akademetre Araştınna Yönetim Kumlu Başkanı Dr. Halil İbrahim Zeytin; trendler, yeni kuşağın beklentileri ve geleceğin şehirleri konularını mercek altına aldı.