Başarılı Girişimcilik

Gayrimenkul danışmanlığı girişim fırsatları sunuyor

İnşaat sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı büyüme emlakçılıkta da kabuk değişimine yol açtı. Gayrimenkul danışmanlığında marka olmuş şirketlerin sayısı giderek artıyor. Bu şirketler franchise ofisler açarak her yıl yüzlerce kişiye girişimci olma fırsatı sunuyor. Gayrimenkul danışmanlığı konusunda markalaşmış yedi şirket, bu yılın sonuna kadar 183 franchise ofis daha açmayı planlıyor.

2016 yılında Türkiye’de 1 milyon 341 bin adet ikinci el ve yeni konut satışı gerçekleşti. Bir yıl önceki verilere göre sektörde yüzde 5,2’lik büyüme sağlandı. Bu yıl da büyümenin devam etmesi bekleniyor. Sektörün büyüklüğünün 6 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Ekonominin lokomotifi olarak ifade edilen gayrimenkul sektörü, kendi işini kurmak isteyen girişimcilere de fırsatlar yaratıyor.

Özellikle son yıllarda köşe başı emlakçılıktan sıyrılıp çok zincirli kurumsal gayrimenkul danışmanlığı markalarının bulunduğu bir sahaya dönüşen sektör, birçok gayrimenkul danışmanı ve broker girişimcisinin doğmasına katkı sağladı. Oldukça düşük yatırım maliyetiyle açılabilen gayrimenkul ofisleri, yüksek kâr marjları sunuyor. Bu da sektöre olan ilgiyi her geçen gün artırıyor. Kurumsal bir marka çatısı altında ofis kuran girişimci, eğitimler, web sitesi, zengin portföy gücü, sözleşme ve protokol örnekleri, hukuksal danış-malık, franchise geliştirme danışmanlığı, franchise ağı ile ciro artırımı gibi birçok konuda destek alabiliyor.

Gayrimenkul Sertifikasi

Bu sektörde faaliyet gösteren yedi şirket, bu yılın sonuna kadar 183 franchise ofis açmayı planlıyor. Haberimizde, bu şirketlerin yatırım koşullarını ve büyüme planlarını araştırdık.

200 BİN TL CİRO HEDEFİ

Türkiye’nin ilk gayrimenkul danışmanlığı şirketlerinden biri olan Turyap, 320 şubeyle faaliyet gösteren dev bir zincire dönüştü. Franchise ofis açarak gayrimenkul konusunda birçok girişimcinin sektörde yer almasına katkı sağlayan şirket, bu yıl da 35 franchise şube açmayı hedefliyor.

Turyap icra Kurulu Üyesi Çağla Gürsoy Ateş, İstanbul, Ankara, Antalya, Muğla ve Bursa’ya öncelik tanıdıklarını söylüyor. Lokasyona göre 10 bin ile 25 bin dolar + KDV franchise giriş bedeli aldıklarını belirten Ateş, toplam yatırım maliyetinin ise 100 bin TL olduğunu ifade ediyor. Tur-yap’da şubeler için aylık 50 bin TL ile 200 bin TL arasında ciro hedefi bulunuyor.

35 ŞUBE AÇACAK

Realty World, 2005 yılında faaliyete başladı. 2007 yılında ise Garanti Koza bünyesine katıldı. Şu an 178 franchise şubeyle faaliyet gösterdiklerini söyleyen Realty World Franchise İlişkileri Yöneticisi Timuçin Esin, bu yılın sonuna kadar 35 franchise ofis daha açmayı planladıklarını belirtiyor.

Şirketin franchise giriş bedeli, illere göre 5 bin ile 25 bin dolar arasında değişiyor. Toplam yatırım maliyeti açılacak ofisin konumuna ve büyüklüğüne göre değişkenlik göstermekle birlikte 20 bin ile 100 bin TL aralığında. Şubeler için hedeflenen aylık minimum ciro ise 60 bin TL. Royalty olarak aylık cironun yüzde 6’sı ve reklam payı olarak da yüzde 2’si alınıyor. Gayrimenkul satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 3’er olmak üzere konut satış fiyatının yüzde 6’sı, kiralamalarda ise yıllık toplam kira bedelinin yüzde 12’si kadar hizmet bedeli alınıyor.

ERA’NIN HEDEFLERİ

Dört yıldır Türkiye pazarında faaliyet gösteren ERA Türkiye, 12 şehirde 42 ofisle hizmet veriyor. Şirketin İstanbul, Yalova, Çanakkale, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir, Aydın, Mersin, Erzurum ve Bodrum’da ofisleri var.

ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, gerek organik olarak gerekse sektördeki diğer zincirleri satın alarak beş yıl içerisinde Türkiye’de en çok ofis ve danışmana sahip olan şirket haline gelmeyi hedeflediklerini söylüyor. Atalay, “Öncellikle bizlerin bir emlak ofisinden ziyade bir gayrimenkul danışmanlık şirketi yarattığımızı belirtmem gerek. Bu paralelde kurulacak ofislerin en az 150 m2 ve üç bölümlü bir fiziksel alana sahip olması gerekiyor. Yapılacak yatırımın maliyeti ise 100 bin TL’den başlayıp yer, metrekare ve lokasyona göre 200 bin TL’ye kadar çıkabiliyor” diyor.

ROYALTY ALMAYAN MARKALAR

1998 yılından bu yana faaliyet gösteren Altın Emlak da sektörün köklü markalarından biri. Şirket, 25 ayrı ilde toplam 108 temsilcilikle faaliyet gösteriyor. Ayrıca Suudi Arabistan’da da bir ofisi bulunuyor. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu yılın sonuna kadar öncelikle Çanakkale, Samsun, Denizli, Eskişehir, Konya, Kayseri, Edirne ve İzmit’te olmak üzere birçok ilde 20 ofis daha açmayı hedeflediklerini ifade ediyor. 40 bin TL + KDV franchise giriş bedelinin alındığı Altın Emlak ofisi açmanın toplam yatırım maliyeti ise 20 bin TL + KDV. Özelmacıklı, şubeler için aylık 20 bin TL ciro hedeflediklerini söylüyor. Royalty bedeli ise alınmıyor.

2010 yılından bu yana faaliyet gösteren TGM Trend Gayrimenkul & Yatırım da franchise ofisler açarak büyümeyi tercih ediyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Hakan Erilkun, bu yılın sonuna kadar 15 franchise ofis daha açacaklarını belirtiyor. Yeni ofisler için İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya’ya öncelik tanınıyor. Franchise giriş bedeli 40 bin TL + KDV. Bir ofisin toplam yatırım maliyeti ise 65 bin TL. Royalty alınmıyor. Erilkun, şubeler için aylık 25 bin TL ciro hedeflediklerini söylüyor.

gayri

Sektörü büyüten 5 neden

  1. Stok maliyeti olmadan ve büyük bir yatırım yapmadan ktsa zamanda çok büyük getir elde etme potansiyeli yüksek bir sektör.
  2. Gayrimenkul, yatırım yapmak istendiğinde akla gelen ilk yatırım araçlarından biri. Bu da bu alana olan ilgiyi artıyor.
  3. Minimum yatırım maliyetiyle bir gayrimenkul danışmanlığı ofisi açılabiliyor. Sektör yüksek kar marjı sunduğu için, bu alana yatırım yapan girişimciye de kazandırıyor.
  4. Yabancılara satışla değişen T dinamikler de sektörün büyümesine katkı sağlıyor.
  5. Kentsel dönüşüm, birçok ilde fırsatlar sunuyor.

BURCU TUVAY

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu