Fransız galeri zinciri Carred Artistes franchise veriyor
Sanata olan tutkusunu işe dönüştürerek Fransız galeri zinciri Carre d’Artistesl Türkiye’ye getiren Nazlı Berberoğlu, franchise sistemiyle Türkiye’ye yayılmayı hedefliyor. Carred Artistes’ın sanatı demokratikleştirmek söylemiyle sanatı ulaşılabilir kılmayı hedeflediğini söyleyen Berberoğlu, “Önümüzdeki yıl İstanbul’da ikinci galerimizi açmayı ve İstanbul dışına da franchise vermeyi planlıyoruz” diyor.
Türkiye’de sanat piyasası yeni yeni gelişiyor. Türkiye gibi sanat piyasasının derinleşmediği ülkelerde yeni sanatçıların kendini tanıtması da orta gelir grubundaki sanatseverlerin sanata yatırım yapması da hiç kolay değil. Ancak son dönemde hem yeni sanatçıları desteklemek hem de sanata yatırımı daha kolay hale getirmek için yeni girişimler ortaya çıkmaya başladı.
Fransız galeri zinciri Carre d’Artistes de bunlardan biri. Markayı Türkiye’ye getiren isim ise The Coca-Cola Company’de 2010 yılından bu yana Sponsorluk ve Marka işbirlikleri sorumlusu olarak görev yapan Nazlı Berberoğlu. Türkiye’de sanat piyasasının sorunlarına kafa yoran bir profesyonelken bu ilgisini işe dönüştürmeye karar veren Berberoğlu, “Türkiye’de ulaşılabilir sanat anlamında büyük bir boşluk olduğunu gördüğüm ve gerçekten sanatçı odaklı olan bu konsepte inandığım için markayı Türkiye’ye getirmeye karar verdim” diyor.
Berberoğlu, kısa bir süre önce de uzun zamandır üzerinde çalıştığı hayalini gerçekleştirerek Fransız galeri zinciri Carre d’Artistes Türkiye’deki ilk şubesini açtı. Carre d’Artistes’in en önemli özelliği ‘Sanatı demokratikleştirmek’ söylemiyle sanatı sanatsever için ulaşılabilir kılmak. ilk galerisini 1992 yılında Fransa Aix en Provence’de açan galerinin şubelerinde bugün 23 ülkede 600’ün üzerinde eser sergileniyor. Sadece Türkiye’deki merkezde şu an 14 sanatçı bulunuyor.
189 TL’ye eserler var
Carre d’Artistes, sanatın bazı kesimlerinin çekinerek gireceği veya belki de içeri girmeyi bile düşünmeyeceği büyük galeri ve atölyelerden farklı olarak daha davetkar bir atmosfer sunuyor. Galeri, 150×150 gibi çok büyük yağlı boya tabloları yüksek fiyatlarla sunmak yerine 13×13, 19×19,25×25 ve 36×36 gibi daha küçük boyutlarda ve 189 TL -789 TL arasında değişen fiyat aralıklarında sunuyor. Galeride sanatçının elinden çıkmış tamamıyla orijinal ve sertifikalı eserler yer alıyor.
Carre d’Artistes’in çok yönlü bir şekilde hem sanatçıya hem sanatsevere hem de galeri sahibine kazanç sağlayan bir oluşum olduğunu söyliiyor Berberoğlu ve galeri konseptinin İki amacına dikkat çekiyor: Biri ulaşılabilir fiyatlarla daha fazla sanatsevere ulaşmak diğeri de sanatçının sanatından para kazanmasını sağlamak. Böylece sanatçının ekonomik kaygılarını en aza indirgeyerek konsantrasyonunu sanatına ve yaratıcılığına odaklaması hedefleniyor.
Dünya sanatçılarını getiriyor
Galerinin öne çıkan özelliği sadece fiyat politikası değil. Carre d’Artistes, dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıları da Türkiye’ye getiriyor. Ulaşılması güç büyük galeriler ve yüksek fiyatlar yerine, ulaşılabilir fiyatlarla sanatçı ve sanatsever arasında bir köprü kurduklarını söyleyen Berberoğlu, “Ayrıca dünyanın sanat başkenti olarak tabir edilen Paris ve Avrupa’nın diğer şehirleriyle birlikte Amerika, Brezilya ve Kore gibi birçok ülkede bulunan Carre d’Artistes şubelerindeki eserlerin ayda bir şubeler arası yer değiştirmesi de konseptimizln özelliklerinden bir diğeri. Böylece daha fazla eser daha fazla sanatsevere ulaşıyor ve bünyemizdeki Türk sanatçılarımız da yurt dışında eser sergileme imkanına kavuşuyor” diyor.
Şirket yönetimi, sanatçıya destek olurken herkesin evinde en az bir sanat eseri olsun fikriyle hareket ediyor. Böylece Türkiye’deki sanat pastasını genişletmeyi hedeflediklerini söyleyen Berberoğlu, “Bizden ilk sanat eserini satın alan ve sanata yatırım yapmanın keyfini ve anlamını ilk kez yaşayan birçok ziyaretçimiz var. Bugün bizim galerimizden ufak boy bir eser alan kişi sanatı araştırmaya ve takip etmeye ve belki de yarın daha büyük bir yatırım yapmaya başlayabilir. Bu anlamda hem sanat bilincini arttırdığımıza hem de marketini genişlettiğimize inanıyoruz” diye konuşuyor.
Türkiye’ye yayılacak
Carre d’Artistes açıldığı birçok ülkede hızla şubeleşiyor. Almanya’da ikinci, Hollanda’da üçüncü galeriler açıldı. İstanbul’da Eylül ayında İstanbul Galatasaray’da İlk yerlerini açtıklarını söyleyen Berberoğlu, “İstanbul çok geniş bir coğrafyaya yayılan bir şehir olduğundan sadece bir noktada olmak tabii ki yetmiyor. Ayrıca İstanbul dışından da galerimize talep oldukça yoğun” diye konuşuyor. Şimdilik galeriyi ziyaret edemeyen sanatseverler için online satış kanalı faaliyete geçti, www.carredartistesturkey.com adresinden eserleri inceleyip satın almak mümkün. Berberoğlu, önümüzdeki sene ikinci galeriyi açmayı ve İstanbul dışına da franchise vermeyi planladıklarını söylüyor.
Her franchise sisteminde olduğu gibi farklı ortaklık ve İsim hakları bu sistemde de söz konusu. Henüz Türkiye için yatırım rakamları netleşmiş değil. Bir galerinin ortalama yatırı maliyeti 450 bin TL’yi buluyor. Berberoğlu, Carre d’Artistes ismini ve konseptini sağlıklı bir şekilde genişletebilecek kişilerle İşbirliği yapmak istediklerine dikkat çekiyor.
Eserler Fransa’da seçiliyor
Carre d’Artistes çatısı altındaki sanatçılar Fransa’da her ay düzenli olarak toplanan bir komite tarafından seçiliyor. Carre d’Artistes’e belirlenen boyutlarda eserleri olan yurt içinde ve yurt dışında en az bir sergide yer almış her sanatçı başvurabiliyor. Tabii ki üretkenlik ve teknik de önemli. Başvurular Fransa’daki Carre d’Artistes’e yapüdığı için Fransa Carre d’Artistes’in web sitesinden yapüıyor. Türkiye Carre d’Artistes’in sitesinde de ayrıntılı konuyla ilgili ayrıntılı bilgi bulunuyor.
İş fikirleri ve iş kurmak için bayilik veren firmalar hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz.