Franchising sektörüne yeni markalar geliyor
Hızla büyüyen ve binlerce girişimci çıkaran franchising sektörüne yeni oyuncular geliyor. Gıda ağırlıklı olmak üzere büfe, el ve ayak bakım merkezi gibi yenilikçi iş modellerinin de arasında bulunduğu 15 şirket, yıl sonuna kadar 196 şube açacak. İstanbul’un yanı sıra Anadolu kentlerinden doğan şirketlerin ilk kez sundukları franchise koşullarını derleyen bir çalışma yaptık.
Dünyada hizmet sektörü hızla büyüyor. Bu gelişmeden franchising sektörü de olumlu yönde etkileniyor. Ekosisteme her geçen gün yeni bir marka ekleniyor. Markanın kimliğinin, ürünlerin ve operasyonun standartlarının oluşmasını bekleyen firmalar, franchising için altyapılarını tamamladıktan sonra büyüme planlarını bu yönde kurguluyor.
Firmalar, franchise vererek daha yerleşmiş bir marka olmanın yanı sıra, yeni ticaret ve pazarlama stratejileri benimseyerek büyük satış hacimlerine ulaşmayı ve uluslararası pazarlara girmeyi hedefliyor. Birçok girişimci adayı da franchising sisteminin bir parçası olmayı tercih ediyor. Çünkü günümüz rekabet koşulları içerisinde yalnız, küçük bir firma olmak yerine, güçlü ve büyük bir zincirin parçası olmak avantaj getiriyor.
2016 yılında ilk kez franchise vermeye başlayan 15 şirketin büyüme planlarını ve franchising koşullarını sizler için araştırdık. Yaptığımız araştırmaya göre, sisteme ilk kez giren bu 15 şirket yıl sonuna kadar 196 franchise şube açacak.
YENİ NESİL BÜFECİLİK
Örneğin büfecilik Türkiye’nin en eski iş modellerinden biri. Şimdi büfeler de zincir markalara dönüşmeye başladı. Yeni nesil büfe anlayışıyla 500’ün üzerinde ürün gamına sahip Buybox, mini bir perakende zinciri. İlk olarak 2015 yılında Ankara’da faaliyete başlayan Buybox, yedi ayın sonunda 60 satış noktasına ulaştı. Bu yıl franchise vermeye başlayacak. İlk aşamada Ankara’da 100 noktaya ulaşacak. 2017 yılı sonuna kadar metropoller başta olmak üzere 18-20 ilde faaliyete geçecek. Şirketin bir şube için aylık 150 bin ile 3 milyon TL arasında ciro hedefi bulunuyor.
Klasik kuaför salonlanna alternatif olarak, son yıllarda uzman bakım merkezlerinin sayısı artmaya başladı. El ve ayak bakımı odaklı bir iş modeli sunan Manicare de bu yıl franchise vermeye başlayacak firmalardan biri. Manicare’de, manikür ve pedikür hizmeti başta olmak üzere, tedavi edici, dinlendirici el ve ayak bakımları, parafın, protez tırnak, kalıcı oje, kirpik, kaş ve kalıcı makyaj gibi hizmetler sunuluyor. Franchise giriş bedeli 10 bin TL. İlk beş salon için özel bir indirim yapılarak 5 bin TL alınacak. Aylık ortalama 15 bin TL ciro yapılabiliyor.
KÖFTEDE YENİ MARKALAR
Somunarası, Balkan köftesi konseptiyle hizmet veriyor. Sadece köfte servis edilen bu yeni markanın arkasında Saraybosna kültürü var. 1995 yılında Bosna Hersek’ten Türkiye’ye göç eden Kavara Ailesi ve Balkan kökenli girişimci Arif Avcı bir araya geliyor ve Somunarası markasını kuruyor. Avcı, bu yıl için franchise bedeli olarak 25 bin dolar aldıklarını söylüyor.
Yeni nesil köfte markası Sosyetik Köfte Ekmek de franchise vermeye başladı. Toplam 20 çeşit köftenin sunulduğu bu iş modelinde 5 bin dolar franchise giriş bedeli alınıyor. Bayiler için aylık 250 bin TL ciro hedefi bulunuyor. Yüzde 33 kâr marjı sunuluyor. Yatırımın geri dönüş süresi ise 1,5 yıl olarak veriliyor.
Yaklaşık bir ay önce franchise vermeye başlayan Ramazan Bingöl Köfte & Steak ise bu yılın sonuna kadar 20 franchise şube açacak. Franchise giriş bedeli 15 bin dolar. Şubeler için aylık 50 bin dolar ciro hedefleniyor. Kâr marjı ise yüzde 20 civarında.
BALIK-EKMEK ZİNCİRİ
Türkiye’nin ilk ve tek balık-ekmek zinciri olan Dardenia’nın şu anda altı şubesi bulunuyor. Bugüne kadar şubeleri kendilerinin açtığını, bu yıl ise franchise vermeye başlayacaklarını söyleyen şirketin genel koordinatörü Selin Daniyel, 2016 sonuna kadar 10 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor. Hedeflenen aylık ciro 100 bin ile 250 bin TL arasında. Royalty olarak ciro üzerinden yüzde 5 alınıyor. Daniyel, yatırımın ortalama 36 ayda geri döndüğünü ifade ediyor.
Çay konseptini markalaştıran girişimci Veysel Berk’in markası Çaycı da ortaklık modeliyle şube sayısını artıracak. Aslında Berk’in yarattığı iş modeli melek yatırımcılığa benziyor. Berk, bu modeli şöyle açıklıyor: “Banka yöneticilerinden, önemli şirketlerde üst düzey yönetici olan isimlerden, ‘Biz düzenli olarak kendi işimize devam etmek ancak Çaycı’ya da yatınm yapmak istiyoruz’ şeklinde talepler aldık. Biz de ABD’de Silikon Vadisi’nde uygulanan melek yatırımcı modelini getirdik. Böylece yatınmcımız olan kişiler kârımıza ortak oluyor ancak Çaycı’nın günlük hiçbir yönetimine ve operasyonuna karışmak zorunda kalmıyor.” Çaycı’da şubeler için aylık ciro hedefi 75 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor.
KAHVECİLER BÜYÜYOR
Kahve zincirlerine yeni bir marka daha katıldı. Geçen yıl faaliyete geçen Kahveci Efendi, franchise vererek büyüyecek. Şu an Ankara’da iki şube ile faaliyet gösteriyor. 20 bin dolar franchise giriş bedeli alınıyor. Yüzde 25 ile yüzde 32 arasında kâr marjı sunuluyor.
Antalya’da Atatürk Caddesi’nde 2015 yılında kurulan 1983Beyoğlu Çikolata & Kahve, Beyoğlu’nun sokak atmosferini, Beyoğlu tramvayı kon-septi ile birleştiren bir butik kafe. Markanın kurucusu Sedat Şahin, gelen yoğun talep üzerine mart ayında franchise ile büyümeye karar verdiklerini anlatıyor. İlk şubelerden franchise giriş bedeli almadıklarına dikkat çeken Şahin, kâr marjının ise yüzde 40-45 arasında olduğunu belirtiyor.
Fıstıkzade Baklava da franchise vermeye başlayan markalar arasında. Mağazalarda Gaziantep Baklavası dışında yöresel Gaziantep kahvaltısı da sunuluyor. Ayrıca Gaziantep’e özgü biber, salça, baharat, el yapımı bakır mutfak aletlerinin satışı yapılıyor. Fısukzade franchise konseptinde, mağaza, kiosk ve comer olmak üzere üç farklı model bulunuyor. Franchise bedelleri mağaza için 30 bin dolar, kiosk için 15 bin dolar, comer için 3 bin dolar. Aylık 75 bin ile 150 bin TL arasında ciro hedefleniyor.
SİSTEMİN SUNDUĞU 5 AVANTAJ
- Marka bilinirliği açısından hızlı büyüme imkanı sağlıyor.
- Şube sayısının artmasında büyük bir rol oluyor.
- Kaliteli hizmet ile müşteri bağlılığı sağlıyor.
- Yatırımcıya, marka sahibinin yıllarca kurumsallaşmak için edindiği bilgi birikimini kullanarak, bulunduğu bölgede fırsat eşitliği sunuyor.
- Reklam, PR ve sosyal medya yönetim desteği, personel eğitimleri, işe alma, yetiştirme konularında da destek sağlanıyor.