Franchise Veren 50 Firma
Franchise sistemini doğru uygulayıp verimli çalıştıran şirketler büyüme planları doğrultusunda yeni şubeler açmaya devam ediyor. Birçok marka girişimcilere destek olmak için yatırım koşullarında kampanya başlattı…
İçeriğe Ait Başlıklar
50 şirketten cazip franchise fırsatları
FRANCHİSE sektörü emin adımlarla büyümesini sürdürüyor. Fast food’dan oto bakım zincirlerine, gayrimenkul şirketlerinden döner restoranlarına kadar birçok marka yeni şubeler açmaya hazırlanıyor. Bu şirketler arasında franchise yatırım koşullarında ciddi oranlarda indirimler yapanlar da var. Biz de bu gerçeklerden yola çıkarak 2017’de büyüme potansiyeli yüksek, girişimcilere cazip iş imkanı yaratacak alanları araştırdık.
YENİ TRENDLER NELER?
Peki, hangi alanlar ön plana çıkacak? Girişim Uzmanı Osman Bilge franchise dünyasındaki gelişmelerle ilgili şu değerlendirmeyi ve uyarıları yapıyor: “Konseptler denenip elendikçe, yabancılar gelip gittikçe, kalıcı yenilikler azalıyor. Örneğin milyoncular, simitçiler, telefoncular, çiğ köfteciler, tostçular, apart oteller gibi her yanı saran trendler artık zor çıkıyor. Keşfedilecek sektör aramak anlamlı değil. Yükselen markaları bulmak gerekiyor. Seçim kriteri ise yönetici patronun niyeti ve kabiliyeti olmalı. Patron yetersizse zincir büyüyemiyor, patron kötü niyetliyse franchise alanlar para kazanamıyor. Günümüzün trend işi ise kafe…” diyor.
NELERE DİKKAT ETMELİ?
İlgili firmanın ya da markanın deneyimli olması çok önemli. Ayrıca işin tam detaylı olarak tanımlanması gerekiyor. Franchisor (franchise veren) kimdir? Geçmiş deneyimleri nedir? Çalıştırdığı yöneticilerin mesleki tecrübeleri yeterli midir? Bu sorulara açık ve net bir şekilde yanıt alınmadıkça marka ortaklığı yapmamakta yarar var. Sistem içindeki diğer franchise alanların işi nasıl yürüttükleri, yatırım bedeli, devam eden yatırım maliyetleri gibi unsurlar işin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Sisteme dahil olmak isteyen girişimcilerin marka, pazar, lokasyon analizi yapmaları, finansal portrelerini gerçekçi bir şekilde hesaplayarak sisteme dahil olmaları gerekiyor.
Franchise ilişkisinin nasıl düzenleneceği ve nasıl yenileneceği sözleşmede açıkça belirtilmeli. Bu noktada, daha önce sistemden ayrılan franchise varsa nedenlerini öğrenmekte yarar var. Franchise veren firmaların sözleşmeleri uzman hukukçu ve mali müşavirlerden oluşan geniş bir kadro tarafından hazırlanmalı. Çünkü bu sözleşmeler franchise verenin haklarını daha fazla savunan sözleşmelerdir. Taraflar arasında franchise sözleşmesi imzalanmadan önce, tüm maddeler ayrıntılı olarak incelenmeli.
İşletmenin finans sistemine bakılması ve bu konuda tecrübesi olan bir avukat yardımıyla sözleşmelerin imzalanması gerekiyor. İşe başlangıç eğitimi çok önemli. İşe başlamadan önce alınacak iyi bir eğitim talep edilmeli. Franchise sözleşmelerinde, çoğunlukla franchise alanlardan toplanan reklam fonu ile “merkezi reklam” yapılıyor. Bu nedenle taraflar arasında imzalanacak franchise sözleşmesinde, “franchise verenin reklamı kendi bütçesinden yapacağına” veya “reklam bütçesi oranının düşük tutulacağına” ilişkin hükmün eklenmesi gerekiyor. Özellikle sınırları belirlenmiş ve “yetkili” sıfatı taşıyan bayilikleri tercih edin. Bu tür bayiliklere “münhasır bayilik” de denir. Bayilik sözleşmesinde bu niteliklerin açıkça belirtilmiş olmasını isteyin. Bayilik sözleşmesini dikkatle okuyun. Standart maddelerin altına sizin hareket sahanızı genişletecek ifadelerin eklenmesini isteyebilirsiniz. Eğer isteniyorsa, bayilik sözleşmesi karşılığında verilecek teminatların hangi şartlarda çözülebileceğini “ek protokol” başlığı altında sözleşmeye ekletin. Ticari hareket sahanızı daralmamak için mümkün olduğunca teminat olarak gayrimenkul ipoteği vermemeye gayret edin.
Yatırım koşullarında kampanya yapan şirketler
Kahta Çiğ Köfte Bilal Usta
25 ilde 300 şubeye ulaşan “Kahta Çiğ Köfte Bilal Usta”, 2017’de franchising sistemiyle Kahtaç’flkbfto 50 şube daha açmayı hedefliyor. Bir şubenin yatırım tutarı konsepte göre 15-20 bin TL arasında değişiyor. Firmanın sahibi Orhan Güzelaydın, “Bu işi yapmak isteyenlerin uygun lokasyonlarda sadece beş metrekarelik yer bulmaları yeterli. Geri kalan her şeyi biz hazırlıyoruz. Kar marjı yüzde 50” diyor.
Web: kahtacigkofte.com
Ab’bas Waffle
Waffle’larıyla büyük ilgi gören şirket, girişimcilerden reklam katılım payı ve sürekli franchise ödemesi almıyor. Ayrıca bu işe ilk girccekler için eğitim veriyor.
Web: abbaswaffle.com.tr
Breadli
Fast food pazarının en yenilerinden biri olan marka yatırımcılardan ilk yıl sürekli franchise ödemesi almıyor. Franchise bedeli 10 bin dolar.
Web: breadli.com