Firmalar Ön Yazıları Gerçekten Okuyor Mu?
Firmalar ön yazıları okuyormu? Rekabetin had safhada olduğu günümüz iş dünyasında, ön yazılar hem başvuruda bulunanlar için hem de insan kaynaklarında çalışan uzmanlar için çok büyük önem arz ediyor. İyi yazılmış bir ön yazı hem firmanın vakit kaybını önleyip hem de kendinizi özgeçmişinize dahi bakılmadan tanıtabilirsiniz.
Herhangi bir insan kaynakları sitesine başvururken ya da direk olarak firmalarla iletişime geçerken özgeçmişinizi bir ön yazı olmaksızın göndermek başvurunuzun ciddiye alınmamasına ya da gözden kaçmasına neden olacaktır.
İyi bir ön yazıda bulunması gereken ayrıntılar:
- Başvurduğunuz şirkete dair bilginizi ve ilginizi açıkça ifade edin.
- Kendinize has özelliklerinizin altını çizin.
- Özgeçmişinizde yer veremediğiniz ekstra bilgilere burada değinmeye çalışın.
Etkili Olmanın Yolları
Ön yazınızın onu okuyan kişinin hızlı bir biçimde sizinle ilgilenmesini sağlaması gerekmektedir. Reklamlarda ve pazarlama broşürlerinde kullanılan tekniklerle bu amaca uygun bir ön yazı yazmak mümkündür. Bunun için birkaç önemli noktaya dikkat edilmesi gerekiyor:
- Gelmek istediğiniz noktaya hızlı bir biçimde gelin, gereksiz değerlendirmeler yapmaktan kaçının.
- Klişe sözlerden kaçının, orijinal olmaya çalışın.
- Tam anlamıyla ilgisi olmayan her şeyi çıkarın.
- Yazının dilindeki tonlamaya ve içerikle uyumuna dikkat edin.
- Demek istediğinizi açıkça belirtin.
Firmanın Bam teline basın
Okuyucunun dikkatini çekmenin çok çeşitli yolları vardır:
Öncelikle e-mail attığınız kişinin ismini öğrenin. Eğer bu iş ilanında yok ise, şirketin internet sitesini inceleyin veya direkt olarak şirketi arayın. ‘Sayın Yetkili’ yerine ‘Sayın Elvan Hanim’ gibi direkt bir ifade kullanmak ilgilinin e-mailinizin devamını okumasını sağlayacaktır.
Şirkete olan ilginizi belli etmek için yeni ürünlerden veya gazetelerde yer almış olan duyurularından söz edin. Bunun yani sıra şirketin vizyonu ve misyonuna referansla neden özellikle bu şirketi seçtiğinizi açıklayın. Şirketi anladığınızı ilgili kişiye göstermeye calisin.
Ön yazının ana amacı en azından okuyucunun dikkatini çekmek ve hatta belki de bir mülakat cevabı almayı sağlamaktır. Bu noktada bir takım reklam tekniklerini göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır:
Mutlaka okuyan kişinin sizinle iletişime geçmesini tetikleyecek bir bitiriş cümlesi kullanın. “İvedi cevabinizi bekliyorum.” gibi basit bir cümle bile işverenin bir tür cevap verme sorumluluğunu üstlenmesini sağlayabilir. Ön yazının içinde en azından bir cümlede kendiniz, deneyimleriniz ve bu ise dair isteğiniz hakkında güçlü cümleler kurun.
Ön yazınızda, özgeçmişinizde önemli olduğunu düşündüğünüz bölümlerden kısaca bahsederseniz firmanızın o bölümleri daha dikkatli okumasını sağlamış olursunuz.
Bu bölüm ayni zamanda öz geçmişinizde tam olarak açıklayamadığınız bölümleri açıklayabilmeniz için de faydalı olabilir.-Eğer 6 ay boyunca kariyerinize neden ara verdiğinize dair geçerli bir açıklamanız varsa, onların tahmin etmesini beklemeden ön yazınızda bunu kendiniz açıklayabilirsiniz.