Finans Alanında Çalışmak İçin Gereken 7 Yetenek
Başkalarının parasal işleriyle ilgilenmek çok büyük bir sorumluluktur ve belli bir insan tipini gerektirir. Yani bankacılık, muhasebecilik ve finans alanındaki firmalar yaptıkları yatırımların karşılığını alabilecekleriz belli yeteneklere sahip adaylara şans tanırlar.
Bildiğimiz gibi veznedar da olsanız, muhasebeci olmak için okulunuzu bitirmeye de çalışıyor olsanız bu sektördeki işlerin hepsi için belli yeteneklere ve niteliklere sahip olmanız gerekmektedir. Örneğin:
- Yazılı ve sözlü iletişim yetenekleri
- Bilgi teknolojilerine hakim olmak
- Aynı anda hem hassas, hem de disiplinli olabilmek
- Problemlere analitik ve mantıksal açıdan yaklaşabilmek
- Ticaret bilgisine sahip olmak ve alanınıza ilgi duymak
- Girişken olmak
- Motive ve hırslı olmak
Bazı pozisyonlar bu yeteneklerin hepsinin yanında bir grup spesifik yeteneği de gerektirir. Mesela, yatırım analizciliği finans dünyasının politik ve ekonomik açıdan nasıl bir süreç içerisinde olduğunu daima bilmeyi zorunlu kılar.
Başka bir örnek ise karlı iş anlaşmaları yapıp, müşterilerinin güvenlerini kazanıp onların yatırımlarıyla ilgilenecek olan borsa bankerlerinin güçlü ve dışa dönük iletişim yeteneklerine sahip olmaları gerektiğidir.
Ayrıca muhasebecilerin de karmaşık bilgilerle başa çıkabilmeleri için anlama kabiliyetlerinin çok yüksek olması gerekir.
Daha önce bu sektörde çalışmamış olmanız bu yeteneklerin hepsine değilse de bazılarına hakim olmadığınız anlamına gelmez. Firmalar sizdeki “potansiyeli” görmek isterler.
Bu yüzden iş hayatında veya iş dışı aktivitelerde bu yeteneklerden faydalandığınız örnek durumların neler olduğunu bulun.
Bu yetenekleri daha önce hiç kullanma şansınız olmamasını asla kafanıza takmayın, çünkü var olan değerinizi değil, “potansiyel değerinizi” gözler önüne sermeniz gerekmektedir.