Filo Kiralama’nın Şirketlere Faydası
Büyüdükçe güçleniyor
İşletmeleri otomobil satın alma yükünden kurtararak kiralama imkanı sunan filo kiralama şirketleri müşterilerinin zaman ve maliyet kaybını büyük oranda azaltıyor. Sektör büyümesini sürdürürken ülke ekonomisine de katkı sağlıyor…
KURUMSAL firmalar ve KOBÎ’lerin otomobil ihtiyacım karşılayan, müşterilerine danışmanlık yaparak kiralanacak araç sayısını, modelini, motor ve donanım özelliklerini belirleyen filo kiralama şirketleri, belirlenen standartlarda araç kiralama hizmeti verdiği için işletmelerin zaman kaybı ve ek maliyet artışı olmuyor. Filo kiralamada şartlar işletme ile kiralama firması tarafın ortak belirleniyor. Bu sözleşmede aracın yılda kat edeceği kilometre, kiralanma süresi ve aylık ödeme tutarı üzerinden anlaşma imzalıyorlar. Müşteri isterse aracı kiralama sırasmda finansal kredi desteği de sağlanıyor. Müşteri, aracını teslim alıp kullanırken sadece aylık belirlenen kira tutarını ödüyor. Bu ödeme faturalandırıldığı için tamamı gider oluyor ve müşterinin de yıllık hesap bilançosunda da sapma olmuyor.
KİRALAYAN ŞİRKET HER ŞEYİ YAPIYOR
Aracı kiralayan şirket, zamandan tasarruf sağlarken ek masrafla da karşılaşmıyor. Aracm trafik sigortası, kaskosu, muayenesi, periyodik bakımı, vergileri filo kiralama şirketi tarafından takip ediliyor. Ayrıca kış lastiği seçeneği de sunan filo kiralama şirketleri müşterilerine raporlama hizmeti, güvenli sürücülük eğitimi ve araç takip sistemi gibi ek hizmetler de sağlıyor. Bunlara ek olarak köprü geçiş kartlan da filo kiralama şirketleri tarafından sunuluyor. Sürücü, trafik cezası yerse filo kiralama şirketi müşterisini bilgilendirip gerekli tahsilatı yapıyor. Ayrıca aracın trafik kazası yapması veya arızalanması halinde de filo kiralama şirketi yedek araç temin ederek iş programının aksamaması sağlanıyor.
İŞ YÜKÜNDEN TASARRUF
Müşterilerin sözleşmelerinin bitmesi ve yenilenmemesi sonucunda da filo kiralama şirketleri bu araçları teslim alarak ikinci el olarak satıyor. Teslimat sırasında araçta eksik bir parça varsa müşteriye fatura ediliyor. Müşteri sözleşmeyi uzatmak istediğinde veya araçlarının yenilenmesini talep ettiğinde gerekli işlemlerle filo kiralama şirketi ilgileniyor. Müşteri, araçların ikinci el olarak satılmasıyla uğraşmayacağı için zamandan ve iş yükünden de tasarruf sağlıyor. Sonuç olarak operasyonel filo kiralama şirketlerinin işletmelere sundukları avantajlar hem sektörün büyümesini hızlandırıyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
ARAÇ SAYISI 330 BİNİ AŞTI
Rakamlar da sektörün büyümesini kanıtlıyor. Geçtiğimiz günlerde “TOKK-DER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” ile bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliğiyle yürüten pazar araştırmasının 2016 yılı sonuçlarını içeren bir rapor yayınlandı. 2016 yılında Türkiye operasyonel kiralama sektörü, ülkede satılan yeni otomobillerin yüzde 19.4’ü olan 147 bin adet yeni aracı filosuna kattı. 2016 yılı sonunda sektörün filosundaki araç sayısı 330 bin 600 adede ulaştı. 2016 yılında yaklaşık 10 milyar 885 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yapan sektörünün aktif büyüklüğü ise 23 milyar TL’yi aştı. 2015 yılında yak laşık 4 milyar TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyen operasyonel kiralama sektörü, 2016 yılında da yaklaşık 4 milyar 950 milyon TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyerek ülke ekonomisine yaptığı katkıyı sürdürdü.
Bu araştırma dönemi itibarıyla Renault yüzde 29.8’lik payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en büyük pazar payım elde etti. Lider Renault’u VW yüzde 15.5, Ford yüzde 10.7 ve Fiat yüzde 8.3 ile takip etti. Sektörün araç parkının yüzde 51.13 kompakt sınıfta (C segmenti) bulunan modellerden oluşurken, küçük sınıf araçlar ise (B segmenti) yüzde 28.6 pay aldı. Orta sınıf (D segment) araçlar ise yüzde 12.9 paya elde etti. Sektörün araç parkının yüzde 94.7’si dizel motorlu araçlardan oluşurken, manuel şanzımanlı modeller yüzde 56.6’lık pay aldı.
Yepyeni bir “Sat ve Kirala” çözümü
TEB Arval, eski araçlarını elden çıkarmak ve yenilemek isteyen firmalara özel olarak “Sat ve Kirala” çözümünü tanıttı. Sektörde bir ilk olan çözüm ile filo sahiplerinin eski araçları piyasa değerinde satılıyor ve işletmeciler sermayelerini yeni araç satın alımına bağlamadan, her şey dahil sistemiyle kiralayabiliyor. Bu sayede filo sahipleri zaman ve tasarruf konularında avantajlı oluyor.