Fark yaratmanın formülü
Fark yaratmanın formülü
Farklı olmanın tek bir formülü yok. Ancak günümüz şartlarında şu da bir gerçek ki her türlü rekabette ancak fark yaratarak bir adım öne geçmek mümkün. Bu durum yeni mezun ve iş arayan genç öğrenciler için daha da fazla geçerli. Belki de günümüzde uzun yıllar iş arayan ya da istediği işte çalışmadığını düşünen genç arkadaşların bu farklılık konusunu bir kez daha derinlemesine düşünmesi gerekli…
Bilindik İK yaklaşımında, özellikle genç öğrenciler için, farklı olmanın yolu bir iki dil bilmek, yurtdışı master’ı yapmış olmak, iş tecrübesine sahip olmak olarak özetleniyor. Oysa bu kriterlere sahip pek çok parlak genç hala aradığı imkanı yakalamış değil. Burada arz talep dengesindeki sorun da büyük etken elbette… Ancak bir de gençlerin kendi kişisel farklılıklarının farkında olmaması söz konusu. Sonuçta herkes artık bu “bildik” kriterleri yerine getirmek için çalışıyor. Oysa kendi kişisel gelişimlerine eğitimlerinin yarısı kadar vakit ayıranlar rekabet avantajı elde edebiliyor. Kimi zaman dev şirketlerin hayallerinin peşinde koşan ve bunu iyi anlatan gençleri, 3 dil bilen bir öğrenciden daha fazla tercih edebildiğini biliyoruz. Genç Capital’in bu sayısında ele aldığımız, Akbank’ın Boyner Holding ortaklığıyla düzenlediği Hayal Yarışması’nı kazanan Göktuğ Atik bunu başarmış bir isim mesela. Ya da “Profesyonellerden Girişimcilik Dersleri” başlıklı yazımızda yer alan, Turkcell yönetim kurulu üyeliğini kendi kişisel farklılığını ön plana çıkarmak adına bir kalemde bırakan Ersin Pamuksüzer de bir diğer çarpıcı örnek, ilgilendiği konularda faaliyet gösteren şirket olmadığını görüp harekete geçen Pamuksüzer, kendi ihtiyaçlarını iyi tanımlayabildiği için bugün adından söz ettiren bir girişimci.
Sözün kısası başlık “farklı olmanın formülü” olsa da bu farklılığı herkesin kendi kişisel özelliklerini iyi anlayarak bulması mümkün. Bu, kimileri için bir hayalin peşinden koşmak, kimileri için hikaye anlatmayı sevmek, kimileri için yol gösterici özelliğini iyi kullanmak ya da farkh oiar\ noktalan yakalayrçj dikkat, çekmek ofabifır. Tüm bunların iş dünyasına tercümesi sırasıyla başarılı girişimci, iyi satışçı, takım oyuncusu lider ve inovasyonda başarılı kişi olacaktır.
Benim önerim kendi kişisel farklılığınızı zaman kaybetmeden bulup bunun üzerine gitmeniz yönünde…
iyi okumalar diliyorum
Şeyma öncel Bayıksei