Facebook ve Twitter Kullananlar Psikopat mı?
Facebook ve Twitter Kullananlar Psikopat mı?
YAKLAŞIK 20 yıl süreyle yurtdışında yaşadıktan sonra Türkiye’ye ilk döndüğümde kendimi ülkeme dönmüş gibi değil de başka bir ülkeye göç etmiş gibi hissetmiştim. Birkaç arkadaşımın tavsiyesiyle Facebook’ta hesap açar açmaz çok sayıda izini kaybetmiş olduğum arkadaşlarıma ulaşıp yalnızlık psikolojisinden biraz olsun sıyrıldım.
Yıllardır uzakta olduğum dostlarımın, hatta akrabalarımın daha önce hiç görmediğim eşleriyle, çocuklarıyla Facebook üzerinden tanıştım. Her yerde olduğu gibi burada da kişisel egoların tatmini için fikir ayrılıklarının seviyesizce tartışıldığına şahit olsam da başka zamanlarda kendilerine vakit ayıramadığım bazı dostlarla tek bir bağ olduğu için Facebook hesabımı açık tuttum.
Dünyada milyonlarca insan Facebook ve Twitter’a üye. Her bireyin kendi profilini oluşturmak için farklı spesifik sebepleri olabilir. Bunları ne tartışmanın ne de eleştirmenin gereği var diye düşünürken, geçen hafta Oxford Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı bir açıklama, bu konuyu tekrar gözden geçirmeme sebep oldu.
Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Baroness Greenfield, bu konu üzerinde kaygıları olan diğer bilim insanlarının sözcülüğünü yaparak basına açıklamalarda bulundu. 30 Temmuz’da yaptığı konuşmasıyla ilgili haberi geçen pazar günü gazetemizden okumuşsunuzdur. Söyledikleri özetle şunlar:
“Facebook ve Twitter kullanan gençler, birilerinden sürekli beğeni bekleyen küçük çocuklara benzemeye başladılar. Kendi kendilerine yetemiyorlar. Sayfalarında bir şeyler yayımlayıp sonrada beğenilmiş mi diye 40 defa kontrol ediyorlar. Bu halleri bana 4-5 yaşındaki çocukların ‘Anneee bak nasıl yaptım’ diyerek annesinden ‘Aferin evladım’ deme beklentisini hatırlatıyor.
İnternet dostlukları, fikirleri ve hobileri paylaşma amacından çıkıp insanların çocukluktan kaynaklanan psikopatlıklarının tatmin merkezi olmuştur. Aksi takdirde bir insan ne diye ‘Kahvaltıda zeytin yedim’ tarzı bir paylaşıma girer ki? Yüz yüze konuşurken göz teması kuaramayan, Facebook’ta aslan kesilen asosyal gençler türemeye başladı. Bu kişilik krizine bir son verilm
Prof. Dr. Greenfield bu açıklamalarından hemen sonra Facebook ve Twitter kullanıcılarından gelen agresif mesajlara yine basın aracılığıyla yanıt vermiş: “Bana gönderdiğiniz eleştirileri salim kafayla ve objektif olarak tekrar okuyun ve ne kadar psikopat ya da normal olduğunuza kendiniz karar verin.”
İnsan kendisine sunulan her olanağı iyi ya da kötü yolda kullanabilir. Bunu kontrol etmek imkânsız. Geçen hafta İngiltere’de 16 yaşındaki bir gencin, Facebook’tan arkadaşlarının “Sen kimseyi öldüremezsin, nerede sende o yürek” dolduruşuna gelerek kendisini çok seven 15 yaşındaki kız arkadaşını öldürmesi olayı, insanı düşündürüyor.
Peki o zaman, bilim insanlarının önerdiği gibi bu sayfalara sınırlamalar mı getirilmeli? Bence hayır! Bugün Twitter ve Facebook kapansa benzer başka sayfalar açılacaktır. Bu tür iletişimlerin tümünü kaldırsanız bu sefer beraber yatıp kalktığımız cep telefonları var. İnsanlar dostluğa, paylaşmaya, sevgiye, takdir edilmeye aç.
Modern hayatın götürülerinden dolayı sosyal ilişkilerin ölmesi bizi bu sanal tatmin yollarına itiyor. Bu yollar bazı dostları kazandırırken bazen de kaybettiriyor. Kimileri arkadaş edinmek ya da sadece haberleşmek bahanesiyle sadece ego tatmin ediyor, kimileri gerçek psikopatlar olarak kendisine bu yolla av arıyor. Sonuçta ne olursa olsun birileri, hepimizin duyguları ve amaçları üzerinden ciddi paralar kazanıyor.