Güncel Ekonomi Haberleri

Ev perakendesi sektörünün büyüme planları

Gıda ile yola çıkıp tekstil ve elektronik gibi kategorilerle büyümeye devam eden perakende sektöründe artık ev ürünleri dönemi başladı. Pek çok hazır giyim markası eve özel koleksiyonlar hazırlarken, sadece ev ürünlerine odaklanan yeni markalar da ortaya çıkıyor. Türkiye genelindeki 23 marka bin 697 noktada ev perakendesi alanında hizmet veriyor. Bu markalar, 2018 sonuna kadar yurtiçinde 502 yeni noktaya ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca ev ürünleri markaları artık Türkiye sınırlarını aşıp yurtdışını da fethetmeye hazırlanıyor. Bu alandaki 12 yerli şirketin şu anda yurtdışında 301 mağazası bulunuyor. Bu şirketlerden 10’u 2018’de yurtdışında 163 yeni mağaza açmayı planlıyor.

225 milyar dolara ulaşan büyüklüğüyle perakende, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri. Gıda ile yola çıkıp tekstil ve elektronik gibi kategorilerle büyümeye devam eden sektörde, son yıllarda ise ev perakendeciliği öne çıkıyor.

Geleneksel züccaciyelerin modernleşmiş hali olan, mutfak, banyo ve ev dekorasyonuyla ilgili binlerce çeşit ürün satan uzmanlaşmış mağazalar, artık ABD ve Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de gelişmeye başladı.

ev tekstili

Genç nüfus artışı, artan konut satışları, evlilikler ve boşanmalar, küçülen aile modelleri, global markaların Türkiye yatırımları gibi sektörel dinamikler, bu alandaki pazarın büyümesindeki en önemli etkenler oldu. Diğer taraftan geleneksel misafir ağırlama kültürünün sürmesi, yemek programları ve yarışmalarla sofra ve mutfağa verilen önemin artması da pazarın büyümesinde etkin rol oynadı. Markaların yaygınlaşmasıyla sektör dinamizm kazandı. Sektördeki potansiyelin artmasıyla bu alanda faaliyet gösteren yerli ve yabancı markalar her geçen gün mağaza sayılarını ve ürün çeşitliliğini artırıyor.

ÜÇ UZMANLIK VAR

Ev perakende markaları üç farklı alanda uzmanlaşıyor. Bir kısmı züccaciye alanına odaklanırken bir kısmı ağırlıklı olarak ev tekstili satıyor. Bazı markalar ise her iki alanı da içeren konseptler geliştiriyor. Pazar büyüklüğü 10 milyar dolara ulaşan mutfak eşyaları sektörünün yaklaşık 6 milyar dolarlık kısmını perakende ayağı oluşturuyor. Yaptığımız araştırmaya göre, Türkiye genelinde 23 marka bin 697 noktada ev perakendesi alanında hizmet veriyor. Bu markalar 2018 sonuna kadar yurtiçinde 502 yeni noktaya ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca bu markalar artık Türkiye sınırlarını aşıp yurtdışını da fethetmeye hazırlanıyor. Bu alandaki 12 yerli şirketin şu anda yurtdışında 301 mağazası bulunuyor. Bu şirketlerden 10’u 2018’de yurtdışında 163 yeni mağaza açmayı planlıyor.

Son 10 yıl içerisinde AVM sayısının hızla çoğalması, sektörün de organize perakende alanında gelişiminin önünü açtı. Satın alma gücünün artması, kredi kartları yoluyla taksitli alışveriş olanağı, internetin yayılımıyla birlikte bilgiye ulaşımın kolaylaşması tüketici harcamalarını arttırırken, sektörün de ürün dışında müşteri deneyimi merkezli mağazacılık alanında büyümesini sağladı. Online kanala yönelik yatırımlar markaların ulaşılabilirliğini artırdı. Türkiye’nin bir avantajı da hem züccaciye hem de ev tekstilinde önemli bir üretici olması. Üretim gücünü elinde, bulunduran markalar son bir yıl içerisinde sektörde inovasyonu merkeze alarak ürün geliştirme konusunda da önemli adımlar atmayı başardı.

ev 2

KENDINI İFADE ETME YÖNTEMİ

Ev perakende pazarındaki büyümenin arkasında sosyal, kültürel ve psikolojik pek çok etken var. Ev dekorasyonu da en az moda kadar kendini ifade etme adına önemli bir kanala dönüşmüş durumda. Yerli ve yabancı markaların pazara girmesi ve rekabetin artmasıyla farklı fiyatlarda ürüne ulaşma olanağı oluşması tüketicileri olumlu etkiledi.

H&M Ülke Müdürü Thomas Coellner, “H&M Home gibi kon-septlerin yayılmasıyla ev dekorasyonunun pahalı bir şey olmaktan çıkması ve küçük dokunuşlarda mekanlarda büyük değişiklikler yapılabilmesi de trendin yayılmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra özellikle büyük metropollerde insanların evlerinde daha çok zaman geçirmeye başlamış olması ve yaşam alanlarını iyileştirmek istemeleri de gözlemlediğimiz bir şey. Yükselişteki yemek yapma trendiyle de özellikle mutfak dekorasyonuna ilgi var” diyor.

Sektörde, Türkiye pazarındaki büyüme ivmesinden aldığı güçle rotasını yurtdışına çeviren pek çok marka da var. LCWakiki, Sarev, Özdi-lek, Korkmaz, Bernardo gibi pek çok marka yurtdışı pazarlarda büyümesini hızlandırmış durumda.

AVM KONSEPTİ

Eve yönelik yatırımlar o kadar popüler oldu ki, sadece eve yönelik perakende mağazalannın olduğu AVM konseptleri de ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri olan Home City Pendik’in 2018 yılının başında kapılarını ziyaretçilere açması planlanıyor. Bu projeyle mobilya ve ev dekorasyon sektörlerini bir çatı altında toplayan Home City Pendik, 400 milyon TL yatırımla hayata geçti. Ardından Sky-land HOM Design Çenter’ın da kapılarını ziyaretçilere açması planlanıyor. Bu projenin arkasındaki isimlerden biri olan JLL Yönetim Kurulu Başkanı AviAlkaş, bu yeni alışveriş merkezi konseptiyle birlikte sektöre daha büyük bir ivme kazandırmayı hedeflediklerini söylüyor.

2020’ye kadar Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirler başta olmak üzere pek çok şehirde bu alanda yatırım yapılması planlanıyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu