Etkin Pazarlama İçin Dizileri Takip Etmek
Rahmetli Meral Okay, hayatta olsaydı da duysaydı, içten kahkahasından patlatıverirdi. Aileden porselenci, seramikçi, son 15 yıldır da camcı, Gürallar ArtCraft’ın Yönetim Kurulu Başkan vekili Esin Güral ile mutfaktaki trendleri konuşuyoruz. ‘Bir kadının yaptığı alışverişe bakarak yaşam tarzını anlayabilirsiniz’ diyor.
Gül desenli ürünleri daha çok Anadolu’nun doğusu talep ediyormuş, Tuğra desenlileri geleneksel ev hanımları. Çalışan kadın ise daha modern, yenilikçi, kullanışlı ürünleri tercih ediyormuş. Çalışan kadınları da ikiye ayırmak gerekiyor. Internet’ten alışveriş yapanlar en yenilikçi ürünleri talep edenlermiş. ‘Pazarlama müdürümüz, ofise televizyon kurmamızı, kadın programlarını takip etmemizi önerdi. Gerçekten de kadın programları trend belirliyor’ diye anlatıyor, Esin Güral.
Bu programların belirledikleri, elbette daha çok ev hanımlarının trendi. Bir de diziler var, trend belirleyen. Türk kahvesi yanında su bardağı ‘servis etmek’ eski ve unutulmaya yüz tutmuş bir gelenekti. Muhteşem Yüzyıl bu geleneğin canlanmasını sağlamış. Diyor ki, Esin Güral: ‘Tura desenli kahve yanı su bardağı tasarladık, adeta yıkıldı ortalık, yok sattık.’ ‘Doktoru’ bulmuşken derdimi anlatıyorum: Uzun zaman makarna tabağı arayışım çevreme de dert olmuştu. En sonunda renkli tabakları Gürallar’da buldum. Hoş, satış yetkilisinin ‘Ama, ama bunlar meyve tabağı’ ısrarına rağmen, büyük makarna tabaklarıma kavuştum.
Tabak takımı satın alırken, mecburen eve getirmek zorunda kaldığımız ‘küçük komposto’ tabaklarının ve ‘neskafe fincanlarının’ varlık nedenini de soruyorum. Gülüyor Esin Güral. ‘Hala talep ediliyor’ diyor. Biz çalışan kadınların da ‘ihtiyaçlarının’ göz ardı edilmemesini diliyorum. Daha büyük salata kasesi, daha büyük çorba kasesi gibi.
Ajda, Sezen, Seda, Petek bardakları
Seramik, porselen, cam üreticilerinin ‘standart’ ürünleri var. Standart su bardağı, standart çay bardağı, standart rakı bardağı. Esin Güral, ‘Jenerik ürünler, olmazsa olmaz’ diyor. ‘Ajda’ modeli de, zücaciyelerin ‘standart raf ürünü, artık. Esin Güral, ‘Bizde Sezen de var, Seda da, Petek de’ diyor. Sezen, daha küçük, çıtı pıtı bardak, Seda ile Petek de daha kadınsı hatlı bardak.
Fransa, İran’a benziyor
Mutfak trendleri de benziyormuş. Esin Güral, ‘İnanılmaz ama Fransız pazarı için ne geliştiriyorsak, İran’da tutuyor. Aynı şekilde İran pazarı için tasarladığımız ürün de, Fransa’da talep görüyor’ diye anlatıyor. İşin ilginç bir noktası da şu: Bu iki ülkeye özel tasarlanan ürün, Türkiye’de tutmuyormuş.
‘Her ürünün hikayesi olmalı’
Esin Güral, markaya, tasarıma yoğunlaşan bir iş kadını, sanayici. Gürallar ArftCraft da, 103 ülkeye ihracat yapıyor. Şunu vurguluyor: ‘Her hangi bir ülkeye yoğunlaşmıyoruz.’ Bu stratejinin avantajını da görmüşler. Avrupa’daki krizden etkilenmemişler.
Konumuz, Türkiye’nin markalaşma ‘serüveni.’ ‘Maalesef ki, Türkiye’de pazarlama yeni yeni gelişiyor. Ürün konuşuluyor, fiyat konuşuluyor dolayısıyla markalaşamamak çok doğal’ diyerek, başlıyor söze.
‘Ürünün hikayesini yeni konuşmaya başladık. Üründen hikaye yaratıp, insanın ihtiyacı haline getirip, farklı bir algı oluşturmamız gerekiyor.’ Şunu da ekliyor: ‘Salt ürün üretmekten çıkmazsak, Türk sanayicisinin işi çok zor.’