Esneklik, Kritik Dönemlerde Yönetimin Kalitesini Yükseltir
ŞİRKETLERİN ekonomik ve teknolojik ortamdaki değişime en etkin ve kısa bir sürede uyum sağlaması gerekir. Aksi takdirde değişim dalgaları direnenleri yıpratır ve giderek yok eder. Değişime uyumun en iyi yolu da düşüncedeki ve uygulamadaki esnekliktir. Esneklik uyum ve çözüm için yeni araçların kullanılmasına imkân verir. Esnek düşünen beyinler, çıkmaz sokağı algıladığında hemen geri döner ve yeni alternatifleri dener.
istikrar dönemlerinde bir kaya gibi sağlam ilkeler ve kurallar işe yarar ama değişim dönemlerinde düşüncenin adeta bir su gibi akması ve engelleri bir şekilde aşması gerekir. Çinli filozof Lao Tzu’nun bir zamanlar vurguladığı gibi “Esnekliğin direnci yendiği, herkes tarafından bilinen ama uygulanamayan bir gerçektir.”
Yönetimde esnekliğin değerini artıran diğer bir olgu da ekonomide ve iş hayatında belirsizliğin dozunun artmasıdır. Karmaşıklığın ve belirsizliğin arttığı bir dönemde çözüme giden en kısa ve etkili yol da yine esnek düşünceden geçer.
Farklı ihtimalleri, yöntemleri ve araçları zihninde harman eden yönetici çözüm zenginliğine daha kolay ulaşabilir. Katı bir düşünce yapısına sahip yönetici ise bildiği bir-iki çözüm yolu olumsuz sonuç verdiğinde çaresiz kalır.
Bir tarafta tehlikelere karşı çeşitli çareleri tek tek deneyen “tilki”, diğer tarafta zor durumda kaldığında kabuğunun altına çekilmekten başka bir kurtuluş yolu bilmeyen kaplumbağa vardır. Hayatta kalmayı başaran tilki olur çoğunlukla…
STRATEJİ TESPİTİNDEKİ ROLÜ
Strateji kavramının özünde de esneklik vardır. Hedefe ulaşmak için kullanılan araçların geliştirilmesi ve tam zamanında kullanılması ancak esneklikle mümkün olur. Stratejik esneklik hedefe daha az maliyetle ve daha kısa zamanda ulaşmaya imkân verir.
Esneklik hatalardan dönülmesini de kolaylaştırır.
Esneklik zor dönemlerin en az hasarla hatta kazançla atlatılmasını sağlayabilir. İstikrar ve değişim arasındaki dengeyi esnekliğe önem veren bir yönetim anlayışı gerçekleştirebilir.
Farklı çözüm yollarının bulunması zihnin yeni düşüncelere açık olması ile sağlanır. Esneklik için yöneticinin hızlı öğrenme yeteneğine sahip olması gerekir. Fikirleri eyleme dönüştürme ustalığı ve hızı ise esnekliği en üst düzeye çıkarır. Örgütsel yapının esnek olması da çözüm zenginliğine katkıda bulunur.
Esneklik, ikide bir rota değiştirmek ve günün koşullarına göre hareket etmek değildir. Bu tür bir tutarsızlığın çizdiği zikzaklar zaman kaybına yol açar. Durmadan eğilip bükülen bir yönetim tarzı kimlik duygusunu da zedeler. Esnekliği gerçekçi bir şekilde uygulayan yönetici, adımlarını atarken orta vadedeki niha-i hedefini hep göz önünde tutar.
ESNEKLİĞİN YARARLARI
Esnek düşünce yapısı, üretim ve pazarlama sürecinin değişen koşullara göre yeniden düzenlenmesini kolaylaştırır. Esnekliğin diğer yararları ise şöyle özetlenebilir:
■ Değişime uyum: Esneklik, ekonomik ve teknolojik ortam değiştiğinde yöneticinin kullandığı yöntem ve araçların da değiştirilmesine imkân verir.
■ Yüksek hız: Esnekliğin en önemli yararı karar alma ve uygulama hızını yükseltmesidir. Başkaları eski reçetelerle yeni sorunları çözmeye çalışırken esnek düşünebilen bir yönetici daha kısa bir sürede sorunların üstesinden gelebilir.
■ Geniş manevra alanı: Özellikle belirsizlik dönemlerinde esneklik sayesinde yönetici, daha fazla yönetim aracını, daha geniş bir hareket alanı içinde kullanabilir.
■ Alternatif üretimi: Esnek bir beyin kritik dönemlerde alternatif yöntemleri ve yeni çözüm yollarını daha verimli bir şekilde geliştirebilir. Düşünce yapısı “katı” olanlar, çözüm için tek bir yol olduğuna inanır.
■ İnovasyona yatkınlık: Esnek düşünebilme alışkanlığına sahip bir yönetici, araştırma, geliştirme ve mevcut ürünleri farklılaştırma konusunda diğer yöneticilere göre hep bir adım önde olur.
■ Etkili risk yönetimi: Esnek düşünce ve yönetim yapısı, yöneticiyi geleceğin risklerine karşı daha donanımlı ve hazırlıklı yapar.