Erkek hazır giyimciler mağazalarında parfüme de yer vermeye başladı
Erkek hazır giyimciler mağazalarında parfüme de yer vermeye başladı. Şimdilik cirodaki payı oldukça az olsa da firmalar parfümü müşterilerini markaya bağlamanın etkili yollarından biri olarak görüyor…
İçeriğe Ait Başlıklar
Sadık müşteri kazandıran ürün
HAZIR giyim sektöründe marka olmanın en önemli kriterlerinden biri de ürün çeşitliliği. Öyle ki mağazaya giren bir müşteriyi tepeden tırnağa giydirmek bile artık yetmiyor. Tüketiciyle arada sıkı bir bağ kurmak için deyim yerindeyse ‘hayatlarına girmek’ gerekiyor. Bunun yolu tüketicinin günlük hayatta kullandığı ürünleri mağazada bulundurmaktan geçiyor.
Perakende zinciri sahibi hazır giyimcilerin çoğu bu konuda ciddi yol kat etmiş durumda. Bugün çoğunun ürün gamında giyimin yanı sıra onlarca çeşit aksesuar var. Hazır giyimciler son dönemde mağazalarında, markalarının ruhunu yansıtan parfüme de yer vermeye başladılar. Şimdilik daha çok kasa önlerinde satışa sunulan parfümler, birçok firmanın cirosunda hatırı sayılır rakamlara ulaştı. Böyle giderse parfümler önümüzdeki dönemlerde mağazalarda daha geniş yer bulacağa benziyor.
ÖNCÜLER AVANTAJLI
Mağazalarında kadın ve erkek hazır giyiminden eşarba, kravattan aksesuara yüzlerce farklı ürün bulunduran Vakko, bu ürünler arasında parfüme de yer veren ilk perakendecilerden. 1990 yılından bu yana kadınlar için “Katia”, erkeklere yönelik olarak da “V de Vakko” markasıyla parfüm üreten firma, bunları 75 ve 150 mililitrelik ambalajlarda satışa sunuyor. Yurtdışında üretilen bu ürünlerin fiyatı ise 145 ve 185 TL arasında değişiyor. Firma, bu alandaki öncüler arasında olmanın avantajına sahip.
CEBE DE GİRDİ
Perakende sektöründe dört markasıyla faaliyet gösteren Orka Group’un, markalarından D’S Damat ve TVVN’nin parfümleri var. Bu ürünler 2010 kış sezonundan bu yana tüm mağazalarında satılıyor. 100 mililitrelik olanların yanında 20 mililitrelik cepte taşınabilen seçenekleri de var. Bu ürünler 19.90, 79.90 ve 99.90 TL’den satılıyor. Firma ayrıca özel günler için hazırladığı setlerde ‘after sha-ve’, ‘shower jel’ gibi ürünlerin yanına parfümü de ekliyor.
D’S Damat Genel Müdürü Celal Kandu, yıllık cironun yüzde 2’sini parfüm satışlarının oluşturduğunu belirtiyor. Bu ürünleri Türkiye’de ürettirdiklerini söyleyen Kandu, şöyle devam ediyor: “Müşterinin aklında yer edinebilmek için parfüm gibi kozmetik ürünlerin önemli olduğuna inanıyoruz. Günümüzde parfüm kullanmayan erkek tüketici neredeyse yok. Müşteri her sabah parfüm şişesini eline aldığında aslında marka ile çok yakın iletişime geçmiş oluyor. Parfümümüzü kullanan müşterimizin tüm ürünlerimizle aynı bağı kolayca kurabileceğine inanıyoruz. Hazır giyimin yanı sıra kol düğmesi, saat, çanta, cüzdan, telefon kılıfı ve gözlükten oluşan aksesuar grubumuzla müşterimize ayrıcalıklı bir dokunuş yapıyoruz. Parfüm aksesuar ürünlerimizin en önemli argümanlarından biri.”
KOZMETİĞİ BÜYÜTECEK
Hazır giyim sektörünün önde gelen firmalarından Kiğılı kendi ismini taşıyan parfümü 2012 yılında piyasaya çıkardı.
Tropik aromalardan üretilen parfüm, şimdilik tek çeşit olarak 59 TL’den satılıyor.
Parfümü yurtiçinde ürettiklerini belirten Kiğılı Giyim CEO’su Hilal Suerdem, şunları söylüyor:
“Dünyada birçok hazır giyim markasının gerek kendi ismiyle gerekse farklı bir isimle parfümü var. Kiğılı olarak müşteri portföyümüzde erkekleri tam anlamıyla kapsayan bir ürün gamma sahip olmayı amaçladık.
Kozmetik sektörüne de girerek ürün gamımızı genişlettik. Hazır giyimde tamamlayıcı ürünleri de müşterilerimize sunmak istedik. Parfüm satışları yıllık ciromuzun yüzde 0.2’sini oluşturuyor.” Suerdem, sadece parfümle kalmayacaklarını, erkek bakım ürünlerinde çeşidi artıracaklarının sinyalini de veriyor ve “Losyon, krem gibi kozmetik ürünlerini ayrı bir reyon oluşturarak önümüzdeki dönemlerde mağazalarımızda satışa sunacağız” diyor.
AYRI STANT KURUYOR
Parfümü olan erkek hazır giyimcilerden bir diğeri de Jakamen. Firma 2008 yılında piyasaya çıkardığı parfüm serisinde sekiz farklı koku kullanılıyor. Yılda 22 ile 25 bin arasında parfüm satan Jakamen de üretimini Türkiye’de yaptırıyor. İki çeşidi bulunan bu ürünler 49.90 ve 69.90 TL fiyattan satılıyor.
Jakamen Yönetim Kurulu Başkanı Çelil Ayan, parfümün hazır giyim firmalarında önemli bir ürün segmenti haline geldiğini, bu yüzden parfüm için mağaza içinde ayrı bir stant oluşturacaklarını belirtiyor.
Mağazalarında hazır giyimin dışında kravat, papyon, çorap, iç çamaşırı, kol düğmesi ve cüzdan gibi aksesuarları da bulunduran Süvari, bu ürünler arasına bir süre önce parfümü de ekledi. S97, Kaino ve Businesscasual olmak üzere üç farklı parfüm markası olan firma, bunlardan S97 ve Kaino’yu 2012’de, Busi-nesscasual’ı ise bu yıl piyasaya çıkardı. 100 mililitrelik olanlar 29.90, cep parfümleri ise 9.90 TL’den satılıyor. Süvari Giyim Genel Müdürü Fatih Coşkun, parfümün toplam ciro içinde yüzde 2 pay oluşturduğunu belirtiyor.
HAZIRLIK YAPANLAR VAR
Ürün gamlan içinde henüz parfüm olmayan ancak bu ürüne de yer vermek için hazırlık yapanlar da var. Bunlardan Ramsey, bu konuda yaklaşık bir yıldır çalışma yapıyor. Ramsey Kreatif Direktörü Al tuğ Aydın, markanın kendi ismiyle üretilecek parfümü 2014 ilkbahar yaz sezonunda tüketiciyle buluşturacaklarını belirtiyor. Aydın, “Markamıza en uygun parfümü hazırlamak için dünyaca ünlü İtalyan ve Alman parfümörler ve tasarımcılarla çalışıyoruz. Bugüne kadar 50’nin üzerinde koku denemesi yapıldı. Ramsey marka kimliğine, müşterilerimizin hayat tarzına ve stiline uygun olan, spor ve klasik olmak üzere farklı özelliklere sahip iki çeşit parfümü satışa sunmayı düşünüyoruz” diyor. Aksesuar ürün grubunu genişletmeyi planladıkları söyleyen Altuğ, mağazalarda son olarak gözlüğe yer verdiklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını vurguluyor.
Ürünleri arasına parfümü eklemeyi düşünen bir başka erkek hazır giyimci de Hatemoğlu. Bu firmanın da bir süredir bu konuda çalışma içinde olduğunu belirtelim.
İlgili konu: Büyük Beden Ürünlere Talep Arttı
Murat ÖZTÜRK / Seluz Kimya Yönetim Kurulu Başkanı
“Çok talep alıyoruz”
Son yıllarda hazır giyim firmalarının marka, konsept ve tüketici kimliğine uygun olarak kendi markaları adı altında özel kokuları ürün gamlarına dahil ettiklerini görüyoruz.
Firmamıza da koku tasarımı konusunda talepler geliyor. Artık parfüm sadece güzel kokmak ya da istenmeyen kokulan baskılamak için kullanılmıyor. Tarzımızın aynası, kişiliğimizin tamamlayıcısı ve en önemli aksesuarımız olarak görülüyor. Koku ürettirmek isteyen hazır giyimciler hedef kitlelerini analiz edip buna göre kokular seçmeliler. Markanın hitap ettiği hedef kitle günlük hayatta ne yapıyor, hangi renkleri seviyor, ne tarz müzik dinliyor, hangi sosyokültürel faaliyetlere vakit ayırıyor gibi sorular koku seçiminde son derece önemli. Türkiye’de kadınların çoğu floral kokular seçerken, erkekler woody, aquatic, aromatic, fougere kokuları tercih ediyor. Ürün konsepti belirlenirken trendler de mutlaka göz önünde bulundurulmalı.