Endeksin üzerinde getiri potansiyeline sahip 24 hisse
Bu sene endeksin 122 bin ile 124 bin bandını zorlaması bekleniyor. Analistler, hemen her dönem endeksin üzerinde getiri sağlama potansiyeline sahip hisseler bulunduğuna dikkat çekiyor…
2018’DE BIST-100 yüzde 20.86 değer yitirdi. Buna karşın BIST-100 içinde 23 hisse yüzde 2.68’den başlayıp yüzde 86’ya kadar çıkan oranlarla endeksin üzerinde getiri sağladı. Analistler hemen her dönem endeksin üzerinde getiri sağlama potansiyeline sahip hisseler bulunduğuna dikkat çekiyor. Bu sene endeksin 122 bin ile 124 bin aralığım zorlama ihtimalini öngören uzmanlar, endeksin üzerinde getiri potansiyeline sahip hisseleri belirlemek için öncelikle genel piyasa momentumuna ve risk iştahına bakılmasını öneriyor. Bu nedenle de öncelikle ekonomik ve siyasi gelişmelerin önemle izlenmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu gelişmelerin dönem dönem bazı hisse ya da sektörlerin ön plana çıkmasını sağlarken bazı sektörlerde ise yavaşlamaya neden olabileceğine hatırlatarak, temel analizin bu noktada oldukça önemli olduğunu belirtiyorlar. Analistler, 2019 için endeksin üzerinde getiri potansiyeline sahip 24 hisseye dikkat çekiyor.
“MAKSİMUM SEVİYE 124 BİN”
Bu sene endekste pozitif fiyatlamaların olmasını bekleyen Meksa Yatırım Kuyumcukent Pazarlama Müdürü Eren Can Umut, yıla da olumlu başladığımıza dikkat çekiyor. Bu sayede yılbaşından bu yana yüzde 12’yi aşan yükseliş yaşandığını hatırlatan Umut, “Rusya borsasmdan sonra en yüksek getiriyi elde eden borsa olarak ön plana çıkıyoruz. Sene içerisinde pozitif havanın devam etmesini muhtemel görüyorum. Yıl içerisinde maksimum 124.000 seviyesini takip ediyorum ki bu da yüzde 21 oranında bir yükselişe tekabül ediyor. Dip seviye olarak ise 85.000’lerin takip edilmesini öneriyorum. Yani olası bir olumsuz senaryoda yüzde 17 oranında bir geri çekilme ihtimali doğacaktır” diyor.
“BANKACILIK, DEMİRÇELİK, BİLİŞİM”
Hikayesi bulunan sektör ve hisselerin dönemsel olarak da olsa endeks üzerinde getiri imkanı sunabileceğini belirten Umut, “Şu sektör endeksin üzerinde getiri imkanı sunar” diye sektör belirlemenin çok doğru olmadığını çünkü konjonktürel olarak sektörlerin değişiklik gösterebileceğini hatırlatıyor. Yalnız bankacılık sektörüne ayrı bir parantez açmak gerektiğinin altını çizen Umut, sektörün lokomotif görevi görmesi nedeniyle endekste yaşanacak olası yükseliş hareketlerinde genelde lider konumunda bulunduğuna dikkat çekiyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Yıl içerisinde TCMB’nin sıkı para politikasının devam etmesine bağlı olarak tahvil faizlerinde geri çekilmenin devam etmesi, elinde en fazla devlet tahvili bulunan sektör olan bankacılık sektörünün bilançolarına olumlu yansır. Bu durum da bankacılık sektörünün ön plana çıkmasına katkıda bulunabilir. ABD’nin demir çeliğe uyguladığı kotaları kaldırma olasılığının konuşulduğu bir ortamda sektör hisselerinde pozitif fiyatlamalar beklenebilir. Bunun yanında iletişim ve devlet desteği olması nedeniyle bilişim sektörü hisselerinin de takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Endeksin üzerinde getiri potansiyeline sahip hisseleri bulabilmek için oldukça klasikleşmiş koşullar bulunduğunu dile getiren Umut, bu kapsamda her yıl istikrarlı öz varlık karlılığını artıran, elde ettiği karını yatırımlarını aksatmayacak şekilde yatırımcıları ile paylaşan, kaldıraç oranı düşük ve yabancı para dengesini sağlayan, sektör bazında ya da şirket bazında hikayesi bulunan (yatırım, yeni pazarlar, devlet teşvikleri gibi) ve piyasanın pozitif olduğu ortamda beta katsayısı yüksek olan hisselerin ön palana çıkacağını söylüyor.
“TEK AMAÇ OLMAMALI”
Geçmiş fiyat hareketlerini endeks ile değerlendirmenin doğru sonuçlar vermeyebileceğini dile getiren Umut, “Bir dönem endeksten pozitif olarak ayrışan bir hisse, başka bir dönemde aynı sonucu vermeyebilir” diyor. Endeks üzerinde getirinin tatmin edici olduğunu ancak tek amacın bu olmaması gerektiğini ifade eden Umut, şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Bir hisse bir dönem endeksin üzerinde getiri elde ettirse de başka bir dönemde endeksten daha zayıf performans gösterebilir. Dolayısıyla orta uzun vadede değerlendirmek doğru olacaktır. Özellikle pozitif fiyatlama-larm olduğu ortamda, yani endeksin yükseliş trendine girdiği zaman diliminde yön konusunda endeks ile paralel hareket eden hisseleri seçmek yükselişe katılmak açısından yardımcı olacaktır. Fakat beta kat sayısı da tek başına bir kriter değildir. Bu nedenle öncelikle ekonomik ve siyasi gelişmelerin önemle izlenmesi gerekir. Bu gelişmeler dönem dönem bazı hisse ya da sektörlerin ön plana çıkmasını sağlarken bazı sektörlerde ise yavaşlamaya neden olabilir. Dolayısıyla temel analiz bu noktada oldukça önemlidir.”
Umut, Türk Hava Yollan, Soda Sanayi, Sasa Polyester, Garanti Bankası, Mavi Giyim. Petkim, Şişe Cam, Turkcell, DO&CO Aktien-gesellschaft, Brisa, Ege Endüstri, Tüpraş, İş Bankası, Ereğli Demir Çelik ve Çemtaş hisselerini ise endeksin üzerinde getiri potansiyeline sahip ve bu kapsamda takip edilmesi gereken hisseler olarak sıralıyor.
“HİSSELER DÖNEME GÖRE DEĞİŞİR”
Endeks için bu sene aşağı, yukarı yüzde 20 marjla maksimum 122 bin ve minimum 85 bin seviyelerini öngördüğünü belirten GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan ise, her dönem BIST-100 endeksinin üzerinde prim yapan veya endeks düşerken çıkan hisseler olduğuna dikkat çekiyor. Hisselerin döneme göre değişkenlik gösterebileceğini ancak örneğin dövizin çıktığı bir ortamda döviz fazlası olan şirketlerin ön plana çıkabileceğini belirten Erkan, “Piyasanın düştüğü dönemlerde ise daha defansif yapıda, endeksle beraber gitmeyen zayıf beta katsayısına sahiplıisseler ön planda olabilir. Endeks hareketi, hisselerin hareketinden oluştuğu için endeksi taşıyan hisseler de endeks içerisinde belli bir ağırlığı olan hisselerdir. Dolayısıyla, piyasa genel yükseliş momentumu gösterdiğinde lokomotif görevi üstlenen sektörler ve hisselerde oluşan hareket genel piyasa hareketine öncülük eder. Bu durum bankacılık hisselerinde veya bazı piyasa ağırlığı yüksek sanayi hisselerinde olabilir” diyor.
“GEÇMİŞ GETİRİLER GARANTİ DEĞİL”
Erkan, hisselerin geçmiş dönem hisse performanslarının bir gösterge olabileceğini ancak geçmiş dönem getirilerinin, bugünkü getiriyi garanti altına almayacağına da dikkat çekiyor. Endeksin üzerinde getiri potansiyeline sahip hisse seçmek isteyen yatırımcıların ise bu kapsamda dönemsel temel değişkenleri de hesaba katarak geçmiş dönem getirilerini bir gösterge olarak kabul edilebileceğini söylüyor. Bu çerçevede öncelikle ekonomik ve siyasi konjonktürün hesaba katılması gerektiğini hatırlatan Erkan “Şirketlerin temel hikayeleri değerlendirilerek, getiri potansiyeli açısından piyasa çarpanları analiz edilmeli ve ucuz hisseler tercih edilmeli. Ayrıca endeksten daha mı hızlı gidecek, daha mı yavaş gidecek, bunun için beta katsayısına bakılmalı. Beta katsayıları içinde BIST-30 kağıtları için 100 gün yeterli olur. Ancak genel olarak 200-300 gün gibi bir senelik vadeler uygulanabilir” diyor.
Endeksin üzerinde getiri potansiyeline sahip hisseleri belirlemek için genel piyasa momentumuna ve risk iştahına da bakılmasını öneren Erkan, döviz, faiz gibi değişkenlerin de incelenmesi gerektiğini söylüyor. Hissenin endeks hareketine ne derecede reaksiyon verdiğini göstermesi açısından önemli bir gösterge olan beta katsayısına da bakılabileceğini dile getiren Erkan, endeks içinde ağırlığı yüksek hisselerin belirlenebileceğini çünkü bunların piyasanın yükseldiği dönemlerde ön plana çıkabileceğini sözlerine ekliyor.
Erkan, Akbank, Garanti Bankası, Tüpraş, Turkcell, Ereğli Demir Çelik, Türk Hava Yolları, Koç Holding, Sabancı Holding, İş Bankası, Aselsan, Halkbank, Tekfen Holding, Petkim, Ford Otomotiv ve Vakıfbank hisselerini endeksin üzerinde getiri potansiyeline sahip ve bu kapsamda takip edilmesi gereken hisseler olarak sıralıvor.
İçeriğe Ait Başlıklar
Beta katsayısı nedir, nasıl hesaplanır?
Beta katsayısı ilgili hisse senedinin endeks hareketine ne kadar duyarlı olduğunu gösteren bir katsayıdır. Hisse senedinin endeks hareketiyle beraber mi yoksa daha mı hızlı hareket ettiğini ya da daha mı hızlı düştüğünü gösterir. Beta katsayısı l’den büyükse, mesela 1.5 ise endeks yüzde 1 hareket ettiğinde o hisse senedi yüzde 1.5 hareket eder demek olur. Beta katsayısı l’den büyük hisseler, endeks yükseldiğinde daha hızlı yükselir, endeks düştüğünde ise endeksten daha hızlı düşer. Beta katsayısı l’den düşük olan hisse senetleri ise endeks hareketine daha yavaş iştirak ederler. Yine 0.5 betaya sahip bir hisse endeks yüzde 1 yükselmişse yüzde 0.5 yükselir. Negatif beta’ya sahip hisse ise endeks düşerken yükselir, yükselirken düşer. Beta katsayısı, piyasa ve hisse senedi getiri kovaryansının, pazar getirisinin varyansına bölünmesiyle bulunur.
Eren Can UMUT / Meksa Yatırım Kuyumcukent Pazarlama Müdürü
“Soda Sanayi’ni orta uzun vadede beğeniyoruz”
SODA SANAYİ: Şirket geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde piyasa beklentilerinin hafif üzerinde 81 milyon TL kar rakamı açıkladı. Açıklanan kar rakamının 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 66 gerilediği görülüyor. Satış gelirleri de yıllık bazda yüzde 51 oranında artış kaydederek 2018 dördüncü çeyreğinde 988 milyon TL’ye ulaştı. FAVÖK rakamı da yüzde 48 artış kaydederek 233 milyon TL olarak açıklandı. FAVÖK bazında çeyreklik olarak yüzde 30 gerileme olduğu dikkat çekiyor. Şirketin satış gelirlerinin büyük kısmının yabancı para cinsinden olması nedeniyle TL’de son dönemde yaşanan değer kazancı kar rakamını olumsuz etkilemiştir. Ayrıca artan enerji maliyetlerinin (doğal gaz zammı) de gecikmeli etkisinin 2018 dördüncü çeyreğine negatif yansımasına neden oldu. Buna karşın şirketi, güçlü operasyonel gelirleri dolayısıyla orta, uzun vadede beğeniyoruz. Yüzde 18 yükseliş potansiyeli ile 8.15 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
MAVİ GİYİM: 2018 dördüncü çeyrek bilançosu henüz açıklanmadı. Dolayısıyla üçüncü çeyrek bilançolarını incelediğimizde net kar rakamının piyasa beklentilerine paralel olarak 43 milyon TL olduğunu gördük. Yıllık bazda kar rakamının yüzde 4 gerilediğini fakat çeyreklik bazda değerlendirildiğinde yüzde 54 oranında artış kaydettiğini söylemeliyiz. Satış gelirleri ise 715 milyon TL seviyesine yükseldi. Bu rakam yıllık yüzde 37 artışa tekabül ediyor. Şirketin yurtiçi ve dışı satış rakamları da pozitif. Bu noktada yurtiçi satışlar yüzde 33 oranında artarak 572 milyon TL, yurtdışı satışlar ise yüzde 57 artarak 143 milyon TL seviyesine yükselmiş. Geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde FAVÖK marjının yüzde 20.6 olması pozitif. Şirketin borçluluk yapısını incelediğimizde ise yüzde 56’sının TL olduğunu söyleyelim. Yabancı para cinsinden ise yüzde 20’si euro ve yüzde 15’i dolar. Şirket hisselerinin son dönemde artan bir eğilimle yukarı yönde hareket ettiğini görmekteyiz. Özellikle son çeyrek bilançosuna ilişkin pozitif beklenti yükselişlerdeki ana etken olabilir. Mavi Giyim hisselerinde yüzde 25 yükseliş potansiyeli ile 50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
BRİSA: 2018 üçüncü çeyrek kar rakamı 75 milyon TL olarak açıklandı. Yıllık bazda yüzde 12’den daha az bir düşüş bulunuyor. Yani kar rakamının yıllık olarak değişmediğini söyleyebiliriz. Çeyreklik bazda ise kar rakamında yüzde 6’ya yakın bir artış yaşanmış.
Şirketin satış gelirlerini incelediğimizde ise 822 milyon 766 bin TL olarak açıklandığını görmekteyiz. Yıllık bazda yüzde 34 oranında artış olması pozitif olarak değerlendirilebilir. Bu noktada ihracat kaynaklı yüksek satış hacmi dikkat çekici.
Özellikle Bridgestone international’e yapılan ihracata bağlı olarak yıllık ihracat hacminde yüzde 20 oranında artış ön görülmekte. Şirketin Aksaray fabrikasının açılması da olumlu. Bu fabrikaya 300 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Fabrika tam kapasiteye ulaştığında 4.2 milyon adet lastik üretimine ulaşmış olacak.
Bu da nakit akışını daha güçlü bir şekilde sağlamasına yardımcı olacak. Olumlu bilanço yapısı ve yatırımlarının devreye giriyor olası nedeniyle Brisa hisselerinde orta uzun vadede yüzde 27 oranında yükseliş potansiyeli ile 9 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Endeks üzeri getiri potansiyeline sahip hisse seçmek isteyenlere öneriler
- Geçmiş dönem hisse performansları bir gösterge olabilir. Ancak geçmiş getirilerin, bugünkü getiriyi garanti altına almayacağı unutulmamalı.
- Dönemsel temel değişkenler de hesaba katılarak geçmiş dönem getirileri bir gösterge olarak değerlendirilebilir.
- Ekonomik ve siyasi konjonktürün etkisi hesaba katılmalı.
- Şirketlerin temel hikayeleri değerlendirilmeli.
- Getiri potansiyeli açısından piyasa çarpanları analiz edilerek, ucuz hisseler tercih edilmeli.
- Endeksten daha mı hızlı gidecek, daha mı yavaş gidecek, bunun için beta katsayısına bakılmalı.
Endeksin üzerinde getiri potansiyeline sahip hisseler nasıl belirlenir?
- Genel piyasa momentumuna ve risk iştahına bakılır.
- Döviz, faiz gibi değişkenler incelenir ve bu değişkenlerdeki hareketlerden hangi şirketlerin olumlu, hangilerinin olumsuz etkileneceği analiz edilir.
- Hissenin endeks hareketine ne derecede reaksiyon verdiğini göstermesi açısından önemli bir gösterge olan beta katsayısına bakılır.
- Endeks içinde ağırlığı yüksek hisseler belirlenir çünkü bunlar piyasanın yükseldiği dönemlerde ön plana çıkabilir.
- Dönemsel temel değişkenler de hesaba katılarak, hissenin geçmiş dönemde endeks hareketleriyle olan ilişkisi analiz edilir.
- Her yıl istikrarlı, öz varlık karlılığını artıran şirketler belirlenir.
- Elde ettiği karını yatırımlarını aksatmayacak şekilde yatırımcıları ile paylaşması göz önünde bulundurulur.
- Kaldıraç oranı düşük olan ve yabancı para dengesini sağlayan hisseler bulunur.
- Sektör bazında ya da şirket bazında hikayesi olan (yatırım, yeni pazarlar, devlet teşvikleri gibi) hisseler incelenir.
Borsa şirketlerinde neler oluyor?
ASELSAN: Şirket ile Metro İstanbul Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında . İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyacı kapsamında, Yenikapi-Otogar-Havalimam-Kirazlı-Halkalı Metrosu Araçüstü Sinyalizasyon Sistemi Temin ve İşletmeye Alma işi kapsamında 04.02.2019 tarihinde, toplam bedeli 109.999.996 TL tutarında bir sözleşme imzalandı. Sözleşme kapsamında teslimatlar 2023’te tamamlanacak.
TÜRK TRAKTÖR: Şirketin Ocak ayı satış adetleri yurtiçinde yüzde 70 daraldı. Mart 2018’den bu yana yurtiçi satışlarında yüzde 50 ve üzeri oranlarda görülen daralma trendi devam etti.
ANAD0LU SİGORTA: Şirketin 4Ç2018 net dönem karı yıllık bazda yüzde 11 oranında azalışla 86.6 milyon TL olarak açıklandı.
ŞİŞE CAM: Şirketin 4Ç2018 döneminde net dönem karı yıllık bazda yüzde 32 oranında azalarak 244 milyon TL oldu. Net karı 169 milyon TL olan piyasa beklentisinin yüzde 44 üzerinde gerçekleşti. Net kar çeyrek bazda ise yüzde 76 oranında azalış kaydetti. 2018 son çeyreğinde satış gelirleri yıllık bazda yüzde 39.4 oranında artarak 4.467 milyon TL oldu. Şirketin 2018/12 sonuna net karı bir önceki yıla gçire yüzde 90 oranında artışla 2.325 milyon TL oldu.
TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI: Bankanın net dönem karı 2018 dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 oranında artarak 170 milyon TL olarak gerçekleşti.
AKSA ENERJİ: Şirket yerli kömürle üretilecek elektrikte devletin elektrik enerjisi alımına ilişkin olarak Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’nin ihale kapsamındaki satış hacmi 1.35.521 MWsa olarak belirlendi. Buna göre 2019 için 58.5-64.3 milyon dolar gelir beklenmekte ve alım miktarı ile fiyat aralığının aynı kalması durumunda 2020 ve devamındaki beş yılın gelirlerinin de aynı seviyelerde gerçekleşmesi öngörülmekte.
DOĞTAŞ KELEBEK MOBİLYA: Şirket sermayesinin 209.07 milyon TL’den yüzde 28.7 oranında Kelebek Doğanlar Yatırım Holding’e tahsisli olarak 60 milyon TL artışla 269.07 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi. Sermaye artırımından elde edilecek gelir banka kredi ödemelerinde, ticari borç ödemesi ve işletme sermayesi ihtiyacında kullanılacak.
JANTSA JANT SANAYİ: Şirket, aktifinde yer alan jantsa fabrika binası, sosyal tesis ve idari binası bulunan 19.514 metrekarelik taşınmazı 18.46 milyon TL’ye sattığını bildirdi.
ODAŞ ELEKTRİK: Şirket yerli kömürle üretilecek elektrikte devletin elektrik enerjisi alımına ilişkin olarak şirketin bağlı ortaklığı Çan Kömür Santralleri ile EÜAŞ 1.244.267 MWh elektrik satım sözleşmesi imzaladı. Dolara endeksli fiyattan satış mevcut yönetmelikte yedi yıl devam edecek.
TURKCELL: Yüzde 100 bağlı ortaklığı Lifecell Ventures’un sermayesini 5 milyon TL (826k euro) artırırken, sermaye artırımına ait yeni pay alma hakkının tamamını da ödedi. Turkcell 2018’de şirketin sermayesini toplam 70 milyon dolar artırmıştı. Şirketin son sermaye artırımı ile birlikte toplam sermayesi 1.7 milyar euro oldu. Öte yandan şirketin Yönetim Kurulu, sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından, sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde bir Varlık Kiralama Şirketi aracılığıyla 500.000.000 TL’ye kadar, Türk Lirası cinsinden, 12 aya kadar vadelerle, yurtiçinde, bir veya birden fazla seferde, halka arz edilmeksizin tahsisli veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikaları ihraç edilmesine karar verdi.
MİGROS: Şirketin bir adet Migros mağazası Ocak ayı içerisinde hizmete açılmış 31 Ocak 2019 itibariyle şirketin mağaza sayısı, yurtiçinde 2.040 ve yurtdışında ise iştirakleri vasıtasıyla 44 olmak üzere toplam 2.084 olarak açıklandı. (2018 sonu: yurtiçi 2.059, toplam 2.103 mağaza).
VERUSA HOLDİNG: Şirket yüzde 100 oranında bağlı ortaklığı Standard Boksit işletmeleri A.Ş. tarafından son aylarda yapılan yeni yatırımlarla birlikte, sahip olduğu boksit (alüminyum ana cevheri) maden sahasının altı farklı bölgede olmak üzere toplam 11 adete yükseldiğini bildirdi.
TÜRK TELEKOM: İrlanda Borsası’nda işlem gören Türk Telekom tahvillerinin alım veya Türk Telekom ” satım kararı uyarınca, 05.02.2019 tarihinde toplam 5 milyon dolar nominal değerde şirket tahvillerinin toplam 4.662.500 dolar tutarla Türk Telekom tarafından alındığını bildirdi.
KAFEİN YAZILIM HİZMETLERİ: Smartiks Yazılım A.Ş.’nin halka açılmaya ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul A.Ş.’ye gerekli başvuruları halka arza yetkili aracı kuruluş tarafından 06.02.2019 itibariyle yapıldı.
VAKIFBANK: Yurtdışı faaliyetlerinin genişletilmesi amacıyla Çin Halk Cumhuriyeti ve Katar’da temsilcilik ofisi açılması için BDDK’dan onay alındığını açıkladı.
YAPI KREDİ: 58 gün vadeli 360.8 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
GÜBRE FABRİKALARI: Şirket ile Petrol-İş Sendikası arasındaki 2019 ve 2020 yıllarını kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine 06.02.2019 tarihi itibariyle başlandı.
DİRİTEKS DİRİLİŞ TEKSTİL SANAYİ: Şirketin, 2.2 milyon TL sermayeli ve yüzde 50 bağlı ortaklığı olan Diriiplik paylarının yüzde 10’luk kısmının, şirketin Diriiplik’e olan borcuna mahsuben 605.000 TL bedelle satılmasına karar verildi.
İdil Taraklı