En Yüksek Faiz Hangi Bankada
Mevduatın faizi yüzde 19
Bankalar son ski ayda TL mevduatlara uygulanan faiz oranını 2 hatta 3 puan yükseltti. Böylece 100 bin TL’si bulunanların faizi yüzde 19’a uiaşts. Bankacılara göre, mevduat faizleri yslın geri kalan bölümünde de yüksek seyredecek…
MERKEZ Bankası’nın Haziran ayı toplantısında beklentilerden yüksek faiz artırımı yapmasının ardından bankalar da mevduata uyguladıkları faiz oranlarında 2-3 puana varan artışlar yaptı. Böylece 100 bin TL’lik mevduatı olanlara verilen faiz oranları yüzde 16-17 bandına yükseldi. Bazı bankalarda küçük tutarlı mevduatın faizi bile yüzde 19’a çıktı.
Bankacılık çevrelerinden edindiğimiz bilgilere göre; hali hazırda büyük meblağlı mevduat olarak adlandırılan 5-10 milyon TL’lik mevduatın faizi ise yüzde 20’lere doğru tırmandı. Yüksek telaffuz edilen faizler ise genelde hoş geldin faizi veya tanışma faizi adı altında yeni müşterilere uygulanıyor. Ancak bankalar burada da önemli bir strateji değişikliğine gitmiş görünüyor. Eskiden bir ay veya 45 gün ile sınırlı olan hoş geldin faizlerinde son dönemde süreler 90-180 güne kadar çıkıyor. Yani tasarruf sahibi bu yüksek faiz oranından 6 ay yararlanabiliyor.
NEDEN YÜKSELİYOR?
Özellikle son iki aydır mevduat ve döviz tevdiat hesaplarına (DTH) uygulanan faiz oranlarında ciddi yükselişler görülüyor. Uzun süredir yüzde 14-15 bandında dalgalanan TL mevduat faizleri son 2 ayda ağırlıklı yüzde 17-18’lere kadar çıkmış durumda. Hatla uzun süredir faiz yarışına katılmayan büyük ölçekli bankaların da faiz oranlarını küçük bankaların seviyelerine çıkarttığı görülüyor.
Artık bankacılık sektöründe özellikle mevduat cephesinde büyük banka küçük banka ayrımı kalmamış durumda. Peki faizler neden yükseliyor? Bankacılar öncelikle paranın başta ABD ve Almanya kendine özel durumu var. Yaklaşan seçimin yarattığı belirsizliğin yanında yüksek çıkan enflasyon ve cari açık baskı yaratmaya devam ediyor. Özellikle haziran ayında yoğunlaşan Türkiye’deki özel sektörün dış borç geri ödemeleri ise döviz kurları üzerine baskı yaratıyor.
Bankaların sendikasyon kredilerinde ise sıkıntı görünmüyor. Ancak bankacılar orada maliyetlerin bir önceki yıla göre biraz yükseldiği görüşünde. Bu da kaynak maliyetlerini artıran bir diğer unsur. Tabii tüm bunlara bir de Merkez Bankası’nın art arda faiz artırması ve gecelik gösterge faizin yüzde 17.75’e çekilmesi de eklendi.
İşte art arda yaşanan tüm bu olumsuz gelişmeler bugün mevduat cephesinde TL faizlerini yüzde 18 hatta yüzde 19’lara taşımış gorünüyor.
YÜKSEK FAİZE DEVAM
Bankacılık çevreleri mevduat, DTH ve dolayısıyla kredi faizlerinin bir süre daha yüksek seviyelerini koruyacağı görüşünde. Hatta 2018 yılı boyunca bu seviyelere yakın seviyeler korunacak görüşü hakim. Buna karşın 24 Haziran’da gerçekleşecek olan seçim sonucunun faiz üzerinde çok belirleyici olması ise beklenmiyor.
ŞUBEDE 2-3 PUAN DAHA YÜKSEK
Bankaların şu anda resmi faiz oranları yüzde 5’lerde seyrederken, c-mevduat veya t-mevduat faizleri ise yüzde 11-15 bandı arasında kalıyor. Şubelere gidip oran soranlara verilen faiz ise yüzde 16-17 hatta 19’a kadar çıkabiliyor. Tabii gittiğiniz şubenin özel durumu da faiz oranları üzerinde belirleyici oluyor. Bankaların bazı şubeleri mevduat şubeleri olarak adlandırılmış durumda. Bu şubelere gidenler daha yüksek ek faiz alabiliyor veya vadesi dolduğunda yine yüksek faiz oranları üzerinden parasını bağlayabiliyor. Bu nedenle gittiğiniz şubenin özelliğine de dikkat etmeniz gerekiyor.
Ancak mevduat pazarında asıl pazarlık 5-10 milyon TL gibi büyük para sahipleri ile yapılıyor. Mevduat çıkışı yaşamak istemeyen bankalar bugünlerde bu kesime yüzde 19 hatta yüzde 20’lere varan faiz oranları teklif ediyor.
GELİRİNİZ 300 TL ARTACAK
Bankaların son faiz artırımı sonrası tasarruf sahiplerinin gelirinde de ciddi artışlar yaşandı. Çok değil iki ay önce parasını yüzde 14-15’lerden mevduata yatıran tasarruf sahiplerinin bugünkü faizi yüzde 17-18’lere çıkmış durumda. Bu da örneğin 100 bin TL’sini yüzde 14’den mevduata yatıran bir tasarruf sahibinin bin 43 TL olan aylık getirisini bin 341 TL’ye yükseltti. Başka deyişli tasarruf sahipleri ayda 300 TL daha yüksek getiri elde etmiş oldu.
Dövizin faizi yüzde 4.5’e oturdu
Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki portföylerini azaltması, mayıs ve haziran aylarında Türk şirketlerinin dış borç geri ödemelerindeki yoğunlaşma ile birleşince döviz tevdiat hesaplarına (DTH) uygulanan faiz oranları da yükselişe geçti. Bu arada bankaların TL’den bulamadıkları kaynakları döviz cephesinden karşılama çabası da DTH faizlerine baskı yarattı. Sonuçta bankalar da dolar cinsi döviz tevdiat hesaplarına uygulanan faiz oranlarını yüzde 4’ün üzerine taşıdı.
Hatta bankacılar büyük tutardaki DTH’lara yani 5-10 milyon TL karşılığı dolar tasarrufu olan yatırımcılara verilen faizlerin zaman zaman yüzde 5’lere tırmandığını söylüyor. Merkez Bankası’nın son faiz artışından sonra DTH’a olan müşteri talebinde ise azalış gözlemlediklerini söyleyen bankacılara göre kısa vadede DTH faizlerinde önemli bir düşüş yaşanması zor görünüyor.
Oğuzhan ÖZARK / DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı
“Rekabet devam edebilir”
TCMB’nin fonlama faizlerini yukarı çekmesine paralel olarak bankalararası piyasa işlemlerinde ve para takası piyasası işlemlerinde faizlerde yükseliş meydana geldi. Buna paralel olarak mevduat faizleri de yükseldi. 2018 yılında mevduat faizlerinin hangi bant aralığında olacağını tahmin etmek gerek dünyada, gerekse ülkemizde hızla değişen konjonktür nedeniyle oldukça güç. Türkiye’de mevduat, bankaların fonlamasında yüzde 56’yla en büyük kalem. Ülkemizde yurtiçi tasarruf oranının yüzde 13.5 ile sınırlı olduğu ve toplam mevduat sahiplerinin yüzde 0.17’si olan 1 milyon üzeri mevduata sahip kişilerin toplam mevduat içindeki yüzde 55 olan yüksek payı göz önüne alındığında mevduat tarafında ^rekabetin devam etmesi beklenebilir.
ESİN ÇETİNEL