En Saçma 7 Mülakat Sorusu ve Gerçekte Ne Anlama Geldikleri
Geçmiş mülakatlarınızı hatırlarsanız aynı soruların her mülakatta karşınıza çıktığını görürsünüz. En büyük zayıflığınız nedir? Kendinizi beş yıl sonra nerede görüyorsunuz?
İçeriğe Ait Başlıklar
Saçma Mülakat Soruları
Bilirsiniz ki, önemsiz sorular yüzünden, gerçekten önemli olan sorular için zamanı ucu ucuna yetiştirirsiniz. Fakat bütün bu anlamsız soruların aslında bir anlamı vardır. Bu yüzden herkes bu soruları kullanır. Peki mülakatı yapan kişiler bazen saçma olabilen bu sorularla neyi bulmaya çalışıyorlar? Size, altındaki anlamı çözebilmeniz için, yedi “en saçma” mülakat sorusundan oluşan bir rehber hazırladık.
1.Bana Biraz Kendinizden Bahseder misiniz?
Saçma Olmasının Sebebi: Bu soru çok geniş anlamlıdır. Hayatınızın ve kişiliğinizin her yönünü, belirlenmiş mülakat süresi içinde anlatabilmeniz imkansızdır. Ayrıca mülakat yapan kişiden soruyu biraz daha somut hale getirmesini istemeden, tam olarak ne bilmek istediğini anlamanız da imkansızdır. Zaten takip eden soruların amacı da genelde bunu sağlamaktır.
Gerçekte Varmak İstediği Nokta: Mülakatı yapan kişi diğerleriyle iletişim ve etkileşim yeteneğinizi ölçmektedir. Sizi böyle zor bir durumda bırakarak, sosyal bir çevrede kendinizi nasıl tanıtacağınızı ve kendinizle ilgili en önemli gerçeklerin hangileri olduğunu düşündüğünüzü görmek ister.
2. En Büyük Zayıflıklarınız Nelerdir?
Saçma Olmasının Sebebi: Bu soruya hiç kimse dürüst bir cevap vermeyecektir. İşe alınmanızla ilgili karar verecek kişinin önünde neden açıkça en büyük zayıflıklarınızdan bahsedesiniz ki? Bu soruya verilen en yaygın cevaplar genelde mülakatı yapan kişinin duymak istediğini düşündüğümüz, eften püften şeylerdir.
Gerçekte Varmak İstediği Nokta: Mülakatı yapan kişi ne kadar dürüst olduğunuzu görmeye ve engelleri aşabilme yeteneğiniz olup olmadığına karar vermeye çalışıyordur. Eğer en büyük zayıflığınızın “çok fazla çalışmak” olduğunu söylerseniz, bu bir engel değildir. Eğer aynı anda birden fazla iş yapamadığınız gibi daha geçerli bir zayıflığınız olduğunu söylerseniz, bu zayıflığın üstesinden nasıl geldiğinizle ilgili örnekler verebilir ve şu anda bu konuda bir uzman olduğunu söyleyebilirsiniz.
3. Kendinizi Beş Yıl Sonra Nerede Görüyorsunuz?
Saçma Olmasının Sebebi: Bu kadar uzun bir süre sonra nerede olacağını hiç kimse tahmin edemez. Birçok şey değişebilir. Bu sorunun mülakata giren çoğu kişiyi huzursuz etmesinin sebebi de budur. Bu soru aynı zamanda bir tuzak izlenimi de uyandırır ve mülakata giren kişi, başka bir şey söylerse sadakatsizlik olacağını düşünerek, kendini görüşme yaptığı şirket içinde nerede gördüğünü anlatır.
Gerçekte Varmak İstediği Nokta: Hiçbir şirket mülakat sırasında hayat boyu o şirkete bağlı kalacağınıza yemin etmenizi istemez. Bu soru, uzun vadeli planlarınızdan bahsetmeniz için bir şanstır. Şirkete, kariyer gelişimi planınızla ve bunun şirketi nasıl daha ileriye taşıyacağıyla ilgili daha iyi bir fikir verir. Aynı zamanda güçlü yönlerinizden bahsetmenize ve en çok gelişeceğinize inandığınız alanları vurgulamanıza fırsat verir.
4. Neden Bu Şirkette Çalışmak İstiyorsunuz?
Saçma Olmasının Sebebi: Mülakata giren çoğu kişi bu sorudan dolayı rahatsızlık duyar çünkü gereksiz bir soru gibi görünür. Bu şirket için çalışmak istemeseydiniz, bu mülakata da girmezdiniz, değil mi? Bu yüzden neden ilgilendiğinizin değil, iş tanımına uyup uymadığınızın bir önemi olmalıdır.
Gerçekte Varmak İstediği Nokta: Mülakatı yapan kişi, pozisyona olan ilginizi ölçmeye değil, başvurma sebeplerinizi öğrenmeye çalışıyordur. Yalnızca maaşla ilgilenmeniz, mülakatı yapan kişinin bu iş fırsatı konusunda daha istekli bir adaya yönelmesine sebep olur. Eğer mevcut işinizden kurtulmak için başvurmuşsanız, bu şirkette mutsuz olmayacağınızı kim bilebilir? Bu soru, mülakatı yapan kişinin, işe yanlış sebeplerle başvuranları elemek için kullandığı bir yoldur.
5.Hobileriniz Nelerdir?
Saçma Olmasının Sebebi: Aslında iş mülakatıyla pek bir ilgisi varmış gibi durmayan bir sorudur. Balık tutmanın muhasebeyle ne alakası olabilir ki? Ya da koşuya çıkmanın tasarımcılıkla? Bu soru, iş ve keyif arasındaki bağlantıyı kuramayan adayı şaşırtır.
Gerçekte Varmak İstediği Nokta: Mülakatı yapan kişi özel hayatınıza burnunu sokmak istemez. Yalnızca nasıl bir insan olduğunuzla ilgi genel bir fikre sahip olmaya çalışıyordur. Boş zamanınızı harcama şekliniz, nasıl bir çalışan olduğunuzla ilgili izlenimler verebilir. Dışarıda daha yaratıcı uğraşları olan kişiler, tasarım pozisyonuna daha uygun kişiler olabilir. Aynı zamanda hayatınızda öncelikleri nasıl belirlediğinize ve işinizi hayatınızda nereye koyduğunuza dair bir fikir verir.
6.Çalışma Arkadaşlarınız Sizi Nasıl Anlatır?
Saçma Olmasının Sebebi: Tabii ki iş arkadaşlarınızın içsel düşüncelerine ve duygularına ortak olamazsınız. Nasıl hissettiklerini bilseniz de kendinizi daha iyi biri gibi göstermek için gerçeği değiştireceksiniz. Genelde mülakatı yapan kişi çalışma arkadaşlarınızın çoğuyla bir konuşma yapmaz, öyleyse gerçeği süslemekte ne zarar var ki?
Gerçekte Varmak İstediği Nokta: Mülakatı yapan kişi sizin beyaz yalanlarınızla ilgilenmez. Öğrenmek istediği şey, diğerlerinin sizi nasıl gördüğünü düşündüğünüzdür. Gerçeği yansıtmıyor olsanız da, cevabınız sayesinde mülakatı yapan kişi, dışarıdan nasıl göründüğünüzü ve hangilerinin en önemli özellikleriniz olduğunu düşündüğünüzü görecektir. Diğerlerinin hakkınızdaki düşünceleri üzerine konuştuğunuzu göz önünde bulundurursak, bu soru aynı zamanda bir alçak gönüllülük testi de olabilir -tabii kendilerinden utananlardan sürekli kendinden bahsetmeyi bir türlü bırakmayanlardan ayıran bir testtir.
7. Mevcut İşinizden Neden Ayrılmak İstiyorsunuz?
Saçma Olmasının Sebebi: Basit bir soru gibi görünür. İşinizi mutsuz olduğunuz için bırakmak istediğiniz açıktır, yoksa başka bir iş arıyor olmazdınız. İş için aranan niteliklere sahipseniz ve çalışmaya hazırsanız, önceki işvereninizle yollarınızı ayırmanızın ne önemi var ki?
Gerçekte Varmak İstediği Nokta: Mülakatı gerçekleştiren kişi, son işinizi bırakmanıza sebep olan durumun, bu işte de başınıza gelmeyeceğinden emin olmak istiyordur. Şimdiki patronunuzla anlaşamıyorsanız, problemli bir çalışan olup olmadığınızı sorgulayabilirler. Ya da şu anki işinizde bir gelişme kaydetmediğinizi düşündüyseniz, sizi şirkette tutmak için sürekli bir rekabet ortamı yaratabilirler. Önceki işinizin neden kariyer hedeflerinizi gerçekleştirmenize odaklanan bir cevap verip, başvurduğunuz pozisyonun gelişiminize nasıl katkı sağlayacağından bahsetmeniz en iyisidir.