El değiştiren Kahve Diyarı’nda büyük bir dönüşüm var
Geçen yıl mart ayında el değiştiren Kahve Diyarı’nda büyük bir dönüşüm var. Abdurrahman Yılmaz ve İsmail Keskiııoğlu’nun satm aldığı Kahve Diyarı, bugün 126 şubesiyle hizmet veriyor. Hedef 2017 yılında 500 şubeye ulaşarak Türkiye’nin en büyük kahve zinciri haline gelmek. Ortaklardan Abdurrahman Yılmaz, daha önce satm aldığı Nur Pastaneleri’ni Anadolu’da yaygınlaştırmasıyla tanınıyor.
Türkiye’nin en yaygın kahve zincirlerinden Kahve Diyarı, geçen yıl mart ayında el değiştirdi. Şirketi Nur ve Hale Pastaneleri’nin sahibi Abdurrahman Yılmaz ile Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu satın aldı. Önce franchise alan girişimcilerle .görüşüldü ve verimlilik esasıyla bazı şubeler kapatıldı. Ürün portföyü elden geçirilirken, bazı ürünlerin tedariğini yapan şirketler bünyeye dahil edildi. Tüm ürünleri Kahve Diyarı merkezinden alan franhcise’ların açacağı şubelerin standart olması için ise bir inşaat şirketi kuruldu. Hedef bu yılın sonunda 150 şube ve 40 milyon TL ciroya ulaşmak. 2017 yılında ise 500 şubeli bir işletme haline gelmek.
PASTANECİLİKTE İDDİALI
Abdurrahman Yılmaz, Celal Bayar Üniversitesi’nde araştırma görevlisiy-ken akademik kariyer yerine girişimci olmayı tercih etti. Akhisar’ın ünlü pideli köftesini satmak için arkadaşlarıyla Köfteci Hünkar diye bir şirket kuran Yılmaz, ardından zeytin ve zeytinyağı ihracatına başladı. 1997 yılında ise Antalya’nın önde gelen pastanelerinden Nur Pastanesi’nin sahibi Fahrettin Karateke ile tanışması onu yeme içmenin farklı bir alanına yatırıma itti. Yılmaz, o yıllarda 25 şubesi bulunan Nur Pastanesi ile önce profesyonel olarak çalışıp yönetim desteği verdi. 2005 yılında ise Nur Pastane-si’nin yüzde 75’ini alarak şirkete ortak oldu.
Şu anda 104 şubesi bulunan ve Akdeniz Bölgesi’nde yaygın hale gelen Nur Pastanesi’ni büyümeye götüren çalışmaları, Yılmaz şöyle anlatıyor: “ilk önce isteyen tüm şube yöneticilerini franchise sistemiyle bayimiz yaptık. Daha sonra da franchise vererek büyüdük. Orada franchise bedeli almıyoruz ama tüm ürünleri bizden satın alıyorlar. Günlük sevkiyat yapıyoruz. Bir plan ve program doğrultusunda ürün gamında değişiklikler yaptık. Öyle ki bir ayda dört dükkan açar olduk. 2005’te 2,5 milyon TL cirosu olan Nur, bugün 32 milyon TL cirosu olan bir yapıya kavuştu.”
2007 yılında babasının vefatı üzerine Akhisar’a yerleşme kararı alan Abdurrahman Yılmaz, burada da boş durmadı. Akhisar’da Hale Pastaneleri’ni kurdu ve kısa sürede 14 şubeye ulaştırdı.
TEDARİKÇİLER “AL” DEDİ
Abdurrahman Yılmaz, sektörden kendisini tanıyan tedarikçilerin “Kahve Diyan satılıyor, siz alın” ısrarlarına dayanamayıp şirketi incelemeye başladı. Daha sonra Akhisar’dan çok yakın arkadaşı olan Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu’na da bu tekliften bahsedince, iki arkadaş ortak olarak bu yatırımı yapmaya karar verdi.
İsmail Keskinoğlu’nun sadece yatırımcı olarak Kahve Diyan’nda olduğunun altını çizen Yılmaz, operasyonu 120 kişilik ana ekibiyle yönettiğini belirtiyor. Kahve Diyarı’nın ticari ezberlerini bozan bir yapı olduğunu belirten Abdurrahman Yılmaz, “Şirketin merkezi kötü yönetildiği halde bayilere bu işin zararı dokunmamıştı. Bu çok şaşırtıcı” diyor.
Kahve Diyarı’nı geçen yıl mart ayında aldıklarında 142 şubeli bir yapı olduğunu belirten Abdurrahman Yılmaz, ilk işlerinin markayı temsil etme yeteneğine haiz olmayan ve franchise mantığını anlamayan kişilerle yollarını ayırmak olduğunu anlatıyor. Bu süreçte 39 franchise ile yollar ayrıldı. Yılmaz, Nur ve Hale pastanelerindeki birikimi, satın alma ve üretim noktasındaki gücü Kahve Diyarı’na aktardıklarını anlatıyor.
NELER DEĞİŞTİ?
Abdurrahman Yılmaz, bir yılda bazı satın almalar yaptıklarını da söylüyor. Yılmaz, bu konuda şöyle konuşuyor: “Artık kahveci olmuştuk ve dışarıdan kahve almamalıyız düşüncesiyle Akhisarlı As Kuru-kahve’yi bünyemize kattık. Şubelerimizde donuk ürün de satılıyor. Bu nedenle pek çok kahve zincirine donuk ürün tedarik eden On-gan’ı da bünyemize kattık. Ardından bir inşaat şirketi kurduk. Eski konsepti revize ederek oluşturduğumuz yeni konseptin her yerde aynı olması adına bu şirketi kurduk. Artık 35 günde yatırımcıya dükkan teslimi yapılıyor. Şu anda 36 ilde varız.”
Bu süreç boyunca yeni şubeler açtıklarını da anlatan Abdurrahman Yılmaz, Kahve Diyan’nın 2015 yılını 40 milyon TL ciroyla kapatmasını hedeflediklerini ifade ediyor. 2017 yılında 500 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, yurtdı-şına ilk bayiliği Almanya’da verdiklerini ve yurtdışında da şubeleşme niyetleri olduğunu anlatıyor.
Kahve Diyarı’nda bir şube açmanın maliyeti 700 bin-1,5 milyon TL arasında değişiyor. Franchise bedeli olan 100 bin TL de buna dahil. Ayrıca franchise şubelerden yüzde 3 ciro primi alınıyor.