Ekonominin Bayilik Almadaki Etkisi
Ülkemizde, gelişen ekonomi ile birlikte hem yerli hem de yabancı yatırımcılar fırsat gördükleri alanlarda yatırım yapmak için en uygun seçeneklerin neler olduğunu analiz etmeye başladılar.
Artan ekonomik refahın tetiklediği hazır tüketim kavramının ülkemizde yayılması dünyanın önde gelen şirketlerinin dikkatini çekiyor ve gelişen pazarda kendilerine yer bulabilmek için sıraya giriyorlar. Bu noktada büyük ve küçük yatırımcılar olarak iki tür yatırımcı modelinin işbirliğini görüyoruz. Ülkemiz piyasalarına girmek isteyen dünyaca ünlü markalar ve zincirler, piyasayı iyi bilen girişimciler vasıtasıyla şube ve bayilerini Türkiye’ye getiriyorlar.
Peki bu işbirliği nasıl gerçekleşiyor?
Halihazırda elinde belli bir sermayesi olan veya kredi olanaklarını kullanarak yatırım yapmak ve kendi işini kurmak isteyen girişimciler daha az risk alarak iş modeli, kazanç oranları ve müşteri kitlesi hazır olan bir markaya bayilik alarak yatırım yapıyor. Bayilik veren firma pazara daha kolay girerken, girişimci ise sermayesini düşük risk ve standart kar oranlarıyla değerlendirmiş oluyor. Yani kısacası kazan-kazan modeli oluşturuluyor.
Ekonominin iyiye gitmesi ve alım gücünün artmasıyla birlikte üst sınıf denilen lüks tüketim ürünleri markaları da ülkemizde bayilik vererek büyümeye ve şube sayılarını arttırmaya başladılar. Armani, Stefanel, Dior gibi lüks markalar bunun en iyi örnekleri.
Öte yandan girişimcilerin diğer franchise fırsatlarına da talebi oldukça fazla. Gıdadan giyime, kozmetikten mücevher ve takıya, enerjiden kimyasallara birçok sektörde bayilik ve franchise almanız mümkün. Burada alacağınız bayiliği nasıl seçeceğiniz çok önemli.
Bayilik almak dışarıdan göründüğü kadar kolay değil. Sahip olduğunuz sermaye, işi sahiplenmeniz ve işin başında durmanız, markanın sektörü ve bu sektörle ne kadar ilgili olduğunuz gibi bir çok kriter, yapacağınız seçimde önemli faktörler. Birçok başarısız işletme örneğine baktığınızda bayilik alırken bu kriterleri göz ardı ettiklerini görebilirsiniz. Ayrıca bayilik alırken bu işi ne kadar süre ile devam ettirmek istediğinizi hesaplamalısınız. Geçen yıllar sonucunda yaptığınız iş size heyecan vermemeye ve monoton bir hal almaya başlayabilir. Alacağınız bayiliğin size ne kadar uygun olduğunu ve içinde yer aldığınız sektörü kendinize ne kadar yakın hissettiğiniz de bu noktada önem kazanıyor.
Franchise olabilmenin kapsadığı tüm aşamalar sermayenizi yatırıp anahtar teslim işyeri sahibi olmak kadar basit ve kısa vadeli bir süreç değil. Bayisi olduğunuz firmanın pazardaki hedefleri ve planları, pazarlama stratejisi ve reklam bütçesi göz önünde bulundurulması gereken diğer etkenler. Firmanız pazardan çıkma veya küçülme kararı alabilir ve sizi de yarıyolda bırakabilir.
Tüm bu kriterler göz önünde bulundurulduğunda yapmanız gereken dikkatli ve seçici bir şekilde ilerlemeniz. Bunun için size yardımcı olacak birçok kaynak bulabilir, iş dünyası profesyonelleriyle görüşebilirsiniz. Birçok bayilik markasının bulunduğu ve bayilik alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği konularında yardım edebilecek platformlardan biri olarak ön plana çıkan girisimciyim.org, farklı sektörlerden bayilik seçeneklerini bir arada görmeniz ve diğer girişimcilik fırsatlarından haberdar olmanız açısındanseçimlerinizi daha da kolaylaştıracaktır.