Ekonomistin bu yıl 26’ncısını yaptığı “Ekonomide Yılın iş İnsanları”anketinde, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç Yılın İş İnsanı olarak seçildi. İki bankacıdan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali Yılın Profesyoneli, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise Yılın Bürokratı kategorisinde liderliğe oturdu. Yılın Global Türk Profesyoneli ve Yılın Global Türk Girişimcisi kategorilerinde geçen yıl ilk sırayı alan Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent ve Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya yine ilk sıradaki yerlerini korudular.
Yılın Sivil Toplum Önderi de yine TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes oldu. Gamze Cizreli Yılın Kadın Girişimcisi seçildi. Yılın Erkek Girişimcisi ödülünü geçen yıl BİTaksi uygulamasıyla alan Nazım Salur bu kez de Getir uygulamasıyla aynı ödülü kazandı.
Türkiye, 2016 yılında çok zor bir süreçten geçti. Darbe girişimi başta olmak üzere, jeopolitik riskler, terör saldırıları, dünyada döviz kurlarının hızlı yükseliş süreciyle birlikte gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı gibi faktörler, doğal olarak iş dünyasını da hayli zorladı. İşte bu fırtınalı yılda gemisini en iyi şekilde yüzdüren kaptanlar, Ekonomistin ‘Ekonomide Yılın İş İnsanları’ çalışmasında iş dünyası tarafından zirveye seçildi. Toplam sekiz kategoride düzenlenen ankette, 2016 yılındaki fırtınalı dönemde iş dünyasının başarılı bulduğu sekiz lider belirlendi.
İş dünyasının önde gelen isimlerini içeren 2 bin 500 iş insanına gönderilen bu anketimize 500’ün üzerinde yanıt geldi. Mustafa Koç’un vefatının ardından 2016 yılında başkanlık koltuğuna oturan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, oylann yüzde 19,5’ini alarak Yılın İş İnsanı’ seçildi. Hatırlanacağı üzere geçen yıl bu ödülü ağabey Mustafa Koç almıştı. Mustafa Koç, daha önce 2005 ve 2013 yıllarında da Yılın İş İnsanı seçilmişti.
GLOBAL LİDERLER
Son üç yıldır Yılın Global Türk Profesyoneli’ kategorisini iş dünyasının oylamasına sunuyoruz. Bundan önceki iki yılda bu ödülü alan Coca Cola’nm CEO’su Muhtar Kent, üçüncü oylamada da oyların yüzde 31,2’sini alarak bu kategorinin lideri olmayı başardı.
Geçen yıl ilk kez düzenlediğimiz Yılın Global Türk Girişimcisi’ kategorisinde ilk sırada Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya yer almıştı. Chobani’yi ABD’nin yoğurt devi haline getiren Ulukaya, bu yılki oylamada da oyların yüzde 44,2’sini almayı başardı ve zirvedeki yerini korudu.
İKİ BANKACI
Yılın Profesyoneli’ kategorisinde yoğun bir rekabet yaşandı. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu’nu az bir farkla geçen ve oylann yüzde 14,6’sını alan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Yılın Profesyoneli’ seçildi. Bu ödülü 2008 yılında İş Bankası’nın şimdi yönetim kurulu başkanı olan Ersin Özince almıştı. Yani İş Bankası dokuz yıl sonra Adnan Bali ile yeniden Yılın Profesyoneli’ kürsüsüne bir yöneticisini çıkarmış oldu.
Yılın Bürokratı’ kategorisinde bundan önceki dört yılda ilk sırada yer alan isim Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı olmuştu. Bu yıl gelenek sona erdi ve oyların yüzde 20,6’sını alan ve aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanı da olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ilk sırada yer aldı.
YENİDEN KÜRSÜDELER
Yılın Sivil Toplum Önderi’ kategorisini bu yıl 16’ncı kez oylamaya sunduk. Bunlann yedisinde ilk sırada yer alan TUSİAD, son oylamada da bu yıl başkanlık koltuğunu Erol Bilecik’e devreden Cansen Başaran Symes ile ilk sırada yer aldı. Symes, geçen yıl da iş dünyasının oylarıyla aynı ödüle layık görülmüştü.
Yılın Kadın Girişimcisi’ kategorisinde, bu ödülü 2010 ve 2013 yıllannda kazanan Big Chefs’in patronu Gamze Cizreli, oyların yüzde 39’6’sını alarak yine öne çıktı.
Yılın Erkek Girişimcisi ise geçen yıl BİTaksi uygulamasıyla dikkatleri çeken ve ödül kazanan Nazım Salur oldu. Sa-lur, bu yıl da ‘Getir’ uygulamasıyla iş dünyasının dikkatini çekmeyi başardı.
SEÇİM YÖNTEMİ
Ekonomist, ‘Ekonomide Yılın İş İnsanları’ anketini yayın yaşamına başladığı 1991 yılından beri aralıksız düzenliyor. Bu çalışmada öncelikle ilgili yılda yap-tıklan işlerle dikkat çeken iş insanlan, profesyonel yöneticiler ve girişimciler, aldıklan kararlarla ekonomiye yön veren bürokratlar ve faaliyetleriyle gündeme gelen sivil toplum önderleri bir jüri tarafından belirleniyor. Daha sonra sekiz kategorideki bu adaylann yer aldığı anket formlan, içlerinde patronlar, CEO’lar ve üst düzey yöneticilerin bulunduğu 2 bin 500 civannda iş insanına gönderiliyor. Elektronik ortamda ve şifre girilerek yanıtlanan ankette katılımcılar her kategoride en fazla üç adaya oy verebiliyor. Bu oylama sonucunda da ‘Yılın İş İnsanlan’ seçiliyor.
ÖMER KOC
Zor yılda kaptanlığı üstlendi
Koç Holding yönetim kurulu başkanlığı görevine ağabeyi Mustafa Koç’un vefatının ardından geçtiğimiz nisan ayında getirilen Ömer Koç, zor bir yılda bu koltuğa oturdu. 2008’den beri Koç Holding’in yönetim kurulu başkan vekili olan ve Tüpraş’ta da yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Ömer Koç, yeni görevine sıkıntılı bir süreçte geldi. Bu süreçte holdingin aldığı kararlar ve sanata verdiği destekle ön plana çıkan Ömer Koç, kısa zamanda iş dünyasının takdirini de kazandı. Böylece Ekonomist’in Yılın İş İnsanları anketinde ‘Yılın İş İnsanı’ olarak seçildi.
YATIRIM BÜTÇESİ 6,2 MİLYAR TL
Hem ailenin en sevilen isimlerinden Mustafa Koç’un vefatının verdiği üzüntü hem de global anlamda belirsizliklerin yüksek olduğu bir süreçte holdingin kaptanlığını üstlenen Ömer Koç’un ilk yılında holding cirosu 69,5 milyar TL’den 70,9 milyar TL’ye yükseldi. Zorlu 2016 yılında 6,2 milyar TL’lik yatırıma Ömer Koç başkanlığında imza atan holding, Pakistan’ın beyaz eşya devi Dawlance’ı satın aldı. Klima üretimi konusunda LG Electronics ile ortaklığını 2023’e uzattı.
Ömer Koç’un önderlik ettiği holdingin 2016 yılı başarısında otomotiv sektörünün de önemli katkısı oldu. Egea Projesi’nde, Sedan’ın yanı sıra geçen yıl Hatchback ve Sta-tion Wagon üretimine hız verildi. 2016 yılında Fiat Egea Sedan Türkiye’nin en çok satılan otomobili oldu.
Bankacılıkta ise Yapı Kredi ile 2016 yılında toplam aktifler 271 milyar TL’nin üzerine çıkarıldı. Yapı Kredi bu dönemde 245 milyar TL kredi hacmiyle de ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan üçüncü özel banka oldu.
2016 yılında rafinerilerini tam kapasite çalıştıran Tüpraş, 30,3 milyon ton saüş hacmiyle önceki yıla göre toplam satışlarını yüzde 5 artırdı. Opet, istasyon yatırımlarına devam etti. Aygaz LPG satış hacmini 2,1 milyon tonun üzerine çıkardı.
SANATTUTKUSU
Holdingi büyütecek yeni yatırım kararlarının yanı sıra geçen yıl sanata destek de ön plandaydı. Koç Ailesi sanata her yıl 10 milyon Euro yatırım yapıyor. Türkiye’nin kültür ve sanatta gelişimine önemli katkılar sağlayan Koç Aile-si’nin sanat konusunda en tutkulu isimlerinden birinin Ömer Koç olduğunu gördük. Sanata katkı sunmak için birçok projeye destek veren Ömer Koç, kısa bir zaman önce kişisel koleksiyonundan oluşan eserleri sergiledi. ‘Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir OsmanlI Bürokratının Karikatürleri” adlı sergisini ziyaretçilerle buluşturdu. Geniş bir kitap ve tablo koleksiyonu bulunan Ömer Koç, Os-manlı coğrafyası ile ilgili suluboya resimlerinden oluşan değerli bir koleksiyona sahip. Koç ayrıca dünyanın en büyük İznik tabak ve obje koleksiyonuna da sahip.
MUHTAR KENT
“Lider, yerine yeni liderler yetiştirmeli”
Yüksek dalgalanmaların yaşandığı Türkiye gibi piyasalarda gemisini başanyla yüzdürmeyi başaran Türk profesyoneller, son yıllarda uluslararası şirketlerde de görev ve sorumluluklar alıyorlar. Buradaki zirve isim ise hiç kuşkusuz Muhtar Kent. Coca Cola International’ın dokuz yıldan bu yana CEO’luk görevini yürüten Muhtar Kent, 1 Mayıs’tan itibaren görevini devredip Coca Cola’nın yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturacak. Yılın Global Türk Profesyoneli kategorisini düzenlediğimizden bu yana hep birinci olan Muhtar Kent, bu yıl da yüzde 31,2’lik oy oranıyla üçüncü kez aynı ödüle layık görüldü. Sosyal kişiliği ile tanınan Kent, dünyanın en büyük gruplarından birinin en üst profesyonel yöneticisi olmasının yanı sıra global arenada Türkiye’nin fahri elçisi gibi de çalışıyor.
Konuyla ilgili olarak Ekonomist’e açıklamada bulunan Coca Cola CEO’su Muhtar Kent, başannın bir takım oyunu olduğuna dikkat çekiyor ve “Harika bir takımla ve Türkiye dâhil dünyanın birçok yerinde güçlü iş ortaklanyla çalıştığım için şanslı olduğumu düşünüyorum” diyor.
CEOLUĞU BIRAKIYOR
Bir liderin en önemli sorumluluğunun kendi yerine yeni liderler yetiştirmek olduğuna dikkat çeken Muhtar Kent, “Bu anlamda, geçtiğimiz aralık ayında James Quincey’nin bu yıl mayıs ayı itibariyle CEO olarak yerimi alacağını ve benim yönetim kurulu başkanı olarak devam edeceğimi duyurduk. James ile son birkaç yıldır daha yakın çalışıyorum ve şirketi bir üst seviyeye çıkarabilecek niteliklere sahip olduğunu biliyorum. Ben de bu süreçte yönetim kurulu başkanı olarak onu desteklemeye devam edeceğim” diye konuşuyor.
200’den fazla ülkeden oluşan küresel Coca Cola operasyonlan içinde Türkiye’nin önemli bir yönetim üssü olduğunu belirten Muhtar Kent, “Coca Cola’nın Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya bölgesini İstanbul’daki merkezimizden yönetiyoruz. Türkiye genç nüfusu, dinamik pazarı, hızla büyüyen orta sınıfı ve coğrafi konumuyla bizim için dün olduğu gibi bugün de yatırım için cazip bir merkez. Son dönemde yaşanan bazı konjonktürel olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin gücünü ve potansiyelini koruduğuna inanıyorum” diyor.
YATIRIMLARA DEVAM
Muhtar Kent, yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik yapısal reformlar ve kamu-özel sektör ilişkilerinin bu dönemde hızlı ve sonuç odaklı şekilde yürütülmesinin yabancı yatırımcıya güven verdiğini düşünüyor. Şirket olarak, Türkiye ekonomisinin gücüne inanıp yatırımlarına devam ettiklerini belirten Kent, Türkiye’ye duydukları güvenle üretmeye ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceklerini vurguluyor.
Coca Cola, uzun vadede tüm paydaşlarına değer kazandırabilmek için yatınmlanna devam ediyor. 2016 yılında zorlu makro koşullara rağmen şirket, şişeleyici ortaklanyla birlikte dünya genelinde toplamda 15 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.