Makaleler

Eğitim Koçluğu, Öğrenci Koçluğu

Son dönemde gençler, özellikle de ergenlik dönemindeki öğrenciler koçluk hizmeti almaya başladı. Çoğunun hedefi aynı: Kendine güvenmek, kendine inanmak, popüler olmak, arkadaş edinmek, başarılı olmak…

koclukMESLEK sahibi olmanın ilk adımı olan üniversiteye giriş sınavlarında gençlerin hatalı tercih yapması yıllardır çözülemeyen bir sorun.

ÖSYM istatistikleri, gençlerin yüzde 35’inin hatalı tercihten muzdarip olduğunu gösteriyor.

Hatta 2007 yılının ÖSS sonuçlarına göre ilk 2 bin öğrencinin yüzde 61’i “Kazandığım bölüm bana uygun değil demiş…

İşte böylesi bir ortamda “öğrenci koçluğu” hayli önemli bir hizmet olarak öne çıkıyor. Anne-babalar çocuklarını eğitim koçlarından yararlanması için teşvik ediyor, hatta söz konusu hizmetten kendileri de yararlanıyor, öğrenci koçluğu hizmetinin fiyatı da öyle dudak uçuklatan türden değil. Hizmetin bedeli elbette eğitim veren kişinin tecrübesine göre değişiyor. Ancak 50 TL’den başlayan seanslarla hizmet veren profesyonel koçlar bulmak mümkün. Tabii üst sınır 450 TL’ye kadar varıyor.

13 YAŞ ÜSTÜNE UYGUN

Koçluk’tan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) koçu Elgiz Hendene göre öğrenci koçluğu. gençlerin gerçekleştirmek istedikleri hedefleri için yapmak istediklerine odaklanan ve bu odaklanma sürecinde de sıra dışı farkındalıklar elde ettikleri interaktif bir süreç. Koçluk. karar verme ve bu kararlan uygulama süreçlerini içerdiğinden 13 yaşı üstünden daha etkili sonuçlar alınabiliyor.

Daha çok akademik performansını artırmak isteyen ancak bunun yolunu bulmakta zorlanan, hedefleri olan ancak yol haritası belirlemekte zorlanan, kendini tanımayı amaçlayan. sınavlara hazırlanan, ilişkilerini düzenlemek ve organize olmak isteyen öğrenciler bu tür koçluktan yararlanıyor.

Peki öğrenci böyle bir koçluk hizmeti alma ihtiyacını nasıl fark ediyor? Elgiz Henden. bu ihtiyacın en çok ergenlik döneminde ortaya çıktığına değiniyor. Ergenliğin biyolojik, psikolojik ve fizyolojik bir değişim dönemi olduğuna dikkat çeken Henden, “Bir gencin hayatında bu kadar değişim varken ondan öğrenci olmakla ilgili performans da bekliyoruz. Dolayısıyla gençler desteğe ihtiyaç duyuyorlar ve bu desteği koçluktan alıyorlar. Aslında yetişkinlerden daha fazla gençlerin koçluğa ihtiyacı var” diyor.

BAŞARIYI ÖĞRENİYORLAR

Anne-babalar çocukları akademik performans için getirse de gençlerle çalışmaya başladıktan sonra konular değişebiliyor. Genelde odaklandıkları konular; kendine güvenmek, kendine inanmak, popüler olmak, arkadaş edinmek, başarılı olmak, kendini tanımak oluyor.

öğrenciler koçluk sürecinde önce kendileri için herhangi bir şeyin anlamını fark ediyor. Hangi kaynaklara sahip olduklarını ve bu kaynaklan nasıl kullandıktan ya da kullanıp kullanamadıklarını fark ediyorlar. Koçlukla birlikte öğrencilerin kendilerine olan inançları artıyor. Elgiz Henden, öğrencilerinden biriyle yaptığı görüşmeden örnek veriyor “Görüşmeye başladığımızda ‘Ben hiçbir şey başarmadım, başarıyı öğrenmek istiyorum’ demişti. Birkaç görüşmeden sonraysa ‘Benim yeni başarılara ihtiyacım var’ noktasındaydı. Bazen gençler gerçekten nelere sahip olduklarını göremiyor. Koçluk onlara hayatları için, kendileri için yeni bir bakış açısı kazandırıyor.”

GEÇMİŞE HAYIFLANMAK YOK

Eğitim koçuyla çalışan öğrenci hayatındaki farkı kendisi yaratıyor. Hedefleri için nelere sahip olduğunu fark ediyor ve daha önce belki de hiç kullanmadığı bir bakış açısıyla bu fark ettiklerini kullanmaya başlıyor. İşte bu da öğrencilerin önünde sonunda harekete geçmesini sağlıyor. Uzmanlara göre koçluk sürecinde hiçbir öğrenci başladığı noktada kalmıyor. Her görüşmede hep bir öncekinden daha ileride, bir sonraki görüşmeden bir adım geride oluyor. Çünkü her koçluk görüşmesi kendi içinde ayrı bir enerjiye sahip… Koçla çalışan bir genç her zaman ileriye bakıyor. Koçluk ilişkisinde mevcut potansiyeli, enerjiyi, gücü her zaman gelecekte olmak istediği yere varmak için kullanıyor. Geçmişe bakıp değiştiremeyeceği şeyler üzerine düşünerek değil…

ANNE-BABALAR DA ALIYOR

Bu arada anne-babalar için de ICF onaylı “anne-baba koçluğu” eğitimleri düzenleniyor. Amaç öğrencinin etrafında yer alan tüm süreçlere koçluğu dahil etmek. Anne-babalar koçluk aldıklarında hangi yaş döneminde ve hangi rollerde çocuklarıyla iletişim kurabileceklerini fark ediyorlar. Ve gençlerle iletişim süreçlerini nasıl yönetecekleri konusunda öğrenme ve beceri geliştiriyorlar. Anne-baba koçluğu eğitimleri de veren Elgiz Henden, “Ebeveynler nasıl birer anne ve baba olmak istediklerini, çocuklarını nasıl yetiştirmek istediklerini fark edip hayata geçiriyorlar.

En önemlisi kendilerini suçlamaktan vazgeçiyorlar. Çünkü anne baba olmanın yazılı bir kuralı yok. Yönetmemiz gereken hayat ve ilişkiler sürekli değişiyor” diyor.

SEANSLARDA GİZLİLİK VAR

Genelde bir yıllık dönem içinde ilk üç ayda dört kez, sonra ayda üç kez, ardından iki kez ve tekrar ayda dört kez görüşme yapılıyor. İlk görüşme anne ve babayla birlikte gerçekleştiriliyor. Sonraki süreç bizzat öğrencinin kendisiyle yürütülüyor. Anne ve babanın bir adım geride durması gerekiyor. Ancak bunu başaramayan ya da zorlanan aileler de koçluk sürecine öğrenciden ayrı olarak dahil ediliyor. Koçlukta en önemli unsurun ilişkinin güven üzerine kurulması olduğuna değinen Henden, bu gizlilik nedeniyle anne ve babaların koçluk süreci hakkındaki bilgiyi ancak öğrenciden alabildiklerinin altını çiziyor.

DEVLET OKULLARINA EĞİTİM

House of Human Kurucu Ortağı ve ICF Akrediteli Koç Murat Avcı, özel okulların öğretmenlerine koçluk becerisi kazandırmak için eğitimler ve seminerler düzenlediğini hatırlatıyor. Hatta zaman zaman devlet okullarında görevli öğretmenlerin de bu eğitimlere katıldıklarını belirtiyor. Bu bağlamda House of Human da kadrosundaki eğitim ve öğrenci koçlarıyla öğretmenler için çeşitli eğitimler düzenliyor. İstanbul dışında Gaziantep’ten Gölcük’e kadar devlet okulları, özel okullar ve dershanelerde çalışmalar yapılıyor.

Murat Avcı, öğrenci koçlarının gençlerin hayatında yarattığı farkı şöyle anlatıyor: “Bir insan düşünün; varmak istediği noktayı, bu noktaya varmak için gereken donanımı ve bu donanımlardan kendisinde olanı ya da eksikliklerini, değerlerini, amacını biliyor. Kararlarını düşünerek ve analiz ederek veriyor. Bu kararlarını savunuyor. İşte öğrenci koçunu, gencin vizyonunu belirleyerek bu vizyona ulaşması için yapması gerekenleri planlı biçimde ve motivasyonla icra etmesini sağlayan yol arkadaşı olarak düşünebiliriz.”

“AİLE GERİDE DURMALI”

ICF onaylı eğitim koçlarından Fatma Akgün Yılmaz, “Gerek öğrenci gerekse aile hedeflere ulaşma konusunda sıkıntı çekiyorsa, öğrenci kendini sınırlayan durumlardan kurtulmak istiyorsa, yaşamında değişimler yaratmak, gelecek için plan yapmak ve başarı odaklanmalarında sorun yaşıyorsa bu hizmeti almalı” diyor.

Öğrencinin yaşadığı motivasyon kaybı, iletişim sorunu, sınav kaygısı, stres, kendine güvensizlik gibi durumlarda ailelerin çocukları için koçluk yönlendirmesi yaptığına değinen Yılmaz, koçluk çalışması başladıktan sonra ailenin sorumluluğu yavaş yavaş bırakması gerektiğinin altını çiziyor.,

Tuğçe Altınsoy / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu