E-ticaret için gözde pazar: Avrupa
Toplam nüfusun yüzde 70’ini oluşturan 565 milyon internet kullanıcısı ve internetten aktif olarak alışveriş yapan 261 milyon kullanıcı ile Avrupa pazarı, e-ticaret yapmak isteyen Türk şirketleri için geniş bir potansiyel sunuyor. 450 milyar Euro’luk e-ticaret iş hacmine ulaşan Avrupa ülkeleri, bu iş hacmiyle küresel perakende pazarının yüzde 6’lık kısmına ulaşmış durumda.
Alım gücü yüksek olan Avrupa ülkeleri, e-ihracat’taTürk şirketlerinin yurt dışındaki yeni pazarları arasında öne çıkıyor. 565 milyonluk internet kullanıcı sayısı ve 261 milyonluk internetten aktif olarak alışveriş yapan kullanıcısıyla Avrupa ülkelerinin yüksek bir potansiyel barındırdığına dikkat çeken B2CDirect’in CEO’su Yusuf ibili, “Avrupa pazarları Türk e-ihracatçılarına yüksek bir potansiyel sunuyor,” dedi.
229 milyon hanenin internet bağlantısına sahip olduğu Avrupa’da, hane başına yılda 2 bin Euro internet harcaması yapılıyor. 450 milyar Euro’luk e-ticaret iş hacmine ulaşan Avrupa ülkeleri, bu iş hacmiyle perakende pazarının yüzde 6’lık kısmına ulaşmış durumda. İngiltere 142 milyar Euro, Almanya 80 milyar Euro, Fransa ise 67 milyar Euro’luk iş hacmiyle Avrupa pazar toplamının yüzde 60’ını oluşturuyor.
En çok hazır giyim ve elektronik
Avrupa ülkelerinin internet harcamalarında hazır giyimin ilk sırada yer aldığını belirten Yusuf ibili,
“Avrupa giyim sektöründeki birçok büyük firmanın tedarikçileri arasında Türk şirketleri de bulunuyor. Ülke olarak bu pazarları tanıyor olmamız e-ihracat için çok büyük avantaj,” dedi. Yusuf ibili sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin 2017 yılı ihracat rakamlarına baktığımızda, hazır giyim sektörünün yüzde 10,9 pay ile otomotivden sonra ikinci sırada yer aldığını görüyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Temmuz 2018’de yayınlamış olduğu ‘En Fazla İhracat Yapılan 20 Fasıl’ raporuna göre de hazır giyim kategorisi ihracatı yapılan diğer kategoriler içerisinde önemli bir yere sahip.”
Özel günlerin etkisi
Avrupa’nın online sınır ötesi alım potansiyeli ve hazır giyimin ihracattaki önemli yerinin, beraberinde yüksek bir e-ihracat potansiyelini de getirdiğini belirten Yusuf İbili, “Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmenin yollarından birisi satın alma grafiklerini yukarı çıkaran ve büyük pazaryerlerinin de en iyi cirolarını elde ettiği günlerdir’’ diye konuştu.
Dünya genelinde kutlanan Sevgililer Günü, Kadınlar Günü, Anneler Günü, Babalar Günü ve bunlara ek olarak özellikle Hallo-ween, Black Friday, Cyber Monday ve Christmas ile yılbaşı günleri satışların en çok yapıldığı zamanlar olarak öne çıkıyor. İbili, satışları artıran bu günlerde mutlaka indirim, promosyon gibi bildirimlerle satışları destekleyen çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.
Hangi avantajlar var?
Türkiye’den Avrupa ülkelerine yapılan e-ihracat işlemlerinde 22 Euro altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve yurtdışı KDV vergüeri alınmıyor. 22 Euro üzerindeki siparişlerde yurtdışı KDV vergisi ödenirken, 150 Euro üzerindeki siparişler ise Türkiye ile Avrupa arasındaki ticaret anlaşmasının bir getirisi olarak A.TR/EUR.1 belgeleri düzenlenerek Türk menşeli ürünler gümrük vergisinden muaf tutuluyor. İbili, Avrupa’ya e-ihracat yapmak için çok ziyaretçisi bulunan online pazaryerlerinde mağaza açmanın iyi bir seçenek olduğunu vurguladı.