İş Fikirleri ve İş Kurmak

E-Spordan Nasıl Kazanıyorlar, Nasıl Kazandırıyorlar?

E-Spor'dan Para Kazanmak

Tıpkı diğer spor dallarında olduğu gibi e-spor’un da yıldızları ve kazananları var. Büyük meblağların konuşulduğu branşta başarı için sistemli, disiplinli çalışma şart. Mesleki etik kavramı bu dalda da çok önemli…

E-SPOR artık bir branş. Yani sadece oyun oynayanların oluşturduğu bir eğlence dinamiğinin ismi değil. Sanal ortam üzerinde oluşmuş tüm eğlence mekaniğinin üst başlığı konumunda. Bu da sektörün mali tablolarına bakıldığında farklı bir yorum getirme ihtiyacı doğuruyor. Akla ilk anda bilgisayar başında oturup oyun oynayan gençler değil, oldukça yüksek gelirler elde edebilen bir sektör ağı geliyor.

e spordan para kazanmak
E-Spor’dan Para Kazanmak

E-Sporcunun Yaşam Biçimi

Bugün Türkiye’den de ömeklendirebileceğimiz gibi, e-sporcuların elinden büyük kulüpler ya da birkaç sponsorun oluşturduğu çatı ile kurulan takımlar tutuyor. Onlara ev ortamı sağlaması ve belirli miktarlarda maaş bağlanması yoluyla geçimlerini idame ettirmeleri mümkün oluyor. Aklınıza yatılı ve burslu okunan bir sistemi getirebilirsiniz. Turnuva zamanlarında ise oyuncuların 10-15 bin TL’yi bulan gelirler elde etmelerinin önü açılıyor. Eğitimlerinin de kesintiye uğramadan devam etmesi teşvik ediliyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi e-sporun tüm paydaşları oldukça yüksek bir eğitim geçmişine sahip. Eğitim ve e-spor arasındaki koordinasyon, uzman takım liderlerince gerçekleştiriliyor. Yenecek yemekten, uyku saatlerine ve koordineli antrenmanlara kadar disiplinli biçimde ayak uydurulması sağlanıyor. E-sporcu bu disipline aykırı hareket ettiğinde yollar hemen ayrılıyor. Bu sebeple, daha en baştan başarıya yatkın ve zihnen olgunlaşmış bireyler takımlarda tercih ediliyor. Amerika’da durum daha da ciddi bir hal almış durumda. Tıpkı basketbolda olduğu gibi e-sporda da kimi kulüpler, öğrencinin öncelikle okulunda başarı sağlaması gerektiği gibi kesin mukavele şartlarını masaya yatırıyor. Indeed ve Glassdoor verileri sizi oldukça şaşırtabilir cinsten. Muazzam bir disipline bağlı sistemin giriş sınıfındaki kulüplerde yıllık 30 bin dolar ortalama maaş teklif ediliyor. Orta sınıftaki kulüpler, araştırma şirketleri ve oyun firmaları ise 55-70 bin dolardan yıllık tekliflerini açıyorlar. Üst sınıf diye adlandırabileceğimiz ve bugün başta Asya olmak üzere pek çok noktada satış değerleriyle yukarıyı zorlayanlar ise 100-150 bin dolar bandında bir yıllık maaş teklifi sunuyor. Bunların arasında Amazon ve Microsoft da var.

Aslında bu değerleri Türkiye ile kıyasladığımızda çok büyük farklar görülmüyor. Neticede aradaki farkın kapatılması, oyuncuların oynadıklarının kendi sahamızda üretilmesini sağlayabilmekten geçiyor. Ve bunun topyekûn biçimde üniversiteler ve ana sanal ortam yaratıcıları ile birlikte gerçekleşmesi lazım. Kulüplerin takım destekleri, sponsorların maliyet ayırmaları ya da devletin bir girişimde bulunması ile tek başına çözülebilecek bir konu değil. Sektördeki standardın yakalanması ve geçilmesi, bireysel anlamda da bir adanmışlığın ortaya konulmasını şart koşuyor.

para kazanan e spor kulubu
e-spor’dan nasıl para kazanılır

Tekil Oyuncu Kendi İçin Ne Yapıyor?

E-sporcudan beklenen, kendini geliştirmesi ve ilgili oyundaki kurallara uygun başarıyı elde etmesi. E-sporcu açısından bakıldığında bunun bir yaşam felsefesi haline dönüşmesi söz konusu. Ülkemizde internet kafeler aracılığı ile başlayan takım kültürünün daha ileriye gitmesini sağlayacak temel unsur da tam olarak bu. Yabancı oyuncular incelendiğinde, ilgili zevk ve tercihlerin, oyun seçiminde etkili olduğu; bu etkinin, oyunun arka planındaki hikâyeye ve yapısal sisteme dair bilgiye ulaşma isteğinde rol oynadığı görülüyor. Yani oyuncular, oynadıkları oyunla bütünleşiyorlar. Diğer bir ifadeyle, boş vakitlerini satrancın yeniden yorumlanmış şekilleri ile değerlendiriyorlar. Kendi başarılarını gördükleri anda ise bunu tam anlamıyla bir farkındalığa dönüştürüyorlar. Gösterilen çaba da, zamanla nakit kazancı olarak geri dönüyor.

Önemli nokta, diğer sektörlerle aynı. Parayı değil, kişisel tercihleri ve heyecanı hedefe koymak. Türk gençlerinin bu anlamda bir yol göstericiye ihtiyacı var. Zamanın kıymetli olduğu ve nakde dönüştürmenin yollarının olduğu onlara bir biçimde öğretilmeli. Yoksa dışarıdan sadece oyun oynayarak para kazanma sisteminden öteye gidilemiyor. Bol sohbet, az çalışma, hiç ders gibi bir motto ile sayısı artan başarının yakalanması mümkün değil. Başta bakanlıklar olmak üzere, spor kulüplerimiz ve yerli-yabancı sponsorlarımız elinden geleni yapıyor; ama asıl nokta oyuncunun bir mesleki etik kavramının varlığını bilmesi ve onu özümseyebilmesi. Çünkü e-sporcu, pazarın dinamiklerini bildiği noktada sisteme hükmetmeye başlıyor. Geliri de aynı oranda yükseliyor.

Önümüzdeki hafta, e-sporcunun kendi başına elde ettiği gelire, yatırımcı ve sponsorları üzerinden devam edeceğiz.

Güzel bir hafta geçirmenizi dilerim…

Ali Efe İralı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu