Duygusal reklamların yükselişi
Neden? diye sordu 3 milyonun üzerinde izlendi
Duygusal reklamlarda son dönemdeki yükselişe en güzel örneği Ziraat Bankası verdi. Bankanın 152’nci yıluıa özel hazırlanan kampanya, sosyal medyada gündeme oturdu…
İŞİN aslı şu ki, bir ürün ya da hizmetin özelliklerini anlatıp, klasik reklamını yapma dönemi resmi olarak sona erdi. Tüketicinin öncelikle insan ve ‘duygusal’ bir yaratık olduğundan yola çıkan reklamcılık sektörü, artık tamamıyla kalbimizi kazanmaya odaklanmış durumda.
Tam da bu nedenle Tayvanlı bir sigorta şirketinin viral videosu karşısında ağlıyor ya da Dove gibi global bir güzellik firmasının doğal güzelliği öne çıkaran mesajlarını kafamıza kazıyoruz. Hatta bu da yetmezmiş gibi bu reklamları izlemekle kalmıyor, sosyal medyada adeta markanın gönüllü elçisi rolüyle bunları paylaşıyoruz. Arka planında reklam olan bu projeler, ister viral ister reklam videosu olsun, kah gülüyor kah ağlıyoruz. İçimizdeki coşkuyu ortaya çıkarıyor, öfkeleniyor, geçmişe dönüyor ve kendimizle özdeşleştirip duygulanıyoruz.
REKLAMDA YENİ DÖNEM: SADVERTISING
Kısacası ekranda duygular, perde arkasında ise reklam olan yeni bir dönemeçteyiz. Bu gerçeğin farkına varıp kalbimize dokunan şirketlerin sayısı ise hızla artıyor. ‘Duygusal reklamlar’, hatta pazarlama dünyasında ‘sadvertising’ adlı yeni bir kavram bile oluşturmuş durumda.
Bunun ülkemizde güzel bir örneğini sergileyen firma ise Ziraat Bankası oldu. 152’inci yılın şerefine Happy People Project imzalı iki dakikalık bir reklam filmiyle ekranlara gelen banka, Milli Mücadele dönemine katkılarından başlayıp, sıtma salgınında ilaç dağıtması, eğitim ve ticaret hayatına katkıları, Ferman Dayı nın oğlunun düğününün yapılması ile devam eden ve son olarak üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı projelerinin finansmanına ulaşan süreci tam da bahsettiğimiz gibi kalbimize dokunarak anlatmayı başardı. Tabii bunda ünlü oyuncu Çetin Tekindor’un muhteşem sesinin büyük rolü var. Ancak başarının tek sırrı bu değil.
“ÇALIŞANLAR DA ETKİLENDİ”
Ziraat Finans Grubu Kurumsal İletişim Başkanı Ali Kırbaş’ın anlattıkları, reklam filminin başarısının hiç de tesadüfi olmadığım ortaya koyuyor. Kır-baş, hikayenin bundan neredeyse dört yıl önce şekillenmeye başladığını belirtiyor. Kampanyayı, “Bir bankadan daha fazlası mesajıyla 150 yıllık geçmişin tek bir hikayede birleştirilme çalışması” olarak özetleyen Kırbaş, “Son dönemde bankanın değişen bakış açısıyla birlikte uygulamaya aldığı tüm sistemleri anlatan reklam filmleri hazırladık. Bankanın reklamlarının da tıpkı marka vaadinde olduğu gibi daha fazlasını sunmasını hedefledik ve geri dönüşler de gösteriyor ki buna ulaştık. Son dört yıla baktığımızda reklamlarda çıtayı hep daha yukarı taşıdık. Gerek alınan ödüller gerekse sosyal medya dönüşleri bunun en somut göstergeleri.” diyor.
Geri dönüşler de Ziraat Bankası’nın bu çalışmalarla gerçekten yüreğimize dokunduğunu ortaya koyuyor. Öyle ki Kırbaş’m verdiği bilgilere göre, reklam ilk yayınlandığı günlerde Twitter’da ‘trend topic’ler arasındaki yerini almış. Youtube’da 3 milyonu aşkın izlenme oranına ulaştığını belirten Kırbaş, “Filmin yarattığı etki sadece müşterilerimizi değil çalışanlarımızı da derinden etkiledi. Bankada yeni işe başlayan genç arkadaşlarımız da reklam sayesinde nasıl bir büyük tarihin parçası olduklarım gördüler” diye ekliyor.