Dünyada dijital oyun endüstrisinin büyüklüğü
Dünyada dijital oyun endüstrisinin büyüklüğü, film ve müzik endüstrisinin toplam büyüklüğünü geride bıraktı. Ve daha yolun başındayız. Türkiye’de de bu alanda faaliyet gösteren ve hızla büyüyen şirketler var…
İçeriğe Ait Başlıklar
Dünyada Dijital Oyun Sektörü
DÜNYADA “game changer (oyun değiştirici)” ya da “paradigma değiştirici” dediğimiz bir sektörden bahsediyoruz. Bilgisayar oyunları, oyuncusundan üreticisine, erişim rakamlarına kadar geldiği seviyeyle eğlence endüstrisini yeni baştan dizayn ediyor. Geçtiğimiz günlerde bu sektörün yerli oyuncularından Zula’nın e-spor etkinliğine katılma fırsatı buldum. Ingame tarafından geliştirilen ve Lokum Games tarafından yayınlanan oyunun başarısı son derece şaşırtıcı. Oyunu yaratan Ingame’in ortaklarından Burak Gözalan ile sohbet ettik. Türkiye’de oyun sektöründeki girişimleri ve satın almaları konuştuk.
Yüz Ülkede Yayınlandı
Burak Gözalan sektör hakkında şu bilgileri vererek başlıyor sözlerine:
“Hollywood ve tüm müzik sektöründen çok daha büyük bir sektörden bahsediyoruz. Dolayısıyla büyük bir değişim dalgası yaratıyor bu sektör.
Türkiye’den bir oyuncu olarak bu sektörde yer alıyoruz. Antalya’da Zula oyunumuzun e-spor finallerini yaptık. Oyunun ödülü 50 bin dolardı.
Türkiye’de de dünyada olduğu gibi oyun sektörü çok hızlı büyüyor. Biz de sektörün önemli oyuncularından biriyiz. Şu anda 16 milyon indirilmemiz var ve oyuncu sayımız 2.5 milyonu aştı. İşe altı yıl önce başladık. Bunun ilk dört yılı geliştirme süreciydi.
4-5 kişiyle başlayan iş şimdi 70 kişiye ulaştı. Oyunumuz 100 ülkede yayınlandı.
Dünyada dijital oyun nereye gidiyor sorumuzu Burak Gözalan şöyle yanıtlıyor:
“Konvansiyonel hiçbir iş bu kadar kısa sürede bu kadar büyük bir boyuta ulaşamaz. Net rakamlarla konuşalım: Türkiye’deki ISO 500’deki ilk altı firmanın gelirleri, dünyadaki bir oyun firmasının gelirlerine erişemiyor. Üstelik oyun firmalarının geçmişi yok, son yıllarda kurulmuş firmalar. Türkiye’den satılan firmalara baktığımızda aslında oyun firmalarının yine başı çektiğini görüyoruz. Bu sektörde başarı şansı kolay elde edilmiyor.
Başarı doğru stratejiyle, doğru üretim yapmaktan geçiyor. Tüm uluslararası arena için bu geçerli. Endüstrinin büyüklüğü tüm sinema ve Hollywood endüstrisini geçmiş durumda. Yüzde 50 daha büyük bir sektörden bahsediyoruz. Düşünün müzik, film, albümler diyoruz. Bir oyun firması geliyor ve tüm bunları geçiyor. Dünyada bu endüstri şu anda yüzde 15-20 civarında büyüyor. Türkiye’de de bu büyüme oranlarına ulaşılıyor. Arada yüzde 30 büyüdüğü yıllar da var.”
Türkiye Test Pazarı
Peki, Türkiye bu alanda neden başarılı? Gözalan şöyle diyor:
“Türkiye’den bu işlerin çıkmasının en önemli nedeni bir test pazarı olması. Test pazarı olması da tesadüf değil. Genç nüfusun büyük olması, Türk tüketicisinin bir şekilde çok deneyime sahip olması ve o kaynaklara erişmiş olması gibi faktörler de önemli. Ör-neklem büyük ve kültürü gelişmiş. PC oyunları için Türkiye net bir test pazarı. Burada başarılı olursanız benzer tüm pazarlarda başarılı olursunuz gibi bir durum var.”
“Takım Oyunları Yükseliyor”
Oyunların yanı sıra onun uzantısı olan e-sporun yükselişi de devam ediyor. Buradaki gelişimi Gözalan şöyle aktarıyor: “Oyun içindeki harcama olarak da oldukça iyiyiz. Milli gelire göre değerlendirdiğimizde Avrupa’dan iyi olduğumuzu bile söyleyebiliriz. Uzakdoğu’da bu harcamalar daha yüksek. Başarı kriterleri de ülkeye ve bölgeye göre değişiyor. Oyun dünyasındaki gelişme, hızlı ve takım olarak oynanan oyunlara da doğru yöneliyor. Bizim oyunumuz Zuia da bu tarz bir oyun. Bunun önünü uluslararası oyuncular açtı. Bu tarz oyunların önümüzdeki beş yıla hakim olacağını söyleyebiliriz.
Tabii hızlı ve takım oyunu dediğinizde aslında e-sporun da önünü açmış oluyorsunuz. Oradaki gelişme hızının da giderek artacağını öngörebiliriz. Şu an böyle baktığınızda da bizim pozisyoniamamız çok önemli ve değerli.”
Volkan Akı