Dosu Maya Tanzanya’ya İhracat Yapıyor
KURU MAYADA LİDER OLDU
Dosu Maya Genel Müdürü Hülya Tetik
Türkiye’nin en büyük ekmek mayası üreticilerinden biri olan Dosu Maya, kuru mayada Tanzanya’nın en önemli isimlerinden biri haline geldi.
Genel Müdür Hülya Tetik, 2000’li yılların başında ürün ihraç etmeye başladıkları Tanzanya’da, bu yıl Türkiye’den giden kuru maya ihracatının yüzde 60’ını yaparak pazar lideri olduklarını söylüyor.
Aslında şirket Afrika’nın birçok ülkesine ihracat gerçekleştiriyor. Afrika bölgesine toplam ihracat 20 milyon doları buluyor. Fakat diğer ülkelere nazaran, Tanzanya’da tanınan bir marka haline de gelmiş durumda. Dosu Maya’nın geçtiğimiz yıl Tanzanya’ya ihraç ettiği ürün tutarı 3 milyon dolar geçti. Marka haline gelmesinde ise yerel ortağının desteğinin oldukça önemli bir rolü var.
Dosu Maya, 13 yıldır ülkede aynı distribütörle çalışıyor. Ülkeye gerçekleşen bir seyahat sırasında belli başlı dağıtıcılar ziyaret edilmiş ve bayinin Tanzanya’daki dağıtım ağının genişliği ve bölge depolarının olması nedeniyle de çalışılmaya karar verilmiş.
Bölgenin koşullarını ve çalışma şekillerini bilmek çok avantajlı olduğundan güvenilir bir bayi ile çalışmanın son derece önemli olduğunu söyleyen Hülya Tetik, “Bayiye güven vermek ve pazardaki haklarını korumak önemliydi. Özellikle satış arttıktan sonra diğer şirketlerden gelen talepleri kısa vadeli düşünmeyip bu bayiye yönlendirdik ve bu güven ilişkisini kurduk” diyor.
Ürün itibarı ile perakende sektöründen ziyade endüstriyel üretim yapan ve ürünlerini kendi üretimlerinde ara mal olarak kullanan tüketicilere hitap ettiklerini söyleyen Tetik, diğer bütün Afrika ülkeleri gibi Tanzanya pazarının da Türk şirketleri ve girişimcileri için önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çekiyor. Bunun en önemli nedeni ise, diğer Afrika ülkelerinin genelinde olduğu gibi, Tanzanya da tüketim ürünleri ve sermaye mallarının ithal ediliyor olması.
Yakın zamanda keşfedilmeye başlanmış olması nedeni ile Afrika ve özellikle Tanzanya pazarının birçok üründe Türk girişimcilere yeni fırsatlar sunduğunu düşünen Tetik, “Türk ürünlerinin imajı çok iyi. Bu pazara ilk defa ürün ihraç etmeye başlayacak firmalara da kaliteden ödün vermemelerini, pazarda oluşmuş olan bu olumlu imaja katkıda bulunmalannı ve markalaşmaya özen göstermelerini öneriyorum” diyor.
TANZANYA İÇİN NE ÖNERİYOR?
■ Doğru distribütör bulmak için fuarlara katılın.
■ Rekabetçi fiyat ile pazarda kendinize yer bulun.
■ Yaygın yerel dağıtım ağını doğru kullanın.
■ Markaya yatırım yapın. Başarı marka olmaktan geçiyor.
■ Pazarı ve tüketiciyi iyi tanıyın. Ürünlerinizi buna göre sunun.
iş müracatı için nereye başvurmamız gerek