YERLİSİNDEN yabancısına tüm para yöneticileri TL’nin yılın ilk yarısında değer kazanacağı, doların 7 TL’ler seviyesine kadar ineceği görüşünde. Ardı ardına açıklanan raporlarda da doların kritik seviye olarak görülen 7.25 TL’yi kırması durumunda ilk hedefin 7 TL olacağı vurgulanıyor. Bu nedenle yabancı yatırımcılara “Türkiye’ye yatırım yapın” tavsiyesinde bulunan analistler, 2021’de Türk yatırımcıların portföylerindeki döviz oranını azaltmasını öneriyor. Beklentinin temelinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın aldığı kararlar ve uygulamalar var. Yılın son çeyreğinde Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminde yaşanan değişim ile Kasım ve Aralık aylarında toplamda 675 baz puanlık artırıma giderek faizi yüzde 17’ye çıkartan Merkez Bankası’nın piyasa dostu olarak adlandırılan bir dizi karar açıklaması piyasalara güven aşıladı. Keza hükümet ve kamudan gelen açıklamalar da bu güveni perçinledi. İşte ne olduysa ondan sonra oldu. 2020’de Türkiye’den çıkmayı tercih eden yabancı yatırımcılar rotasını tekrar Türkiye’ye çevirdi. Ama hemen belirtelim, yabancı yatırımcı girişleri şimdilik “temkinli” denecek düzeyde, a öte yandan yılbaşından bu yana dünya finans devlerinin açıkladığı 2021 raporlarında Türkiye ve TL’ye yatırım yapın çağrıları önemli oranda arttı.
İçeriğe Ait Başlıklar
2021’DE NELER OLACAK?
Şimdi gelelim herkesin kafasındaki soruya… 2020’de çok sert fiyat hareketleri gözlenen döviz piyasasında bu yıl neler olacak? Bu konudaki genel görüş 2021’de döviz piyasasının daha sakin ve dengeli olacağı yönünde. Tabii hemen hatırlatalım, bu süreçte piyasaların hiç öngörmediği yurtiçi ve dışında, siyasi veya ekonomik büyük değişimlere neden olacak gelişmeler yaşanmazsa. Bir diğer şart ise Merkez Bankası’mn enflasyonun üzerinde tuttuğu faiz politikasını sürdürmesi. Şimdilik 2021 geneli için yapılan tüm tahminlerde bu iki risk fiyatlanmıyor. Yani Merkez Bankası’nın reel faiz politikasını sürdüreceği, dünyada ve Türkiye’de majör bir gelişme yaşanmayacağı üzerine tahminler yapılıyor, portföyler oluşturuluyor. İşte bu iki beklenti de korunursa en azından yılın ilk yarısında kurlarda yükseliş ihtimalinin son derece düşük olduğu belirtiliyor.
7.25 TL KRİTİK EŞİK
TL’nin değer kazanması konusunda ise gerek yerli, gerekse yabancı analistler oldukça pozitif. TL/Dolar için kritik eşik olan ve geçen hafta kınlamayan 7,25 TL’nin kırılması durumunda 7 TL’lerin test edilebileceği görüşü hakim. Ancak kurların bu seviyenin altına kalıcı biçimde inmesi şimdilik zor görünüyor. Hatta bu seviyelerin korunabilmesi için pozitif havanın korunması gerektiği belirtiliyor.
2020 yılına göre çok daha stabil geçeceği öngörülen 2021 yılında bir diğer ortak görüş döviz yerine TL’ye yatırımın daha yüksek getiri sağlayacağı yönünde. En azından yılın ilk yarısında kurlarda önemli bir hareket yaşanmayacağı öngörüsünde bulunan para yöneticileri TL’nin yükselen getirisini kaçırmayın uyarısında bulunuyor.
İNTEGRAL YATIRIM
“YÜKSELİŞ İHTİMALİ ZAYIF”
İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya özer’e göre, dolar/TL’de 7 TL’lere doğru bir geri çekilme yaşanabilir. Ancak burada geçtiğimiz hafta kınlamayan 7.30 seviyesinin kritik önemde olduğuna dikkat çeken özer, “Kasım ayından bu yana yurtiçinde ekonomi politikalarında atılan olumlu adımlar TL lehine oldu. Bunun etkisini dolar/ TL’de net bir şekilde izledik ve izlemeye devam ediyoruz. Kurda gelinen 7.30 seviyesi teknik olarak önemli bir yerdi ve bu seviyeden ılımlı yukarı yönde tepkiler geldiğine şahit olduk. Son dönemde dolar endeksindeki yukarı yönlü eğilim de dolar/TL’deki yukarı hareketi desteklemiş görünüyor. Yıl genelinde kurdaki ılımlı seyrin sürmesi beklentimizi koruyoruz. 7.30 seviyesinin altında 7’lere doğru geri çekilme olması beklentimiz var. Ancak buralarda kalıcı olup olmayacağını izleyeceğiz. Yıl içinde dolar/TL’de yaşanabilecek yukarı yönlü eğilimin ise farklı bir gelişme olmadığı sürece uzun soluklu olmasını beklemiyoruz. Dolar/TL için bugünlerde beklentimiz 7.30-7.80 bandında hareket etmesi yönünde olurken euro/TL için yakın vadede 8.90-9.20 arasındaki sıkışmayı izliyoruz.”
Sürpriz bir gelişme yaşanmazsa özer’in beklentisi döviz cephesinde ılımlı ve dengeli bir seyir yönünde. Bu nedenle yatırımcıların portföylerinde yüzde 10’un üzerinde döviz bulundurmaması gerektiğini de ifade eden özer, “Yatırımcının kemikleşen yatırım aracı algılarını bozmak güçtür. Ancak dolar/TL’deki ılımlı seyrin uzun sürmesi, yatırımcıyı yükselen faizlerin sunduğu getiriye yönlendirebilir. Yılın ilk yarısında yatırımcının dolara olan ilgisi azalarak sürebilir düşüncesindeyim. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda doların euro’ya göre daha güçlü olduğunu görüyoruz. Şimdilik dolardaki yukarı yönlü seyri tepki yükselişi olarak okursak TL ve gelişmiş ülke para birimlerinde baskı sürebilir. Euro, dolar karşısında çok hızlı yükselmişti. Dolardaki güç korunursa euro/dolar hızla gerileyebilir ve dolar/TL, euro/TL’ye göre daha yatay kalabilir.
TERA YATIRIM
“DÖVİZ ORANI AZALTILMALI”
Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, yabancıların son dönemde Türk varlıklarına olan bakışının pozitife döndüğüne dikkat çekiyor. Yabancı raporlarında genellikle TL için alım yönünde tavsiyelere ağırlık verildiğini hatırlatan Erkan, bu değişimin nedenlerini ise şöyle özetliyor: “Ekonomi & politikalarına dair değişim adımı, bunun en önemli dayanak noktası. Enflasyonla mücadelede ortodoks ve sıkı politika duruşu ile faizlerin yeterince yüksek olmasına izin veriliyor. Yabancı ayrıca, reform ajandasına da ilgi duyuyor. M Bu çerçevede TL dinamikleri olumluya doğru eğildi. Geniş perspektifte değer kazanan görüntünün hakim olmaya devam etmesini bekleyebiliriz. Ancak ABD’deki son gelişmeler çerçevesinde biraz enflasyon beklentileri ve oluşan 10 yıllıkların hareketinin dolar tarafını güçlendirmesi diğer gelişen ülke paralarıyla beraber TL üzerinde baskı yaratarak kuru yukarı çıkardı. Dolar/TL 7.25 bandı yakınında kısa vadeli dip yaptı gibi, önümüzdeki birkaç gün yu-karı tepki hareketi görebiliriz. Orta vade ana trend aşağı devam ediyor.
Ancak tepki hareketi için birkaç gün yakından izleyelim. Ana hareket eğilimi kurlar için bence aşağı doğru olmayı sürdürecektir.”
Erkan, yılın ilk yarısında ise enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceğini, buna bağlı olarak para politikasında mevcut sıkılık düzeyinin korunacağı görüşünde. Hatta Merkez Bankası’nın yılın ilk yarısında duruma göre daha sıkı bir politika izleyebileceğini de öngören Erkan, “TL, getiri cazibesi bakımından iyi noktada ve yabancı reel faiz pozisyonunu göz önünde bulunduracaktır. Mevcut ekonomi yönetimi planının da aynı şekilde devam etmesi önemli tabii ki. Bu ortamda DTH’ların çözülmesi büyük önem taşıyor. Bu dönemde portföylerde döviz oranı azaltılabilir ve risk tercihine göre TL varlıklarından hisse, mevduat veya Türk tahvil veya eurobond ağırlığı artırılabilir. Döviz potansiyelini mevcut şartlarda düşük görüyoruz” diyor.
Yabancıların gözü TL’de
Bugünlerde dünyanın en büyük finansal kuruluşları ardı ardına TL için olumlu raporlar yayınlamaya başladı. Raporlardaki ana görüş ise TL’nin 2021’de dolar karşısında değer kazanacağı yönünde. İşte dünyadaki para hareketine yön veren uluslararası devlerin TL tahminleri…
HSBC: Firmanın gelişen ülke kurlarına ilişkin hazırladığı raporunda dolar/TL’de 7.10 hedef seviyesiyle kısa pozisyon aldığını duyurdu. Yılsonu dolar/TL tahmininin 7.10 olduğunu açıklayan banka tam bir normalleşme durumunda kurun 6.50 seviyesine kadar geri çekilebileceği tahmininde bulundu.
UBS: İsviçreli banka, dolar/TL kurunda 2021‘in ikinci çeyreği sonunda 7.00 seviyesine kadar geri çekilme beklediğini açıkladı. Kurum bu tarihten sonra ise kurda yükseliş yaşanacağı tahmininde bulundu. Bankanın tahminleri birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekler için sırasıyla 7.10,7.00,7.30 ve 7.60.
BARCLAYS: Raporunda Türkiye’de manşet enflasyonun yılın ilk yarısında yüzde 14 civarında yatay veya hafif aşağıda seyredeceğini, yılsonunda ise tek hanelere düşeceğini öngördü. En büyük aşağı veya yukarı yönlü riskin dolar/TL kurunda olduğunu duyuran kurum “Kur geçişkenliği ve güçlü rezervler/dış denge hedefleri göz önüne alındığında Merkez Bankası’nın kurun 7 seviyesinin altına inmesinden kaçınacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
RABOBANK: Rabobank EM FX Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, iyi bir algı oluşmaya başladığını vurguladı. TL’nin bu durumdan pozitif etkilendiğine dikkat çeken Matys, önümüzdeki aylarda dolar/TL’nin 7’nin altına düşmesini beklediğini de söyledi.
GOLDMAN SACHS: Analistleri gelişen ülke varlıklarındaki yükselişin tepe noktalara yaklaştığından endişe duyan yatırımcılara dört öneride bulundu. Bu önerilerden biri de TL’de uzun pozisyon açılması oldu. Söz konusu raporlarda “TL yıllıklandınlmış olarak yüzde 15 carry getirisi ve küresel piyasalarla düşük korelasyon imkanı sunuyor” vurgusu yaptı.
DEUTSCHE BANK: Stratejistleri raporlarında gelişmekte olan Avrupa para birimleri arasında ruble ve TL’yi tercih ettiklerini duyurdular. Stratejistler aşının çok önce Rusya’da piyasaya çıkması ile rubleyi ve aşıyla birlikte turizm sektörünün toparlanacak olması sebebiyle orta vadede TL’yi tercih ettiklerini belirtti.
ÇİTİ: Banka, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son adımlarının Türk varlıklarını kısa vadede destekleyeceği görüşünde.
Esin Çetinel