Başarılı Girişimcilik

Doğu Karadeniz’in şifalı bitkilerini araştırıyor

Saklı Cennet, gün yüzüne çıkmamış şifalı bitkilere yönelik bir proje yürütüyor. Tema Vakfı’nın Kırsal Kalkınma Projesi ile hayat bulan Saklı Cennet, şimdiye kadar Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 88 şifalı bitkiye ulaştı. Saklı Cennet Yönetim Kurulu Üyesi Vildan Yıldız, “DOKAP ile birlikte yürüttüğümüz bu projede ortaya çıkan doğal şifalı ürünleri önümüzdeki dönemde tüketicilerle buluşturacağız” diyor.

Tema Vakfı’nın Kırsal Kalkınma Projesi ile hayat bulan Saklı ^Cennet, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin çok bilinmeyen ama bölge halkı tarafından tanınan ve kullanılan şifalı bitkiler üzerine yeni bir alana girdi. Bu proje, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı (DOKAP) ile birlikte yürütülüyor. Saklı Cennet Yönetim Kurulu Üyesi Vildan Yıldız, “Dokuz ilde envanteri çıkartılmış 3 bin 700 bitki var. Şu ana kadar 88 şifalı bitkiye ulaştık. Bu rakamın ikiye katlanacağını düşünüyoruz” diyor. DOKAP ile birlikte yürütülün bu projede, ortaya çıkan doğal şifalı ürünler, önümüzdeki dönemde tüketicilerle buluşturulacak.

sakli cennet

55 aracı ile çalışıyor

Bugün; organik baldan organik keçi sütüne, organik yoğurttan organik peynir çeşitlerine kadar pek çok ürünü tüketicilerle buluşturan Saklı Cennet, 17 yıl önce Tema’nın kırsal kalkınma projesi kapsamında faaliyete başladı. Proje; Tek-fen Holding ve Tema’nın kurucusu Ali Nihat Gök-yiğit’in coğrafi koşulları nedeniyle yeni iş koşulları oluşmayan Artvin Macahel’in doğasının incelenmesi talebiyle start aldı. Yurtiçi ve yurtdışın-dan bilirkişi ekibi Macahel’deki incelemeleri sonucunda bu el değmemiş ve biyolojik zenginliğe sahip bölgede, dünyanın en verimli üç saf arı ırkından biri olan Kafkas arı ırkının yaşadığını keşfetti. Bunun üzerine bu arı ırkının çoğalması ve bölge halkına iş olanağı sağlanması için uygun koşullar yaratıldı. Böylece bölgedeki arıcılarla organik bal üretimine başlandığını belirten Vildan Yıldız, “Şu anda Artvin’de 55 sözleşmeli arıcı ile çalışıyoruz. Yıllık 350 ton bal üretimimiz var” diye ekliyor.

Türkiye’nin en büyüğü

Saklı Cennet, Türkiye’nin ilk ve tek organik ödüllü keçi çiftliği olma özelliğini de taşıyor. Gökçeada’da Uğurlu Köyü’nde 125 dönümü mera olmak üzere toplam 145 dönüm arazi üzerinde kurulan Mutlu Keçiler Çiftliği, 2013 yılında FIBL/ETO tarafından En İyi Organik Çiftlik Projesi ödülünü aldı. Bin baş sağıma uygun saf Saanen süt keçisinin bulunduğu çiftlikte, yavru ve dişi keçilerle birlikte toplam 3 bine yakın keçi var. Organik keçi sütü ve süt ürünlerinde en büyük üretici olduklarını belirten Vildan Yıldız, 2000’li yıllarda Artvin’de organik bal üretimi ile başlayan üretim yolculuğunu Gökçeada’da keçi sütü ve ürünleri ile devam ettirdiklerini söylüyor.

Bu yıl 380 tonluk keçi sütü ürünü ürettiklerini, 2018’de ise bu rakamı 420 tona çıkarmayı planladıklarını ifade eden Vildan Yıldız, “Türkiye’nin organik keçi sütü ihtiyacının yüzde 35’ini biz karşılıyoruz. Üretim süreçlerimizde fason ürün kullanmıyoruz. Yeminden paketlemesine kadar her şeyi kendi bünyemizde karşılıyoruz” diyor.

500 milyon dolarlık pazar

Türkiye 70 bin üreticisi ile organik gıda üreticisi sayısı açısından dünyamın ilk 10 ülkesi açısından yer alıyor. 8015 yılı itibariyle Türkiye’de toplam 515 bin hektar alanda 197 çeşit ürün ile organik tarım yapıyor. Türkiye’deki toplam tarımsal alan içerisinde organik tarım yapılan alanın payı ise yüzde 2. Türkiye’de organik tarım ürünü pazarının 500 milyon dolar olduğunun talimin edildiğini söyleyen Tekzen Pazarlama Müdürü Mehmet Can Kızılkaya ise bu üretimin önemli bir kısmının 26 ülkeye ihraç edildiğini belirtiyor.

Özlem Bay Yılmaz

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu