Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Dıştan takmalı deniz motorları ve özellikleri

İki zamanlı mı dört zamanlı mı?

Bu yıl pandeminin de etkisi ile küçük büyük tüm tekneler çok talep gördü. Tekne dendiğinde de malum ilk akla gelen motor oluyor. Daha doğrusu motor, bir teknedeki en önemli ve en pahalı bileşendir. Bu nedenle motor seçimlerimiz tekne seçimimiz kadar önemlidir. Yanlış tercih edilen ürünler tekneye zarar verebildiği gibi, pahalıya da mal olabilir. Bilindiği üzere dıştan takma motorlar birçok tekne sahibinin uzun zamandır kullandığı motor çeşitlerinden biri. Geçmiş yıllarda iki zamanlı motorlar olarak üretime geçildi ve günümüze kadar dört zamanlı motorlara kadar ulaştı. Malum, teknoloji o kadar ilerledi ki, zamanla motorların hacminden pervane sistemlerine kadar epey yol kat edildi. Fakat günümüzde dört zamanlı motorlara daha fazla ilgi var. Tabii hem iki hem de dört zamanlı motorların birçok avantaj ve dezavantajları kendi içerisinde bulunuyor. Bu farklardan dolayı iki tip motorun da meraklısı çok fazla. Bizde piyasada bulunan dıştan takmalı deniz motorlarını ve özelliklerini inceledik.

SUZUKI MOTOR / DF 300B

Dünyada bir ilki yaptı

Suzuki DF300b
SUZUKI MOTOR / DF 300B

Japon devi Suzuki Motor, alıcılarına 2.5 hp ile 350 hp güç aralığında 44 farklı motor çeşidi sunuyor. 3.5 metreden 11 metreye kadar olan teknelerde kullanılan ürünler, ters dönüşlü çift pervane sistemi gibi pek çok özelliğe sahip. Firmanın dıştan takmalı motorlar alanında devrim niteliğindeki DF 300B, ters dönüşlü çift pervane teknolojisine sahip dünyanın ilk 300 hp’lik dört zamanlı motoru olarak dikkatleri çekiyor. Bu sistem ayrıca, yüksek itiş gücü sayesinde hızlı ivmelenmenin yanı sıra teknenin daha kısa mesafede durmasını sağlıyor. DF300B, 300 hp’lik bir güce sahip olmasına rağmen yakıt ekonomisinden de ödün vermiyor. Model, dişli kutusunun gelişmiş tasarımı sayesinde suyun sürtünme direncini en aza indirerek yakıt tüketimini minimumda tutuyor. Suzuki’de ortalama ürünlerin fiyatları 10 bin 50 dolar ile 42 bin dolar arasında değişiyor.

HONDA / BF250

Üstün performans gücü var

Araba, motosiklet ve daha pek çok alanda faaliyet gösteren Japon devi Honda, deniz motorlarında da oldukça iddialı. Düşük emisyonlu dıştan takmalı motor geliştiren ilk firmalardan biri olurken, 1992’den sonra dört zamanlı (silindir) motorları piyasaya sürmesiyle teknolojisinde bir devrimin başlangıcını müjdeledi diyebiliriz. Pek çok tekne için ideal modellere sahip olan ürünler arasında bulunan BF250, çok noktadan programlı yakıt enjeksiyon sistemi ile tasarrufu da be raberinde getiriyor. Power trimli ve direksiyonlu model seçenekleriyle konforlu ve verimli kullanım sunan model, elektrikli çalışma sistemini barındırıyor. V-Tec teknolojisine sahip olan ürünün motor hacmi 3 bin 583 cc. Aracın şu andaki piyasa fiyatı ise, 230 bin TL.

YAMAHA / F70 AETL

Sınıfının en hafifi

Japonya’nın en büyük hacimli motor üreticisi olan Yamaha, dört zamanlı motorları ile tüketicisini cezbeden markalardan biri. Yamaha dört zamanlı motor serisi, F2.5 BMHS ile başlıyor ve 400-450hp’ye kadar erişen V8 motorlara çıkıyor. Markanın ürünleri arasında bulunan Yamaha F70AETL modeli, elektrikli trimli uzun şafta, 70 hp’ye ve sınıfının en hafif ileri teknolojisine sahip motoru. Tasarruflu yakıt teknolojisi ile alıcılarına maksimum performans sunan ürün, gezi teknelerinde, su sporlarında, şişme botlarda, balıkçı teknelerinde, aile gezileri ve taşımacılıkta da rahatlıkla kullanılabiliyor. Ürünün piyasa fiyatı ise 81 bin TL dolaylarında.

MERCURY / VERADO 350

Yakıt teknolojisi sağlıyor

https://www.youtube.com/watch?v=bEvYgPf9-94

Hem dört zamanlı hem de iki zamanlı teknolojiyi birleştirerek düşük emisyonlu motorlar geliştiren Mercury Marine, dıştan takmalı motorlarda alıcılarına üç farklı sınıfta 30 farklı çeşitte motor sunuyor. 2.5 hp’den 350 hp motor gücüne sahip olan ürünlerde, yakıt teknolojisine ayrıca önem verilmiş. Sınıfında en yüksek motor gücüne sahip olan Verado 350, altı silindir ve 2.605 cc’lik motor hacminde. Bu güç için özel geliştirilmiş süper charger ve motor kontrol üniteleri sayesinde kesintisiz güç elde ediliyor. Toplam ağırlığı ise 303 kg. ince yapılı bir kasaya sahip olan motorun renkleri isteğe bağlı olarak beyaz, soğuk füzyon ve sıcak füzyonla yeni bir görünüm kazanıyor. 91 oktan benzinle çalışan ürünün piyasa fiyata ise 290 bin TL.

EVINRUDE / E300ZU

Pek çok farklı seçenek

https://www.youtube.com/watch?v=eHMhzDm1ZwU

Dıştan takmalı motor sınıfında tercih edilen bir diğer marka ise ABD merkezli Evinrude. Ürün skalasında, en çok dikkat çeken modeli ise Evinrude E300Z. Sınıfının en iyi yakıt verimliliği ve en düşük emisyon değerlerine sahip olan model, uzun şafta sahip. Ağırlığı 253 kilogram ve motor hacmi 3.4 litre. 24 ay garanti kapsamına giren ürünün şu andaki ortalama piyasa fiyatı 280-290 bin TL arasında değişiyor. Firmanın, dıştan takma ürün gamında 35’e yakın ürün seçeneği bulunuyor.

TOHATSU / MFS50

Düşük emisyonlu motor

Başka bir gizli başarıya sahip olan Japon şirketi ise Tohatsu. Firma, dört zamanlı ve DFI iki zamanlı düşük emisyonlu dıştan takmalı motor seçenekleri sunuyor. Özellikle hafiflik seçeneği arayan kullanıcılar için tasarlanmış olan Tohatsu MFS50, 650 ile 950 rpm’e sahip değişken rölanti devir kontrolü özelliğine sahip. MFS50’nin sahip olduğu paslanmaz çelik su pompası ve muhafazalı kaplama maddesi ile güçlü dayanıklılığa sahip. Üç adet silindire ve 998 cc silindir hacmine sahip olan ürünün ağırlığı 100 kilogram. Ürün, alıcılara mavi ve beyaz olarak iki farklı renk seçeneği sunuyor. Direksiyon dönme direncini azaltmak için ayarlanabilir direksiyon friksiyonuna sahip olan ürünün piyasa fiyatı ise, 55 bin TL dolaylarında.

Motorunuzu çalınmaya karşı koruyun!

Dıştan takmalı motor alırken alıcıların şüphesiz en tereddüt ettiği nokta, çalınmaya karşılık ne yapılacağı. Bu durumda motorlar için geliştirilen kilit ve alarm sistemleri, motorları korumaya yönelik yapılmış. Alarmlı marin kilit, dıştan takma tekne motorların güvenliği için yüksek caydırıcı olan bir sistem. Marelli su geçirmez su içinde de çalışan alarmlı kilit sistemi, paslanmaz çelik gövdeden imal edilmiş aparat ile kullanılıyor. Piyasada deniz ekipmanları mağazalarında bulunabilen kilitlerin ortalama fiyatları ise 230 TL ile 350 TL arasında değişiyor.

Hangisi daha iyi?

• İki zamanlı dıştan takmalı motorlarda; çoğunlukla iyi bir hızlanma performansı bulunuyor. Ağırlık ve güç üretimi oldukça dengeli. Basit tasarım, daha az parça ve daha az bakım gerektiriyor. Fiyat olarak dört zamanlı motorlara oranla daha ucuz. Yeni nesil iki zamanlı motorlar, dört zamanlı motorlar ile karşılaştırılabilir yakıt tüketimine sahipler. Enjeksiyonlu olanları ise daha sessiz.

• Dört zamanlı dıştan takmalı motorlarda ise; arabalarda kullanılan motor dizaynına benzerlik gösteriyor. İki zamanlı motorlara oranla daha ağırdırlar. Bu motorlar sadece benzin kullanırken, iki zamanlı motorlar benzin veya yağ karışımı kullanmak durumundadırlar.

Uzun veya kısa şaft neden önemli?

Şaft uzunluğu, motorunuzun tekneyi hareket ettirme özelliğini büyük ölçüde etkiliyor. Daha kısa şaftlar (yaklaşık 15 inç), şişme botlar için tercih ediliyor. Uzun şaft (20inç veya daha uzun), birçok balıkçı teknesi türü için daha iyi bir seçim. Motoru almadan önce teknenizi ölçmeniz gerekiyor. Motorun oturduğu yerden (traversin üstünden), gövde altı ile aynı seviyeye gelene kadar dikey olarak ölçün.

Bu, şaft üzerindeki plakanın yerleştirilmesi gereken seviyedir. Şaft çok kısa ise, suya bile ulaşamayabilir veya düzgün çalışacak kadar suya daldırılmaz. Ancak, çok uzun sürerse, denge kaybolur ve pruvayı kaldırabilir.

Bakım ile uzun ömürlü kullanın

Dıştan takma motorların ticari ömrü ortalama 10 yıl. Ancak düzenli bakım ve orijinal parça kullanıldığında bu süre 20 yılı buluyor. Motorun uzun ömürlü kullanılabilmesi için uzmanlar şu tavsiyelerde bulunuyor:

  • Motorun uzun ömürlü olmasının ilk şartı, seyire çıkmadan önce 3-4 dakika boşta çalıştırılarak ön ısıtma işlemi uygulanmalı ve seyir dönüşünde motoru yine 3-4 dakika çalıştırarak soğutma işlemi yapılmalı.
  • Motorun uzun süre kullanılmaması halinde muhakkak tatlı su ile yıkanmalı.
  • Kullanılan yağ firma tarafından belirlenmiş sertifikalara ve sınıfına uygun olmalı.
  • Motorun bağlandığı tekneyle hem ölçü hem de hp gücü olarak uyumlu olmalı.
  • Bakımları her sezon veya 100 saatte bir düzenli olarak yetkili servisleri tarafından yapılmalı.
  • Bakımlarda diagnostik, elle ve gözle kontrol yapılmalı, değişmesi gereken parçalar periyodik bakım çizelgesine göre tespit edilmeli.
  • Her bakımda muhakkak tüm yağlar ve yağ filtrelerine bakılmalı.
  • Teknenin depo çıkışında muhakkak su ayırıcı filtre (separ filtre] kullanılmalı.
  • Motor blok ve kuyruk tutyaları her zaman gözlem altında tutulmalı ve her bakımda muhakkak değiştirilmeli.
Piyasadaki en çok tercih edilen 10 dıştan takmalı deniz motorları
Marka Model Fiyat
Suzuki 40 HP 72 bin 606 TL
Suzuki 60 HP 80 bin 444 TL
Mercury 50 HP 66 bin TL
Mercury 80 HP 101 bin 896 TL
Honda BF 50 DK4 84 bin 740 TL
Honda BF20DK2 50 bin 572 TL
Yamaha 15 HP 30 bin 500 TL
Yamaha 30 HP 70 bin TL
Tohatsu 60 HP 70 bin 130 TL
Evinrude 90 HP 101 bin TL

Ayşegül Küçükkurt

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu