Dikkat Çeken Hisseler
Borsa İstanbul’da yükseliş sürerken makroekonomik görünüm ve petrolün düşüşüyle ılımlı etkinin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Bu süreçte primli hisselerden endeksin yükselişine ayali uyduramamış hisselere geçiş yapılabilir. Beş aracı kurumun önerdiği 21 hisseden Kardemir D, Aygaz, Çnıısa, Aselsan ve Torunlar GYO, son dönemde endeksin altında performans sergiledi.
Piyasalarda yukarı yönlü yükseliş devam ederken, Borsa İstanbul, 86.000 seviyesinin de üzerine çıkmayı başardı. Son iki ayda Türk hisse senetleri petrol fiyatlarındaki düşüş, enflasyon ve cari açık tarafındaki daha ılımlı makro görünüm sayesinde gelişmekte olan ülkelerdeki emsallerinin oldukça üstünde getiri sağladı. Daha sakin geçen yerel politik ortamın yanı sıra jeopolitik sorunların da ılımlılaşması, BİST’teki yukarı yönlü ayrışmada destekleyici oldu. Böyle-ce 8 Ekim-4 Aralık tarihleri arasında BİST-100 Endeksi, yüzde 18,2 prim yapmayı başardı.
Piyasalarda faiz seviyesinin aşağı yönlü eğilimi ile birlikte endekste yukarı yönlü güncellemelere şahit oluyoruz. Yeni hedef seviyeleri 90.000’in üstüne işaret etmekle birlikte, uzmanlar, hisse değişimlerine de dikkat çekiyor.
DİKKAT ÇEKEN HİSSELER
Buradan yola çıkarak beş aracı kurumun model porftföyüne baktık. Burada toplamda 21 hissenin olduğu görülüyor. Söz konusu hisseler arasında en çok önerilenler olarak Vakıfbank ve Çimsa’nm öne çıktığı görülüyor. Yine bu hisseler arasında özellikle beş hisseye dikkat çekmek gerekiyor. Çünkü 8 Ekim-4 Aralık tarihleri arasında borsanın yüzde 18,2 prim yaptığı dönemde bu hisselerin getirisi endeksin altında kaldı. Söz konusu hisseler; Kardemir D (yüzde 2,4), Aygaz (yüzde 9,3), Çimsa (yüzde 11,3), Aselsan (yüzde 11,2) ve Torunlar GYO (yüzde 13,7).
Hisse değişimi kararı veren yatırımcılar açısından hem model portföylerde yer alan, hem de son yükselişte endeksin altında getiri sağlamış hisseler iyi bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Yine 8 Ekim-4 Aralık tarihleri arasında endeksin altında ve üstünde performans sergileyen ilk 15 BÎST-100 hissesini haberimizin tablolarında inceleyebilirsiniz.
GÖZLER MERKEZ BANKALARINDA
Piyasalarda bu ay önemli gündem maddeleri de bulunuyor. Yatırım yaparken verilerin takip edilmesi gerektiği uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Aralık ayında, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası’nın izleyeceği genişleyici politikaların etkisi ve FED’in 16-17 Aralık tarihinde gerçekleştireceği toplantıdan çıkacak haberler takip edilecek veriler arasında. Bunun yanında, ABD’den ve Avrupa’dan gelecek makro veriler de yakından takip edilecek. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın faiz kararları, enflasyon başta olmak üzere makro veriler ve döviz-fa-iz piyasalarındaki gelişmeler yakından izlenecek.
Aralık ayının özellikle ikinci yarısında yabancı yatırımcıların tatilde olması nedeniyle işlem hacimlerinde bir yavaşlama gözlemlendiğine dikkat çeken Şeker Yatırım uzmanları, bu beklentilerin ışığında aralık ayında piyasaların kasım ayındaki yükselişini sürdürerek 2014’ü yıl içinde gördüğü en yüksek seviyeden kapatmaya çalışacağını düşünüyor. Şeker Yatırım, portföyündeki tahvil ağırlığını yüzde 65, döviz ağırlığını yüzde 15 ve hisse ağırlığını ise yüzde 20 seviyesinde korumaya devam ediyor.
TEMKİNLİ İYİMSERLER
Temkinli olma adına portföylerde dörtte bir oranında kâr satışının uygun olduğunu düşündüklerini belirten Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, analizinde, aralık başı itibariyle model portföylerinde hisse oranını yüzde 20’den yüzde 15’e düşürüp, “korumalı getiri” sağlayan serbest fon miktarını yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkardıklarını ifade ediyor. Gerz, “Model portföyümüzün kalan yüzde 45’ini ise çoğunluğu özel sektör tahvili olmak üzere sabit getirili fonlarda tutmaya devam ediyoruz” diyor.
Revize edilmiş makroekonomik tahminlerini ve daha düşük özser-maye maliyetini de göz önünde bulundurarak 12 aylık BİST 100 Endeks hedef değerini 86.000’den 96.000’e yükselten Yatırım Finansman ise yeni endeks hedefinin yükselme potansiyeli sunduğunu kaydediyor. Yatırım Finansman, bankacılık sektörünün son dönemdeki yüksek endeks üzeri getiri performansından sonra, bankacılık ve sanayide dengeli bir portföy tercih ediyor.
DALGALANMA SÜRECEK
İş Yatırım da iyileşen piyasalarda hedeflerini yükselten ku-rumlardan biri. Türkiye’nin küresel konjonktürdeki iyileşmeden en çok yararlanan gelişmekte olan piyasalar arasında yer aldığına dikkat çeken İş Yatırım analistleri, “Risk iştahındaki artış ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşe paralel TL’de kanama dururken, 10 yıllık tahvil faizleri geriledi. Küresel konjonktürdeki iyileşmeye paralel Borsa İstanbul için 12 aylık hedef değerimizi 91000’den 97.000 seviyesine yükselttik” diyor. Borsa İstanbul için ‘azalt’ olan görüşünü ‘tut’ olarak güncelleyen İş Yatırım, mevcut değerlemelerle Borsa İstanbul’da 90.000 seviyesinin üzerinde satış yapılmasını, 80.000 seviyesine yaklaşırken kademeli olarak alım yapılmasını öneriyor. Ancak İş Yatırım, yükselişin sınırlı olabileceğini de dikkat çekiyor.
MAKRO İYİLEŞME VAR
Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, petrol fiyatlarındaki düşük seviyelerin Türkiye ve Hindistan gibi emtia ithalatçısı ülkelerin makro dengelerindeki iyileşmeye katkısına dikkat çekiyor. Tokalı, bununla birlikte orta vade görünümü açısından, petrol fiyatlarında volatilitenin arttığı ortamda, emtia-petrol fiyatlarındaki baskının gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarında dalgalanmaların artabileceği bir süreci de tetikleyebilece-ğini düşünüyor. Bu doğrultuda tem-kinlilik adımlarını belirginleştirmeyi tercih eden Halk Yatırım, model portföyünde hisse senetlerinin ağırlığını yüzde 10 ile korumaya devam ederken daha defansif hisselere ağırlık veriyor.