Devlet üniversiteleri daha girişimci ve yenilikçi
TÜBİTAK her yıl Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesini açıklıyor. İlk 50 içinde 33 devlet, 17 vakıf üniversitesi var. Vakıf üniversiteleri, bu durumu mutlaka analiz etmeli…
BU yılki girişimci ve yenilikçi üniversiteler sıralamasında devlet üniversiteleri, vakıf üniversitelerini resmen solladı. İlk 50 içinde 33 devlet üniversitesine karşılık sadece 17 vakıf üniversitesi var.
İlk beş üniversite sıralaması ise şu şekilde: 1 .ODTÜ, 2.Sabancı Üniversitesi, 3. Bilkent Üniversitesi, 4. Boğaziçi, Üniversitesi, 5. İstanbul Teknik Üniversitesi.
Öncelikle bu sıralamayı TÜBİTAK neye göre yapıyor, bu konuda biraz bilgi vereyim. Üniversiteleri beş ayrı alanda puanlandırıyor ve toplam puana göre sıralama yapıyor. Değerlendirilen alanlar şunlar:
1- Bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği – 20 puan
2- Fikri mülkiyet havuzu – 15 puan
3- İşbirliği ve etkileşim – 25 puan
4- Girişimcilik ve yenilikçilik kültürü – 15 puan
5- Ekonomik katkı ve ticarileşme – 25 puan
KATEGORİ BİRİNCİLERİ
“Bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği” konusunda Türkiye birincisi iki üniversite var: Boğaziçi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi. Her iki üniversite de 20 tam puan alarak birinci olmuşlar. “Fikri mülkiyet havuzu” değerlendirmesinde ise Türkiye birincisi ODTÜ. Yani, en fazla fikri mülkiyet hakkına sahip, yeni fikirler üreten ve patentleyen üniversite. “İşbirliği ve etkileşim” kategorisinde ise Türkiye birincisi Sabancı Üniversitesi. Yani, üniversite değişik kurum ve kuruluşlarla yepyeni işbirlikleri yaparak değer üreten bir yapıya sahip. “Girişimcilik ve yenilikçilik kültürü” kategorisinde ise Türkiye birincisi yine ODTÜ. “Ekonomik katkı ve ticarileşme” kategorisinde de öyle…
BU DEĞERLENDİRME TABLOSU ÖNEMLİ Mİ?
Hem de çok önemli… TÜBİTAK çok titiz bir çalışma ile her üniversiteden yıl içinde yüzlerce veriyi toplayarak bu değerlendirmeleri yapıyor. Her yıl, tam da üniversite tercihlerinin yapılacağı hafta bu listeyi açıklayarak tercih aşamasında çok önemli olan danışmanlık misyonunu da yerine getirmiş oluyor. Kendi işini kurmayı hayal edenler, ya da girişimciliğe ve yenilikçiliğe daha fazla önem veren üniversitelerde okumak isteyen gençler için güvenilir bir yönlendirme yapıyor.
TABLODAN NE ANLAMALIYIZ?
Artık üniversitelerin yeni sloganı şu: İş arayan değil, iş kuran nesiller yetiştiriyoruz! Bu gözlüğü taktığımızda, söz konusu tablo hangi üniversitenin bu hedefe en yakın olduğunu anlayabilmemiz açısından çok değerli bir kaynak. Lafla peynir gemisi yürümez derler. İşte TÜBİTAK’ın bu çizelgesi üniversite yönetimlerinin öğrencileri için ne kadar girişimci ve yenilikçi bir ortam hazırladıklarını tespit açısından çok önemli.
Bu yıl sıralamadaki yerini beğenmeyen ya da ilk 50 üniversite arasına girememiş üniversiteler açısından ise 2014’ün listesinde üst sıralarda olmak çok önemli bir hedef. Bazı üniversitelerin, “Girişimci üniversite oldum!..” demesiyle bu işin olmayacağını anlamaları açısından da ayrıca önemli.
ÖĞRENCİYE KATKISI NEDİR?
Bu değerlendirme tablosunun açıklanacağı hafta tüm üniversitelerde, başta rektörler olmak üzere, büyük bir stres yaşandığını biliyorum. Rektörler, bu sıralamayı sanki kendi kişisel başarılarının bir yansıması olarak görüyorlar. Bu çizelge bir anlamda TÜBİTAK tarafından verilen “Rektörler Karnesi” gibi de algılanıyor. Bu da sonuçta öğrenciye olumlu yansıyan bir rektörler ya da üniversiteler arası bir girişimcilik ve yenilikçilik yarışı halini alıyor. Bu yarıştan en karlı çıkan ise öğrenciler oluyor.
ŞAŞIRTICI BİR DURUM
Vakıf Üniversiteleri ilginç bir şekilde bu yarışta geri kalmış dürümdalar. Daha fazla sayıda devlet üniversitesi daha girişimci ve yenilikçi durumda. Halbuki vakıf üniversitelerinin pek çoğu anlı şanlı başarılı girişimcilerimizin kurdukları kurumlar. Neden ve nasıl bu yarışta geri kaldıklarını tam anlayabilmiş değilim. Hem işin en başında başarılı girişimciler olacak, hem finansal imkanlara ulaşım daha kolay olacak, hem de girişimcilik ve yenilikçilik listesinde ilk 50 içinde sadece 17 vakıf üniversitesi yer alacak…
İlk 50 üniversitenin sıralandığı listeyi şu adresten inceleyebilirsiniz: www.tubitak.gov.tr
Sanıyorum vakıf üniversitelerini yönetenlerin artık şapkayı önlerine koyup bu konuyu etraflıca düşünmelerinin vakti geldi…
Baybars Altuntaş / Para