Denizcilik sektörü ve yeni nesil teknolojili ekipmanları
Su altı drone’larından şarjlı sörf tahtalarına
TEKNELER, deniz oyuncakları, yeni nesil sörf tahtaları, balıkçılık malzemeleri, su altı drone’lar… Hepsi birer tutku ve zevk unsuru olan alet ve cihazlar. Türkiye’de bu tutkunun müdavimlerinin sayısı her geçen yıl artıyor. Haliyle piyasaya çıkan yeni ürünler ve geliştirilmiş ekipmanlar da öyle. Türkiye denizcilikle ilgili her segmentte pazarın büyüdüğü bir ülke haline geldi. Sektör rakamları da bu durumu net bir şekilde gösteriyor. Özellikle ihracat rakamları sevindirici. Gemi, yat ve hizmetleri sektörü 2020 Şubat’ta 147.5 milyon dolarlık ihracat ile 2019 Şubat’a kıyasla yüzde 94.9 artırarak en çok ihracat artışı gerçekleştiren sektör oldu. 2019’u bir önceki yıla kıyasla yüzde 5.2 ihracat artışı ile toplam 1 milyar 42 milyon dolarlık ihracat tutarı ile tamamlayan gemi yat ve hizmetleri sektörü, 2020 Ocak’ta toplam 108 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek en yüksek ihracat artışı gösteren sektörlerden birisi oldu. Sektörde yeni çıkan ürünleri, bayilik verecek firmaları, yeni nesil teknolojili ekipmanları mercek altına aldık…
AVART LUXURY TOYS
SEABOB’LARIN CAZİBESİ
2014’ten bu yana Avrupa’da lüks deniz oyuncakların ithalatını, ihracatını, kiralamasını ve teknik servis desteğini sağlayan Avart Luxury Toys firmasında özellikli markaların ürünleri yer alıyor. Bunlardan biri, yakın zamanda popüler olan ve su altında kullanılan Seabob’lar. İsteğe bağlı olarak kamerayla donatılan ürün, büyüleyici su dünyasını keşfetmek için kullanılıyor. Hızlı şarj süresi ile altı ila sekiz saat arasında kullanıma uygun. Firmada Sea-bob ürünlerinin üç farklı modeli mevcut. Bunlar Seabob F5, Seabob F5S ve Seabob F5SR. Ağırlıkları 29 kilogram. Fiyatları 100 bin TL’den başlıyor. Bunların yanı sıra Awake elektrikli sörf tahtaları, Quadrofoil deniz aracı, sörf tahtasına benzeyen ve kanal seçenekleri bulunan Lift eFoil, Nautibuoy deniz platformu, kaydırak, yüzen ada, süper yat deniz şezlongu, Redshark bisiklet sörfü ve Subvving gibi pek çok deniz oyuncakları da bulunuyor.
ÇÖLLÜ DENİZ VE YAT MALZEMELERİ
BAYİLİK TEKLİFLERİNE AÇIK
Merkezi Antalya’da bulunan, yanı sıra Alanya, Setur Marina Antalya, Kemer ve Finike’de hizmet veren Çöllü Deniz ve Yat Malzemeleri, 1986’dan bu yana faaliyet gösteriyor. Balıkçılıktan deniz motoruna, su sporlarından tekne ve yelken malzemelerine kadar pek çok ürünü yurtdışındaki üreticilerden direkt ithal ederek Türkiye pazarına sunan firma, bayilik sistemine de sıcak bakıyor. Firma, ağırlıklı olarak yat ve tekne üreticileri, tersaneler, marinalar, su sporu istasyonları, dalış kulüpleri, outdoor spor kulüpleri gibi noktalarda olmayı tercih ediyor.
ADI MARİNE GROUP
HEM SATIŞ, HEM BAKIM
1993’te otel ve tatil köylerinde su sporları faaliyetlerini işletmek amacı ile kurulmuş olan, Akdeniz Bölgesi’nde profesyonel su sporları, dalış ve özel kullanım amaçlı tekne ve yat malzemelerinin teşhir ve satışı ile ilgili showroom’unu 1999’da hizmete açan ADT Marine Group, pek çok markanın satışını gerçekleştiriyor. Şişme bot, deniz paraşütleri, devriye botları, rafting botları, yelkenli ve motorlu tekneler, spor malzemeleri ve şişme deniz ürünleri gibi ürünleri satan, bakım ve servis olanağı da sağlayan firmanın bayilerinin bulunduğu il ve ilçeler İstanbul, İzmir, Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kemer, Antalya, Manavgat, Alanya, Mersin, Ankara, Didim, Bursa, Adana ve Samsun. Firma, bayilik konusuna sıcak bakıyor.
NERO MARÎN
PEK ÇOK MARKANIN TEMSİLCİSİ
Başta Japonya olmak üzere dünyanın en önemli markalarının yetkili ithalatçısı ve dağıtıcısı olan Nero Marin’in ürün gamında pek çok marka var. Duo, Tackle House, Apia, Zenaq, Majör Craft, Tailwalk, Studio Ocean Mark, LineSystem, Van-fook, Sea Falcon, Keitech, Fish Arrow, Coh, Daiichi Seiko ve Crazee, bu markalardan bazıları. Firmada balıkçılığa ve su sporlarına dair aranılan tüm ürünler mevcut. Online platform üzerinden de sipariş alan firmanın merkezi İstanbul Üsküdar’da. Yurtdışmdan ithal edilen ürünleri bayilik yoluyla temin etmek mümkün.
Nero Marin’de şu anda en ilgi çeken ürünlerden biri de tatlı ve tuzlu suda kolaylıkla kullanılabilen tam donanımlı Feel-free Kayaks kanolar. Pedal ve motor ünitesi, özel kamo-balık çantası ve özel kamuflaj deseniyle 2019’da ödül alan ürün, farklı donanım seçenekleriyle de balık tutmayı sevenlerin ilgisini çekiyor. Ürün, tek bir ünitede ileri ve geri pedal veya güçle çalışan özellikler de sunuyor.
SUZUKI MARINE
İL YENİ MODELİ İLE İDDİALI
Denizcilik sektörüne yönelik önemli çözümler geliştiren Suzuki Marine, yeni modeli DF 300B’yi, Türkiye’de ilk kez görücüye çıkardı. Dıştan takmalı motorlar alanında devrim niteliğinde olduğu iddia edilen DF 300B, ters dönüşlü çift pervane teknolojisine sahip dünyanın ilk 300 HP’lik dört zamanlı motoru olarak dikkat çekiyor. Suzuki’nin geliştirdiği ters dönüşlü çift pervane teknolojisi, her iki pervanenin farklı yönlerde dönmesini sağlayarak, su üzerinde yüksek torku ve dengesi sayesinde keyifli bir seyir sağlıyor. Bu sistem ayrıca, yüksek itiş gücü sayesinde hızlı ivmelenmenin yanı sıra teknenin daha kısa mesafede durmasını sağlıyor. Siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renk seçeneği ile satışa sunulacak model, dişli kutusunun gelişmiş tasarımı sayesinde suyun sürtünme direncini en aza indirerek yakıt tüketimini minimumda tutuyor.
SCHAEFER YACHTS
DİSTRİBÜTÖRÜ SOFİ YACHT OLDU
Amerika Bileşik Devletleri’nin (ABD) büyük markalarından Schaefer Yachts, Avrupa piyasasına açılıyor. İtalyan tasarımcısı Pininfarina imzalı yatların Türkiye’deki distribütörünü Sofi Yacht olarak belirleyen firma, 8-25 metre arası Amerikan tipi performans teknelerinin dizayn ve inşasında global liderlerinden.
Yaklaşık 30 yıldır yatçılık sektörünü domine eden ve yüksek kalite standartlarını koruyan marka, şimdiye kadar sadece ana marketi olan ABD, Güney Amerika ve Avustralya bölgesine 3 bin 600’e yakın tekne teslim etmiş. Yılda 200 adetin üzerinde tekne üretiyor. 5-10 yıl arasında gövde, iki yıl da genel garanti teminatı veren firma, alıcılarına yüzde 30 daha hafif yatlar sunuyor.
SİRENA MARINE
AMERİKA PAZARINI HEDEFLİYOR
Kıraça Holding’in çatısı altında faaliyet gösteren Sirena Marine, Amerika pazarım hedefleyerek ürettiği Sirena 58 Coupe’yi, görücüye çıkardı. Gövde ve üst tasarımı efsanevi isim Germân Frers’e ait olan, modern bir tasarıma ve yenilenmiş daha alçak bir üst yapıya sahip tekne, standart makineleri ile 26 knot maksimum hıza ulaşabiliyor. Coupe versiyonunun farklı karakter özelliklerine sahip bir tekne olarak mevcut 58 serisinin özelliklerini daha da ileri taşıdığını vurgulayan Sirena Marine Ticari Direktörü (CCO) Ali Onger, Sirena 58 Coupe’nin kendine geniş ve yeni fikirlere açık bir kitle bulacağından emin olduğunu belirterek şöyle devam ediyor: “Müşterilerimiz için hazırladığımız tüm seçeneklerimiz konusunda kendimize güveniyoruz. Sirena 58 Coupe’ye, benzersiz bir kalite, stil, boyut ve performans kombinasyonu arayan Kuzey Amerikalı alıcıların gösterdiği ilgiden son derece memnunuz.”
Mursan’dan FS 40 Coupe
Yerli üretici Mursan’ın Türkiye’de ve Avrupa’da merakla beklenen modeli FS 40 Coupe piyasaya çıktı. Özgürlüğü denizlerde arayan herkesin vazgeçilmezleri arasına girmeyi hedefleyen FS 40 Coupe, evindeki konforu teknesinde de dört mevsim boyunca kesintisiz olarak yaşamak isteyenlerin ilk görüşte tutkuyla bağlanacağı bir motor yat. Firmanın daha önce ürettiği tüm modellerindeki alışılagelmiş zarafet ve kullanım kolaylıklarının, şaşırtıcı standart aksesuar listesi ile birleştiği FS 40 hafta sonu aile teknesinden çok daha fazlasını sunmayı hedefliyor. FS 40, hareketli elektrikli platform, sürgülü pilot çıkış kapısı, Saint Gobain Venüs Grey borda camları, havuz barbeküsü ve elektrikli salon cam tavanları gibi standart olarak sunulan eşsiz, estetik ve akılcı çözümleriyle oldukça iddialı.
Otonom ve kablosuz su altı drone’u
iBubble evo, ilk kablosuz ve tamamen otonom sualtı drone’u ile su içerisinde entegre görüntüleme gerçekleştirilebiliyor. iBubble patentli akustik teknolojisi sayesinde kullanıcıyı takip ederken önüne çıkabilecek bütün engellerden otomatik olarak kaçınabilecek şekilde tasarlanmış. Explorer kiti sayesinde suya girmeden, akıllı telefon veya tabletlerden sualtının güzelliklerini keşfetme imkânı da sunuyor.
Özellikleri
- Ebat: 60cm x 45cm x 35cm Ağırlık: 9 kg
- Maksimum derinlik: 60 m Hız: 1.5 m/s
- Batarya süresi: 1 saat, değiştirilebilir, Li-ion (<100 Wh]
- Motor sayısı: 7
- Fiyatı: 4 bin 890 euro +KDV
İsmail GÜLLE / Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı
“Norveç, ithalatının yüzde 18’ini Türkiye’den yapıyor”
Gemi ve yat sektörünün geleceği çok parlak. Lüks segmentte ihracat yapan bir sektör olması büyük önem taşıyor. Türkiye’nin 2019 ortalama ihracat büyümesinin yüzde 2.2 iken, yüzde 11 artış yakalamış olan sektörün 101 ülkeye ihracat gerçekleştirerek Türk bayrağını yedi kıtada dalgalandırmayı başardı. Türkiye’nin gemi ve yat sektöründe 101 ülkeye ihracat gerçekleştirmesi, Türk saha performansı açısından takdir edilmesi gereken bir durum. Norveç, gemi ve yat sektöründe gerçekleştirdiği ithalatın yüzde 18’ini Türkiye’den yapmakta ve bu oranla ülkemiz, Norveç’in en çok ithalat gerçekleştirdiği ülke olarak öne çıkıyor. Norveç gibi denizcilik anlamında dünya pazarında iddialı olan bir ülkeye bu oranlarda ihracat yapmak, ülkemizin sektördeki uzmanlığını, tecrübesini ve birikimini gözler önüne seriyor.
Murat KIRAN / Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri (GİSBİR) Başkanı
“Avrupa’nın göz bebeği olduk”
2019 gemi inşa sektörü için karamsar bir yıl değildi. 2020 için de kötümser değilim. Sektörün gerçeklerini hem devlet kademesine, hem de kamuoyuna anlatarak, ürettiğimiz yerli ve milli projelerle gösterdik. Son yıllarda dünya gündemini meşgul eden ve yoğun şekilde talep gören ”Green ve Ecoship”ler konusunda tersanelerimiz teknolojilerini geliştiriyor. Hem IMO’nun hem AB’nin en önemli stratejik hedeflerinden biri olan sera gazı emisyonlarının azaltılması kapsamında son dönemde teslimlerini yaptığımız bataryalı yeni gemi inşalarımız sayesinde, Avrupa’nın göz bebeği haline geldik. Bu konuda yakın gelecekte yeni pazarlar bularak daha da güçleneceğimize inanıyorum.
Hüseyin MENGİ / Mengi Yay Yatçılık Sahibi
“Desteklenirsek ilk sıraya yerleşiriz”
Türkiye mega yat üretiminde bazı konularda dünya üçüncüsü, bazı konularda ise dünya dördüncüsü konumunda. Desteklenirsek, birinci sıraya yerleşebilecek kapasiteye ve kaliteye sahibiz. Türkiye’nin önü her zaman açık. Öte yandan, işçi bulmakta sıkıntı yaşadığımızı söylemeliyim.
Cem SEVEN / Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı
“Atağa kalkma yılındayız”
Birlik olarak 2019’un bizler için çok verimli geçtiğini ifade edebiliriz. Kazanımlarını yıllar içerisinde mutlaka alacağımız çalıştay, uluslararası fuar ve tanıtım organizasyonları, sektör sorunlarımızı devlet yetkililerine ve finans kuruluşlarına aktardığımız birçok toplantı ve buluşmalar gerçekleştirdik. Yoğun ve verimli bir yılı geride bıraktık. Birlik olarak bini aşkın üyemizle Türk gemi yat ve hizmetleri sektörlerinin bir bütün halinde hareket etmesi ve uluslararası rekabette daha güçlü olması hedefiyle faaliyetlerimize devam edeceğiz. 2020’nin sektörümüz için tekrar atağa kalkma yılı olacağına inanıyorum.
Atakların kalıcı olması ve sektörümüzün ülke ekonomimize daha güçlü katkılar sağlaması adına dileğim, 2020’nin denizciliğin ülkemiz için devlet politikası olarak belirlendiği, kendi dinamiklerine uygun yasalar ve teşvik mekanizmalarıyla desteklenmeye başlayacağı yılların başlangıcı olmasıdır.
Alparslan SİRKECİOĞLU / DENTUR Yönetim Kurulu Başkanı
“80 marina ve 20 bin tekne bağlama kapasitemiz var”
Deniz ve denizcilik bir kültür bir tutkudur. Ülkemizde henüz bu kültürü tam olarak oluşturabilmiş değiliz. Deniz turizmini Akdeniz çanağındaki diğer ülkeler kadar özümseyemedik. Payımızı artıracak düzenlemelere ihtiyacımız var. Akdeniz ve Ege’de tekne bağlama kapasitesi 600 bin iken, bizim buradan aldığımız pay yüzde 4. 80 marina ve 20 bin tekne bağlama kapasitemiz var. Sektöre uygulanan KVD oranı düşürülmeli. Otel konaklamalarında yüzde 8 olan KDV yat turizminde yüzde 18 olarak uygulanıyor. Rekabetimizin önündeki en önemli engel olan KDV’de düzenleme yapılmalı.
Bu sayede kayıt dişiliğin da önüne geçilerek, aslında gelirin azalmasından ziyade gelir artırımının yaşanacağını düşünüyoruz.
Deniz AKALTAN / Yalıkavak Marina Direktörü
“Deniz turizmi için güzel bir yıl olacak”
2020 yaz sezonunun geçtiğimiz yıllara oranla çok daha iyi geçmesini bekliyoruz. Marinamıza olan yoğun rezervasyon talepleri 2020 sezonunun geçtiğimiz yıldan daha verimli geçeceğini gösteriyor. Misafirlerimize ayrıcalıklı bir deneyim sunabilmek için sezon hazırlıklarımızı tamamladık.
Yalıkavak Marina’da sürprizlerle dolu bir yaz konuklarımızı bekliyor. Umarız önümüzdeki sezon Türk yat turizmi ve marinalar için çok güzel bir yıl olsun.
AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR