Turizm Sektöründen Haberler

Dalış Merkezleri Dalış Noktaları

Kurallarına uyduğunuz takdirde müthiş bir keyif. Mutlaka işin uzmanından ders almalısınız. Dalış merkezleri sizi deniz altındaki büyülü dünyayı görmeye davet ediyor. Deneme dalışı fiyatları 100-200 TL arasında değişiyor…

Dalış Eğitimi ve Dalış Fiyatları

DENİZ mevsimindeyiz. Sıcaklardan kaçış için kendinizi attığınız serin suların altındaki zengin dünyayı keşfetmek için en uygun zamanlardayız. Bu derinlikleri görmek için dalış merkezleri sizi bekliyor. Bu okulları seçerken Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu onaylı yetki belgesi olan merkezler ve eğitmenler olmasına dikkat etmelisiniz; çünkü belgesiz olanlarda güvenliğiniz tehlikeye girebilir. Türkiye’de donanımlı dalış konusunda hizmet veren aktif 254 dalış merkezi bulunuyor.

Akdeniz Bölgesi, 88 dalış merkeziyle lider konumda. Akdeniz’i sırasıyla 75 merkezle Ege, 71 merkezle Marmara, 17 merkezle İç Anadolu, altı merkezle Karadeniz ve birer merkezle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri takip ediyor. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, sportif ve turistik amaçlı donanımlı dalış hizmeti veren bu merkezlerde 626 eğitmenin ve 334 rehberin aktif olarak görev yaptığını söylüyor.

Dalış merkezlerinin hemen hepsinde ‘deneme dalışı’ adı altında verilen hizmette, birincil hedef sualtını göstermek. Deneme dalışında, sualtı dünyasını keşfedenler daha sonra işi profesyonelliğe dökmek ya da sık dalmak isterlerse yine bu okullara başvuruyor. Özellikle turistik bölgelerde deneme dalışında sualtı fotoğrafı çekilmesi oldukça yaygın. Bu anı ölümsüzleştirmek isteyebilirsiniz. çünkü hayatınızda yaptığınız ilk scuba (tüplü) dalışını hiçbir zaman unutamayacağınız garanti.

İstanbul’dan başladık, Doğu Akdeniz kıyısına kadar uzanıp önde gelen dalış merkezlerini sıraladık. Deneme dalışı fiyatları 100-200 TL arasında değişiyor. Bir eğitmen eşliğinde yapacağınız deneme dalışında teknede yarım veya tam gün geçirerek güzel bir deniz turu da yapmış oluyorsunuz. Dalış merkezlerinin eğitmenleri ülkemizin önde gelen dalış noktalarını da anlatıyor.

dalis
Dalış eğitimi

Dalış noktaları

Donanımlı dalış, ülkemizde dalış merkezlerimiz sayesinde, sualtı habitatını ve tarihi zenginliklerini keşfetmek için teknolojik ekipmanla donatılmış geniş imkânlar sunuyor. Turizm sektöründe önemli bir rol üstleniyor. Ülkemizin kıyılarında donanımlı dalışa uygun, dünyanın her yerinden turistler için cazibe merkezi haline gelen kıyılarımız ve iç sularımızda birçok önemli dalış noktaları bulunuyor.

Kaş, Fethiye, Kemer, Çanakkale, Ayvalık, Antalya, Mersin, Bodrum sportif ve turistik amaçlı en çok rağbet gören dalış ; bölgelerimiz. İç sularımızda ise Van Gölü’ne yapılan dalışlar gün geçtikçe artıyor, buraya olan ilgi daha da yükseliyor.

Kaş ilçesi, hemen her yıl uluslararası serbest dalış organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en iyi dalış merkezi haline geldi. 2018 yılında açılan Kaş Antrenman Merkezi’ne bu yıl 20’den fazla ülkeden dalıcı ve sporcular rezervasyon yaptırdı.

TÜRK BALIKADAMLAR KULÜBÜ / İSTANBUL

İstanbul Caddebostan’da 1954 yılından bu yana hizmet veren, su sporlarına gönül verenlerin ortak adresi olan bir kulüp. Lokali, sosyal tesisleri, dalış malzemeleri, ilkyardım eğitim ekipmanları, dalış eğitim kitapları ve çalışmalarıyla, 100’e yakın tecrübeli ve bilgili eğitmen kadrosuyla çalışıyor. Buradan yetişen sporcular alanlarında önde gelen isimler. Dalış merkezi olmasının ötesinde sosyal sorumluluk projeleri yürüten de bir kuruluş.

Yönetim Kurulu Üyesi Gündoğdu Saruhanoğlu’nun verdiği bilgiye göre bu köklü kulüp sıradan bir dalış merkezi değil; Sualtı Deniz Polisi, Jandarma Genel Komutanlığı’nın arama kurtarma dalgıçlarının dalış eğitimlerinin de verildiği bir eğitim merkezi. Burası katil yosunun ilk araştırma çalışmasını yapmış, Kıbrıs’ta su altı boru hattını çeken ekip de buradan çıkmış. Kulübün yarım yüzyılı aşkın süredir devam eden sualtı çalışmaları saymakla bitmiyor. Yıl boyunca her kademede aletli dalış kursları sürüyor. Kulüpte deneme dalışları yapmak da mümkün.(Tel: 0216 3555628)

MARMARA SUALTI MERKEZİ / İSTANBUL

İstanbul ve çevresinde dalış yapmak isteyenler için ideal bir okul. Marmara Sualtı Merkezi’ne ait olan İstanbul’daki tam donanımlı tek dalış teknesi Argos & Berhan ile her hafta sonu eğitim ve gelişim dalışlarının yanı sıra, sualtını merak edenlere 45 dakikalık kısa bir eğitim sonrasında beş metreye kadar deneme dalışı imkanı sunuyor. Eylül ayı sonuna kadar süren deneme dalışlarını İstanbul Prens Adaları çevresinde gerçekleştiriyorlar ve fiyatı 150 TL.(Tel: 0530 7011080)

MAVİ EGE DALIŞ MERKEZİ / SAROS KÖRFEZİ

Ülkemizde yaşayan tüm deniz canlılarını Saros Körfezi’nde görmek mümkün. Bu okulun da merkezi Saros’ta İbrice Limam’nda. İstanbul’a yakınlığı da önemli bir avantaj. Burada dalış alanında her düzeyde eğitim veriliyor. Hem kıyıdan hem botla veya tekneyle gidilebilecek limana yakın çok güzel dalış noktaları mevcut. Dalış sezonu su sıcaklığına bağlı olarak değişmekle beraber, merkezin yöneticisi Serdar Savaşal’m verdiği bilgiye göre 12 ay boyunca dalış yapmak mümkün. Kapalı devre ekipmanlarına sahip olduklarını söyleyen Savaşal, bunun ülkemizdeki sadece birkaç dalış okulunda mümkün olduğunu anlatıyor. Nitrox tüplerle yapılan ve suyun altında daha uzun kalmabilen dalışlar da yapılabiliyor. Deneme dalışı fiyatı ise 100 TL.(Tel: 0532 6427318)

ÇINAR DALIŞ MERKEZİ / SAROS KÖRFEZİ

Uluslararası standartlarda eğitim ve dalış maceraları için Saros Körfezi’nde Güneyli sahih Gelibolu noktasında hizmet veriyor. Tecrübeli dalıcılara rehberliğin yanı sıra deneme dalışları da yaptırdıklarını belirten merkezin sahibi Uğur Çınar, karada bir yerleşkeleri olduğunu, burada hem çadır alanlan hem de duşları ve soyunma kabinlerinin bulunduğunu söylüyor. Misafirlerin bahçede konaklayabileceğini anlatan Çınar, hemen kıyıdan dalışa çıktıklarını aktarıyor. Fatma Kadın, 8:32, Emel Sayın, 27:37, Orçun Taşları, Sivri Kaya, Harman Kaya’nın aralarında olduğu 12 farklı dalış noktasına dalınıyor. Deneme dalışı fiyatı 150 TL.(Tel: 0505 3088079)

BLACKFISH DALIŞ MERKEZİ / ÇANAKKALE

İspanya merkezli olup Çanakkale’de Kabatepe Limam’nda hizmet veriyor. Dalış teknelerinden Birinci Dünya Savaş batıklarına dalış yaptırıyorlar. Yabancı ve yerli turistlere dalış yaptıran Blackfish Teknesi, daha çok AvustralyalI ve İngiliz turistleri ağırlıyor. Baloncuksuz dalış yapılabilen kapalı devre dalış merkezlerinden biri. Her seviyede belgelendirme ve kurslar düzenliyorlar. Deneme dalışı fiyatları 150 TL.(Tel: 0533 211 47 06)

TROY DİVE DALIŞ MERKEZİ / ÇANAKKALE

Troy Dive bir dalış teknesi, ülkemizin her yanında dalış yapabiliyor. Çanakkale Boğazı ve Saros Bölgesi ağırlıklı olmak üzere Gökçeada ve Bozcaada da dalış noktaları arasında yer alıyor. 1905 Çanakkale Savaşı batıklarının araştırması, bulunması, filme çekilmesi gibi konularda çalışıyor. Bu konuda çekilen birçok belgeselde imzaları var. AvustralyalI ve Yeni ZelandalI dalgıçlarla ortak çalışmalar yürütüyorlar. Birçok uluslararası medya kuruluşunu misafir edip bölgedeki batıkları tanıtıyorlar.

Troy Dive eğitmenlerinden Burhan Aktansoy’un verdiği bilgiye göre, en son Yüzüklerin Efendisi’nin Yönetmeni Peter Jackson ile bir belgesel çalışması yapmışlar; savaş alanlarının denizden çekimini gerçekleştirirken, bazı batıkları da görüntülemişler, önümüzdeki günler için Peter Jackson ile yeni bir çalışma yapacakları bilgisini veren Aktansoy, Yeni Zelanda’nın resmi kanalında yayınlanacak bir dizi çekeceklerini anlatıyor.

Aktansoy, dalışa ilk başlayanların seviyesinden eğitmen seviyesine kadar kurs verdiklerini söyleyerek, Çanakkale sularında beş metreye inince bile batıkları görmenin mümkün olduğunu ifade ediyor. Aktansoy, “Burada ilk dalışlarda dahi 100 yılı aşkın bir savaş batığı görmek mümkün. Bu, sadece bir dalış deneyimin ötesinde tarih yaşanıyor. Boş bir dalgıçlık hikayesinden ziyade dolu dolu bir deneyim; Anzak Koyu’nda 100 yıl öncesine dalıyorsunuz” diyor. Herkesi ücretsiz deneme dalışına davet ettiklerini, müzeye de götürdüklerini anlatan Aktansoy, “Arkasından dalışı gerçekten öğrenmek isteyenler geliyor” diye konuşuyor. Troy Dive Dalış Merkezi’nde 14-18 yaş arasına deneme dalışı ücretsiz. Her yıl 25 lise çağındaki öğrenciye ücretsiz dalış eğitimi veriyorlar. (Tel: 0553 9224190)

SEA DALIŞ MERKEZİ / ASSOS

SEA Dalış Merkezi, Çanakkale Kii-çükkuyu merkezli bir dalış okulu. Eğitmeni Atilla Uzuner. Assos Sivrice bölgesinde günü birlik dalış turları düzenliyor. Sivrice koyunda üç tane bir yıldız noktası, beş tane kadar da iki yıldızlı dalış noktası var, her seviyede dalış kursu almak mümkün. Benzersiz akvaryum koyunda deneme dalışı yaptırıyorlar. Deneme dalışının fiyatı 150 TL. (Tel: 0532 6351449)

FRODIVERS DALIŞ MERKEZİ / AYVALIK

Ayvalık’m çok ünlü mercan resifleri, Melina, İlyosta, Kerbela, Tokmaklar, Ecevit’in Bahçesi ve bu gibi onlarca noktada dalış yaptıklarını anlatan Prodivers teknesinin sahibi ve eğitmen dalgıç Kubilay Kılıç, yerli turistlere hizmet verdiklerini kaydediyor.

Prodiver isimli teknelerinin Ayvalık’ın kapasitesi en büyük ve en yeni teknesi olduğunu savunan Kılıç, ülkemizin dalış alanında en çok eğitim veren kurumu olduklarını belirtiyor. Siz dalışlarınızı yaparken, dalış yapmayan aile bireyleriniz, eşiniz çocuklarınız, arkadaşlarınız ya da dostlarınız, tekneden tekne gezisi şeklinde yararlanabiliyor. Bütün gün de nizc girip ek olarak maske ve paletler ile yüzebilirler. Yüksek sezon eylülde bitiyor ama ekim sonuna kadar dalışlar sürüyor. Deneme dalışı fiyatı 140 TL. (Tel: 0505 772 30 51)

3 SEA DALIŞ MERKEZİ / AYVALIK

Ayvalık merkezden bir saatlik bir tekne yolculuğu ile deneme dalışı yaptırıyor. 25 kişi kapasiteli butik teknesi ile hizmet veriyor. Merkezin sahibi dalgıç Koray Ger-çe, dalış noktaları bakımından Ayvalık’m oldukça zengin olduğunu vurgulayarak, her hava koşulunda her seviyeye hitap eden birçok alternatif dalış noktalarına sahip olduklarını ifade ediyor. Gerçe’nİn verdiği bilgiye göre Deli Mehmet, Kerbela, Tokmaklar, Ezerbey Taşları, Vapur Sığlığı, Yalnız Ada Batı Yüzü, Kara Ada İncirli Yüzü gibi çok uzun bir listeye sahip dalış noktaları mevcut. Bu nedenle Türkiye de dalış turizminin yapıldığı diğer bölgelere göre çok avantajlı. Gelen dalıcının seviyesi ve hava şartına göre dalış noktaları seçiliyor. Deneme dalışı fiyatı 140 TL. (Tel: 0544 2925214)

EGE OCTOPUS DALIŞ MERKEZİ / İZMİR

Karaburun, birçok koyu ve doğasıyla, Türkiye’nin bilinmeyen cennetleri arasında yer alıyor. İzmir ile arasındaki önceleri 130 kilometrelik yolun keskin virajlarla örülü olması nedeniyle oldukça bakir. Yeni yapılan yolu ile Karaburun’a, ulaşım oldukça rahatladı ve yaz aylarında Foça-Kara-burun arasında dü-
zenli seferler yapan yolcu feribotuyla da ulaşım kolaylaştı. Merkezin sahibi dalgıç Veysel Perin’in verdiği bilgiye göre Karaburun’da yaz ve kış dalış yapıyorlar. Fener Burnu, Büyük Ada, Küçük Ada aralarında olmak üzere yaklaşık 12 noktada farklı seviyede dalgıçlara göre dalmıyor. Deneme dalışı fiyatı 125 TL. (0555 4009295)

KARABURUN DALIŞ MERKEZİ / İZMİR

Karaburun’da dalış okullarından Büyük Ada’ya ulaşmak zodyak botlarla en fazla 10 dakika sürüyor. Ada çevresindeki sekiz farklı dalış noktası sayesinde her seviyede dalıcı için eğlenceli ve bol seyirli dalış imkanı var. Yapılacak her dalışta zengin faunası ile dalışın keyfini yeniden yaşatıyor. Küçük Ada ve Aslan Kaya-sı da diğer dalış noktaları. Dalış merkezinin sahibi, eğitmen Hamdullah Aras’m verdiği bilgiye göre deneme dalışı fiyatı 120 TL. (0505 7315398)

ACTIVE BLUE DALIŞ MERKEZİ / KUŞADASI

Kuşadası’nda Ephesus Princess ve Aqua Fantasy otelleri bünyesinde Pamucak mevkiinde bir okul. Dalış merkezinin hemen önü dalış için müsait. Kuşadası’nda yaklaşık on farklı dalış noktası var, bunların içinde en popülerleri resif ve mağara dalışları.

Merkezin sahibi ve yöneticisi Tağmaç Saraçoğlu, deneme ve eğitim dalışları gerçekleştirdiklerini söyleyerek, Kuşadası’nda 30 yıl önce denize düşen altı kişilik sivil uçağı sualtı turizmine kazandırdıklarını bildiriyor. Öte yandan dünyanın en büyük uçak batığı Kuşadası’nda bulunuyor. Airbus A300 yolcu uçağı, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl batırılmıştı. Bu da artık bir dalış noktası. Zenginleştirilmiş hava yani nitrox dalışların eğitimlerini de verdiklerini belirten Saraçoğlu, ileri seviye kapalı devre cihazların da eğitimini de gerçekleştirdiklerini kaydediyor. Deneme dalışı fiyatı 150 TL. (Tel: 0532 7074909)

ÇEŞME DIVING / ÇEŞME

Çeşme’nin maviliklerinde huzurlu ve güvenli anlar yaşatmaya çalıştıklarını söyleyen merkezin sahibi Erdinç Ergün en çok dalış yaptıkları noktaları 88, Yatak Odası, No Name, Monem ve Topuk olarak sıralıyor. Güneşim isimli teknelerinden yapılan deneme dalışı fiyatı 150 TL. (Tel: 0532 3534160)

PARADİSE DALIŞ MERKEZİ / MARMARİS

Marmaris’te Keçi ve Cennet adalarının etrafında ve ana karadan Kadırga Burnu’ndan Sarı Mehmet Koyu’na kadar uzanan yaklaşık 20-25 dalış noktasında dalıyorlar. Satış ve Operasyon Müdürü, dalış eğitmeni Umut Kutlu’nun verdiği bilgiye göre, deneme dalışı fiyatı çift dalış olmak üzere 200 TL. Sezonun Kasım ayının ilk haftasına kadar süreceğini tahmin ediyorlar. (Tel: 0533 3389210)

HAPPY BUBBLES DALIŞ MERKEZİ / BODRUM

Dalış merkezi ve teknesi Gümbet bölgesinde yer alıyor. Bodrum’da dalış için en çok gittikleri yerin Kara Ada’mn arkası olduğunu belirten merkezin ortağı ve baş eğitmeni Yener Çeltikçi, yabancı turistlerle çalıştıklarını deneme dalışı için 40 euro’luk fiyatlarında, yerli turistler için kuru sabitleyerek indirim yaptıklarım söylüyor. Büyük ve Küçük Resif diye iki tane çok popüler dalış noktası olduğunu kaydeden Çeltikçi, Kara Ada çevresinde uçak, sahil güvenlik ve su tankeri batığına da gittiklerini vurguluyor. Happy Bubbles, ayrıca mavi turlar ile dalışı da birleştiren özel programlar sunuyor. (Tel: 0532 5977386)

AQUAPRO DALIŞ MERKEZİ / BODRUM

Bodrum’un Bitez beldesinde ve merkeze çok yakın. Kuruluşundan bu yana binlerce kişiyi su altı ile tanıştıran Aquapro ekibi, iki ayrı teknesiyle yılın 12 ayı dalış severlerin hizmetinde. Dalış merkezi, bakımlı ekipmanları, teknelerinde bulundurduğu sağlık ve oksijen kitleri ile dalış güvenliğini her zaman ön planda tutuyor. Yaz sezonunda her gün Bitez Limam’ndan dalış yapıyor. (Tel: 0532 3443196)

DRAGOMAN DALIŞ MERKEZİ / KAŞ

Akdeniz havzasının en önemli dalış noktalarından biri ve Türkiye’nin dalış cenneti olan Kaş’ta, her seviyeye uygun 30’un üstünde dalış noktası sizlere modern batıklar, antik çağlardan kalma amforalar ve çapalar, geniş sualtı mağaraları, kayalıklar, duvarlar ve yaygın deniz çayırları ile çok farklı ortamlar sunuyor. Kaş-Kekova Özel Deniz Koruma Alanı’nın zengin Akdeniz sualtı fauna ve florası Kızıldeniz’den göç ederek havzaya yerleşmekte olan ”lesepsiyen” canlı türleri ile daha da zenginleşiyor. Deniz kaplumbağaları ile dolaşıp, şanslıysanız çok nadir Akdeniz foku ile bile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bu bölgede 12 ay dalış imkanı var. (Tel: 0242 8363614)

BARACUDA DALIŞ MERKEZİ / KAŞ

Kaş-Kalkan arasında birbirinden keyifli, her seviyeye uygun yirminin üzerinde dalış noktası 12 ay boyunca sizi bekliyor. Kanyon, Oasis, Kovanlı Doğu, Besmi, Camel Reef, Pina Reef daldıkları noktalarından sadece birkaçı. Mayıs-Ekim ayları arasında günde iki kez dalışa çıkıyor. Belli günlerde günlük tur ve gece dalışları davar. Deneme dalışı fiyatı 150 TL. (Tel: 0532 4905576)

YUNUS DALIŞ MERKEZİ / ANTALYA

Merkezi Konyaaltı’nda olan okulun sahibi Cumhur Tuğ (en sağda), Antalya Sualtı Sporları Kulübü’nün kurucularından. Sualtı faaliyet alanları çok geniş. Bugüne kadar Türkiye genelinde binlerce öğrenciye dalış kursu veren Tuğ, kursiyerlerine bir yıldız dalıcı eğitiminden üç yıldız eğitmen ve rehber dalıcı eğitimine kadar başarı grafiklerinin yükselmesi için çağdaş ve modern teknolojinin bütün imkanlarını sunduklarını kaydediyor. Falez altı, mağara, gece, Fransız batığı, uçak batığı, şelale, Paris Batığı, Kemer Üç Adalar gibi bölgelerde dalıyorlar. Deneme dalışı süresi 40 dakika eğitim süresi 40 dakika toplam bir buçuk saatlik bir hizmet, fiyatları 175 TL. (Tel: 0554 5890362)

OCTOPUS DIVING / KEMER

Kemer bölgesi deyince akla Beldibi-Tekirova arasında kalan, Göynük, Kemer, Kiriş ve Çamyuva’yı da kapsayan alan gelir. Octopus Dalış Merkezi, Kemer merkezde.

Burası, berrak turkuaz rengi denizi, flora ve faunası ve birçoğuna sadece denizden tekneyle ulaşılabilen koylarıyla mükemmel dalış ve eğitim olanakları sunuyor. Zengin bir Akdeniz canlı topluluğuna sahip olan Kemer’de aynı zamanda Kızıldeniz’e ait balık türlerine de rastlanıyor. Su sıcaklığı ocak ayı için 19, ağustos ayında 30 derece. Türkiz Kemer Marina’sı açıklarında 31 metre dipte yatan Paris Batığı, bölgedeki önemli batıklardan biri. Bölgenin zengin bir dalış noktası olan 3 Adalarda iri vatozlara, müren balıklarına, karavida-lara, yılın belirli zamanlarında orkinos ve barakuda sürülerine ve hatta nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarına da rastlanıyor. Deneme dalışı fiyatı 55 euro. (Tel: 532 4544318)

HATAY DALIŞ MERKEZİ / HATAY

Sahibi Samet Uygur’un verdiği bilgiye göre Samandağ’a bağlı Çevlik Limam’ndan kalkışla bir saat 10 dakikalık bir yolculukla Kel Dağı’nm eteklerine gidip 10 metrelik alanda dalıyorlar. Mağaralar, batık, baca, duvar, tünel, vatos tarlası noktalarında dalıyorlar. Belgelilere dalış organizasyonu ve dalış kursu yapıyorlar. Deneme dalışı fiyatı 150 TL. (Tel: 0530 5963545)

Deneme dalışı için tavsiyeler

Ayvalık 3 Sea Dalış Merkezi ve S.O.S Cankurtaran ve İlkyardım Eğitim Merkezi’nin sahibi, eğitmeni ve rehberi Koray Gerçe’nin deneme dalışı yapacaklara bazı tavsiyeleri var…

  • Deneme dalışı, dalış eğitmeni ve deneme dalışı uzmanı ile yapılır. Size dalış yaptıracak kişinin yeterlilik düzeyini sorgulayın.
  • Aynı anda iki ve daha fazla deneme dalıcısını birlikte dalış yapılmaz, bire bir yapılır; grup halinde dalabilmek için mutlaka eğitim almak gerekir.
  • Ucuz diye tercih edeceğiniz başka bir yerde deneyimsiz kişiler tarafından yaptırılan dalışlar sonucunda kulaklarınızda büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Sağlığınız her şeyden önemlidir.
  • İki kere daha dal sana belge verelim diyen kurumlardan uzak durunuz. Dalış hobi amaçlı yapılan bir spordur uluslararası standartları vardır, belli eğitim kriterleri ve müfredatı mevcut eğitimsiz dalış belgesi sadece cüzdanınızda yer kaplar.
  • Malzemeler önemlidir kaliteli elbise palet, maske ve dalış ekipmanı kendini belli eder. Yırtık sökük, bedeninize uymayan malzeme kullanılmasına izin vermeyin.
  • Kalabalık bir tekne ile gitmek yerine daha butik bir dalış teknesi seçtiğinizde daha çok keyif alırsınız.

Metin KARADAĞ /Dalış Eğitmeni, Bronz Bröveli Cankurtaran
“Bisiklete binmek kadar tehlikeli”

Dalış malzemeleri çok gelişti, artık her şeyi ülkemizde bulmak mümkün. Yeni gelişen malzemeler sayesinde neredeyse yüzme bilmeyenlerin bile dalması mümkün. Suda panik olmamayı becerebilirse yüzme bilmeyen bile dalabilir. Yaş sınırlaması eğitim için 14 yaş ve üstü, üst sınır yok ama tabii ki sağlık sınırlamaları var; kalp ve tansiyon hastaları dolaşım ve solunum sıkıntısı çekenler için bütün sporlar gibi dalmak da uygun değil. Zaten ciddi eğitim veren kuruluşlar eğitim öncesinde İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ana bilim dalından rapor talep ediyor.

Dalışın tehlikelerinden bahseden birçok insan var, bir kurs açılış sözü şöyle: “Dalış, bisiklete binmek kadar tehlikelidir. Kurallara uyduğunuz takdirde sadece bir keyiftir. Ancak nasıl bir bisiklet ile yokuşun başına gelip, ‘hiç fren yapmadan aşağıya insem ne olur?’ derseniz, dalışta da aynı şey olur. Dalış kurallara uyulduğu sürece yapılabilecek en güvenli sporlardan biridir”. Tabii ki kurallara uymak, kuralları iyi öğrenmekten, dolayısı ile iyi bir eğitim almaktan geçiyor. Piyasada dünya kadar dalış okulu ve kulüp var. Bunlardan bir kısmı bir kaç havuz dalışı ile eğitim verebiliyor. Dalış eğitiminde iyi referansları olan ve şahsen bilgi alarak hatta mümkün ise gidip görerek karşılaştırma yapabileceğiniz bir kaç okul arasından seçim yapmak en iyisi.

Tabii bir de dalışın ‘öcü’ konusundan yani herkesin dilinde olan vurgundan bahsetmek gerekiyor. Bir sürü değişik kural ihlalinden kaynaklanan kaza olabiliyor. Ancak, açık ve net söyleyebileceğim şey, aktif dalış hayatıma başladığım 1987 senesinden bu yana, emniyet kurallarını ihlalden kaynaklanan üzücü olaylar ile karşılaştıysam da, sportif amaçlı yapılan dalışlarda vurgun kaynaklı bir kötü olay ne duydum ne de gördüm. Kısaca soluduğumuz havanın büyük bir kısmını oluşturan azot gazının basınç altında en çabuk çözünen, dolayısı ile basınç kalktığında da en çabuk eski formuna dönen asal gaz olmasından kaynaklanan, basınç ortamının ani değişiminde hava kabarcıklarının vücut eklemleri ya da organlarında tutulumu olarak tarif edebileceğimiz vurgun, sportif amaçlı yapılan dalışlarda kesinlikle herhangi bir tehlike oluşturmayacak şekilde önlemi alınan bir dalış anomalisidir.

Doç. Dr. Şahin ÖZEN / Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı
Dalıcı belgesi alırken dikkat edin!

Dalıcı olmak için alınan eğitimler federasyonumuzun belirlediği uluslararası standartları içeren kurallara uygun olarak verilir. Dalıcı eğitmenleri tarafından verilen eğitimler sonunda kişi 1 yıldız, 2 yıldız ya da 3 yıldız dalıcı belgesi alır.

Uluslararası Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) tarafından uygunluğu kabul edilen belgedir. Eğitimler teorik ve pratik dersler ve sınavdan oluşur. Dalıcı olmak isteyenlerin, dikkat edeceği en önemli nokta, dalıcı eğitimi veren kurs ve kuruluşların federasyonumuz tarafından yetkilendirilip yetkilendirilmediği hususudur. 1, 2 ve 3 yıldız dalıcılara eğitimleri, federasyonumuz tarafından yetkilendirilen dalıcı eğitmenleri tarafından verilir. Ülkemizde şu an 106 bin 173 kişi 1 yıldız, 31 bin 448 kişi 2 yıldız, 11 bin 674 kişi 3 yıldız dalıcı belgesine sahip.

Özlem Kapar Bayburs

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu