Başarılı Girişimcilik

Çocukları girişimci olarak yetiştirmek mümkün mü?

Girişimcilik başarımda çocukken oynadığım legoların büyük payı olduğuna inanıyorum. Çocukların ileride girişimci olmalarında basit ama değerli metotların önemi büyük…

girisimci cocuk

GİRİŞİMCİLİKTE başarının hamurunda aslında çok basit temel beş beceri var. Ve bu becerilerin içinde paranın rolü yok. Yani, bu beceriye sahip insanlar girişimci olabiliyorlar, para kazanabiliyorlar. Para kazanmak için ille de para sahibi olmak gerekmiyor. Bu basit ama önemli beş beceriyi çocuklarımızda geliştirebilirsek, inanıyorum ki onlara en değerli ve bitmeyen gerçek sermayeyi verebiliriz. Böylelikle anne-babalar çocuklarının ileride girişimci olmalarının da yolunu açmış olurlar. Bu beş temel beceri şunlar:

• İlişkilendirmek

• Sorgulamak

• Gözlemlemek

• Çevre edinmek

• Deneyimlemek

AİLE ORTAMINDA EĞİTİM MÜMKÜN

Beyindeki snaps hücreleri bazı insanlarda çok hızlı bir şekilde bilgiyi iletir, bir kısmında o kadar hızlı iletmez. Snapsların en önemli özelliği gözlemlediğiniz bir şeyin, daha önce gördüğünüz, duyduğunuz, tattığınız veya öğrendiğiniz bir şeyle olan bağlantısını kurmaktır. Bazılarının snapsları bu bağlantıları çok hızlı kurarken diğerleri biraz daha yavaş kurar. Bir kısmı da hiçbir bağlantı kuramaz. Pratik hayatta insanlar ve ihtiyaçlar arasında hızla bağlantı kurabilenler daha küçük yaşlarda girişimcilik dünyasına adım atabiliyorlar. Bu yüzden, ailede basit kelime oyunlarıyla çocuklarımızın ilişkilendirme sürecini hızlandırabiliriz. Örneğin, seyahatteyken aile içinde oynanan kelime oyunları bu aşamada çok faydalı olur. Birisi kelimeyi söyler, diğeri kelimenin son harfiyle başlayan başka bir kelime söyler ve bu oyun tekrarlandıkça çocukların hem kelime hâzinesi gelişir hem de çok daha hızlı yeni kelimeler bulabilirler.

Sorgulama becerisi de ailece basit metotlarla geliştirilebilecek bir beceridir. Okuldan çocuğunuz geldiğinde ‘Bugün nasıl geçti’ diye ucu açık bir soru sormak yerine ‘ Bugün hangi soruları sordun? ‘ şeklinde bir soru yöneltebilirsiniz. ‘Diğerleri sınıfta ne sordular?’ veya ‘Vakit olsaydı başka neler sorardın?’ şeklindeki anne-baba ilgisi bir müddet sonra çocuğunuzun soru sormaya odaklanmasını sağlayacaktır. Üreteceği pek çok sorudan bir kısmının çok iyi sorular olduğunu anlamaya başladıktan sonra, iyi sorular sorma ihtimalini yükseltmek için daha fazla soru sormaya yönelecektir.

Bir müddet sonra gerçekten sorgulayan ve bunu bilinçli şekilde yapan bir çocukla karşı karşıya kalacaksınız.

Çocuklarınızı iş yerlerinize götürün. Bırakın çalışma ortamınızı gözlemlesinler. Ev ortamından dışarı çıkarın. Anne-babalarının çalışma ortamları ile anne-babalarını bir biriyle ilişkilendirsinler. Anne ve babalarının, toplum içinde farklı rolleri olduğunu gözlemlesinler. Ne kadar farklı ortamlara girerlerse o kadar fazla gözlem yapma becerileri artar. Bunun için yapacağınız ilave bir şey yoktur. Sadece sizinle beraber farklı ortamlarda bulunmaları yetecektir.

Çocuklarınıza okulda arkadaşlarıyla çözümlemeleri için basit sorular sorun. Ancak bu soruları yan sınıftaki ve tanımadığı çocuklarla çözümlemelerini isteyin. Böylelikle çocuğunuzun ortada çözümlenmesi gereken bir konu varsa çok daha kolay çevre edinebileceğini anlamasını sağlayın. Sınıfındaki çocukların yanı sıra yan sınıftaki çocuklardan da arkadaş edinmesini teşvik edin. Ne kadar çok farklı sınıftan arkadaş edinirse o kadar çok sorularına farklı yanıtlar alabileceğini anlayacaktır.

Evde bol miktarda deneyler yapmasını sağlayın. Ödevlerini ortalığı dağıtmasına göz yumarak deneylerle gerçekleştirmesini teşvik edin. Böylelikle, Akimdan geçeni uygulamaya koyan bir yapıya sahip olmasının altyapısını hazırlamış olursunuz.

MESELE İNOVATİF BİREYLER YETİŞTİRMEKTE

Girişimcilik başarısında inovasyon yapabilmek çok önemlidir. Yenilik getirebilmek için ilişkilendirmek, sorgulamak, gözlemlemek, çevre edinmek ve uygulamaya dökmek vazgeçilmez unsurlardır. Bu becerileri kazandırmak ise her ailenin kolaylıkla uygulayabileceği basit metotlarla mümkün.

Benim çocukluğumda evde legolar dışında hiçbir oyuncağım olmadı. Çok az sayıda lego ile o kadar farklı şeyler yapabiliyorduk ki… Kendi adıma legolar ilişkilendirme, sorgulama, gözlem yapabilme ve deneyleme becerilerini aynı anda hem de zevkle geliştirmeme yardımcı oldu.

Ancak her çocukta aynı metotlarla aynı çıktıları garantilemek mümkün değil. Ancak anne baba olarak ileride ister kendi işlerini kursunlar, isterlerse profesyonel çalışma hayatına atılsınlar, her iki durumda da çocuklarınızın inovatif düşünen bireyler olmalarındaki ilk harcı sizler atabilirsiniz. Bunun için de size hiçbir maddi ve manevi yük getirmeyecek bu metotları uygulayamaya başlayabilirsiniz. İyi haftalar…

Baybars Altuntaş / Para Dergisi /

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu