Çocuk Giyim Sektörüne Yatırım Yapmak
ÇOCUK GİYİM
Her yıl doğumlarla uçuyor
Türkiye’de 15 yaş altındaki grup toplam nüfusun yüzde 25’ini oluşturuyor. Bu da 19 milyonluk bir nüfus anlamına geliyor. Toplam 30 milyar TL civarındaki Türkiye hazır giyim pazarının yaklaşık yüzde 17’si 15 yaş altı bebek ve çocuk segmentine ait. Yani çocuk hazır giyim pazarı bugün yaklaşık 5 milyar TL düzeyine ulaşmış durumda.
Hazır giyim sektörü her yıl yüzde 1.5 oranında büyürken, çocuk giyim sektörü yüzde 15’in üzerinde büyüme gösteriyor. Her ne kadar nüfus artış hızı göreceli olarak bir miktar düşmüş olsa da her yıl 1.3 milyon bebeğin doğduğu ülkemizde bu pazarın daha uzunca bir süre canlı, dinamik karakterini koruyacağını söyleyebiliriz.
LC Waikiki pazarın lideri konumunda. Onu, Panço, Bücürük, Blue Key gibi markalar izliyor. Aynca bu alana giren Koton, Mudo gibi birçok marka da var. Gap Kids, Zara Kids, C &A Kids, Burberry Kids gibi yabancı markaların ardından geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına hızlı bir giriş yapan İsveçli H&M de iddialı markalar arasında yerini aldı. Bir yıldır Türkiye pazarında faaliyet gösteren Portekizli Zippy de pazarda emin adımlarla ilerliyor. 2013’te Türkiye’de 15 yeni mağaza açmayı planlayan marka; birçok ile franchise vermeyi hedefliyor.
Fransız ID Group altında çocuk markaları Okaidi ve Obaibi markalan da geçen yıl Türkiye pazarına giriş yaptı. Dorimu Giyim tarafından Türkiye’ye getirilen markaların 2015 yılına kadar 10-15 mağazaya ulaşması hedefleniyor. Zetko Tekstil’in getirdiği Fransız çocuk giyim markası Z and Co da önümüzdeki üç yılda 15 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.
Bu yıl Türkiye pazarına giren ABD’li çocuk giyim markası Gymboree’nin de büyüme planları olduğu biliniyor. Ispanyol Mayoral da Türkiye’de 5 monobrand mağaza ve 120 satış noktasına ulaştı.
1. Türkiye’nin, perakendecilerin ilgi odağı olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, genç nüfusu, yüksek doğum oranı, gelecek yıllarda çocuk giyiminde pazar büyüklüğünün artacağına işaret ediyor.
2. İletişim çağında yetişen genç nüfusumuz; ürün kalitesi ile moda ve fiyat dengesini giderek daha bilinçli bir şekilde değerlendiriyor. Buna kriterlere uygun fashion ürünler sunan çocuk giyim markalarının Türkiye’de büyüme şansı yüksek görülüyor.
Bu alana üretici ya da perakendeci olarak girilebilir. Ya da çocuk giyim sektöründe Türkiye pazar yapısına uygun görülen yabancı markaların Türkiye temsilciliği alınabilir. Bu kanalda toptan satış da yapılabilir.
Eğer bir çocuk giyim markasının franchise’ını alarak perakende alanına girmek istiyorsanız 8o -100 metrekare arasında bir satış alanı olan bir mağazanın yatırım maliyeti 150-250 bin Euro arasında değiyor.
Zipyy Ülke Müdürü Joao Oliveira
“Türk müşterisinin moda sever, stil sahibi ve modem olduğuna inanıyoruz. Bu diğer ülkelerle karşılaştırınca Zippy’nin de yatırım stratejisine uygun. Bu pazara girmemizde Türkiye’nin ekonomik büyümesi, iç tüketim ve genç nüfus da etkili oldu!’
LC Waikiki Stratejik Planlama | Direktörü İbrahim Arıt
“Ekonomilerin kötüye gittiği dönemlerde bile neredeyse küçülmeyen pazarlardan birisi bebek/ çocuk hazır giyim pazarı. Franchise vermiyoruz ama sektörde başka yatırım imkanları çok. Bu yıl 3 milyar 750 milyon TL olan ciro hedefimizi 2013’te 4 milyar 500 milyon TL’ye çıkarmayı amaçlıyoruz”