Çay Merakı Girişimci Yaptı
Aradığı çayları Türkiye’de bulamayınca Chado’yu kuran ve Uzakdoğu’dan özel çayları getirmeye başlayan Barış Çekem ve Tunç Berkman, hızla büyüyor. Papermoon, Pipa, Backyard gibi ünlü restoranlarda tüketilen Chado, özellikle iş dünyası tarafından tercih ediliyor.
Türkiye en fazla çay tüketen ülkeler arasında yer alıyor. Bu anlamda artık market raflarında çay çeşitlerinin arttığını görüyoruz. Örneğin, Vietnam’da özel yetiştirilen ve Lotus çiçeğinden yapılan Lotus çayı, kilo vermeye yardımcı olan Jasmine çayı akla ilk gelenler. Bu alanda büyük bir pazar ve girişim fırsatı sözkonusu.
Bunun son örneklerinden biri ise iki girişimcinin getirdiği ve belirli karışımlardan oluşan, adını Uzakdoğu felsefesinden alan ve anlamı ‘çaya giden yol’ olan Chado… Chado’da Vietnam, Çin, Hindistan, Kore, Japonya, Güney Afrika, Brezilya her bölgenin kendine özel çaylan mevcut. Barış Çekin ve Tunç Berkman tarafından Türkiye’ye getirilen Chado Çay, Papermoon’dan Backyard’a Pipa’dan Godiva mağazalarına kadar ünlü mekânlarda sunuluyor. Kısa zamanda piyasaya girmesine rağmen internetten ve özel mekânlarda satış yapılıyor.
“Çay da şarap gibi”
Barış Çekin ve Tunç Berkman’ın yolları aslında Koç Grubu’nda çalışırken kesişir. Çekin, aradığı çayları Türkiye’de bulamadığı için 2007 yılında Chado’yu kurar. Daha sonra 2010 yılında Berkman’ın ortak olmasıyla marka daha hızlı bir büyüme ivmesi kazanır.
Her zaman farklı tatlara ilgi duyduğunu söyleyen Çekin, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Çay da şarap gibi çok sofistike bir ürün. Yetiştiği bölge, toplanma şekli, o yılki iklim şartları ve geçtiği işlemler gibi çayın tadını etkileyen çok sayıda parametre var. Çay bitkisi, çay çeşitleri, Uzakdoğu’da çayın içim şekli ve bu seremoniler çok ilgimi çekti. Araştırıp öğrendikçe bunu iş olarak yapmak istediğime karar verdim. Chado markasını yaratmadan önce de Uzakdoğu’dan kendim için getirdiğim inci topu şeklindeki Jasmine Pearls veya Güney Afrika’dan Rooibos gibi farklı çayları keyifle içiyordum.”
Farklılık avantaj yaratıyor
Chado markası altında 40’ın üzerinde çay çeşidi olduğunu ve sürekli yenilerinin eklendiğini belirten Berkman, tadı çok yumuşak beyaz çaydan, hiç kafein içermeyen mate çayına, yüksek oranda C vitamini içeren Rooibos’dan, yüksek oranda antioksi-dan içeren Japon Matcha çayına kadar her birinin çok farklı karakteristik özellikleri olduğuna dikkat çekiyor.
Zaman içinde sorunlar ve fırsatlar çıktıkça zaten bunlar üzerinde odaklanıyorsunuz.
En baştan beri kaliteli ve özel çayları Türkiye’ye getirmeyi hedeflediklerini ve bu yönde ilerlediklerini vurgulayan Çekin, ürünün kendisinin özel ve farklı olduğu zaman, pazarlama stratejisinin merkezine reklamı koymaya gerek kalmadığına dikkat çekiyor. Çekin, “Ürünleriniz rakipleriniz ile aynılaştıkça, marka olarak da daha çok bağırmanız gerekiyor. Biz bundan hep kaçınmaya çalışıyoruz” diyor.
Doktorlar da tavsiye etmeye başladı
Ürünler internet dışında Macrocenter, Mudo Concept gibi üst segment çeşitli noktalarda da satılıyor. Aynca Godiva mağazaları, Papermoon, Hyatt Oteli, PiPa, Atatürk Havalimanı’nda Cakes &. Bakes gibi birçok noktada sunumu yapılıyor.
Sağlığını önemseyenler ve farklı deneyimlerden hoşlanan kişiler olarak Chado’nun müşteri profilinin en çok iki segmentte ağırlık kazandığım gözlemlediklerini belirten Berkman, “Müşterilerimizin birçoğu yurtdışında tadıp beğenip, Türkiye’de de bu çaylan içmek isteyen kişilerden oluşuyor. Bunun yanında satış noktalarımızdan bazı diyetisyenlerin hastalarına örneğin, “Chado Beyaz Cay” önerdiğini öğreniyoruz” diyor.
İş dünyası tercih ediyor
Tunç Berkman, Chado’nun son zamanlarda restoranlarda özellikle iş dünyasının yaptığı toplantı ve buluşmalarda tüketilen bir içecek olarak yerini aldığını ifade ediyor ve şunları söylüyor:
“Öğlen ve akşam yemeklerinin sonunda tercih edildiği gibi, buzlu çay olarak servis edilince de çok ilgi görüyor. Son dönemde sağlıklı yaşam trendiyle popülerliği oldukça artan Chado’nun aroma ve kokusu müşteri kitlesi tarafından çok beğeniliyor. Chado çayları kendine ait cam demliğinde demleme usulü ile servis ediliyor.”
Çay dışında tamamlayıcı ürünlerin satışını da yaptıklarını söyleyen Çeken, örneğin, parfümün dünyada başkenti olarak bilinen Fransa’daki Grasse şehrinde kokulu mumlar ürettirdiklerini belirtiyor. “Üretimin her aşamasında bulunduğumuz ve çok keyif aldığımız incir yaprağı ve portakal çiçeği kokulu mumlan mevcut” diyen Çeken, ayrıca şu an satışta olan demlik setlerinin çeşidini artıracaklarını ve çay içme deneyimini daha özel hale getiren her türlü ürünü de ürün portföylerine ekleyeceklerini ifade ediyor.
Hindistan’dan Japonya’ya
Chado’da satışı yapılan ‘Rooibos’ çayı yüksek oranda C vitamini ve antioksidan içeriyor. Ayrıca hiç kafein içermediği için günün her saati içilebiliyor. ‘Oolong’ kategorisinde yer alan ‘Champagne Formosa Oolong’ ve ‘Green Dragon’ ile beyaz çay kategorisindeki ‘White Earl Grey’, ‘Imperial White’, ‘Pai Mu Tan Rose Petals’ çeşitleri içerdikleri yüksek antioksidan oranları ve yağ yakmaya yardımcı olmaları sebebiyle form tutmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. İçimi yumuşak ve naif, arınma ve ferahlık hissi veren ‘Champagne Formosa Oolong’ çeşidi ve zencefil, portakal kabuğu ve yeşil çaydan oluşan ‘Mansoon Rain’, vücuda dinginlik ve enerji katan ürünler olarak öne çıkıyor. Ayrıca Chado’nun çeşitleri arasında özel baharatlar ile harmanlanmış Hint çayı ‘Chai Masala’, Yasemin yapraklarının yeşil çaya tek tek elle sarılması ile elde edilen ‘Jasmine Pearls’, Hint yeşil çayı ‘Himalayan Sun Dried’, Çin beyaz çayı ‘Imperial White’, Japon çay seremonilerinde kullanılan ‘Matcha’ ve ‘Gyokuro’ gibi özel çaylar da mevcut. Fiyatlar paket olarak 15 TL ile 25 TL arasında değişiyor.
Burcu Tuvay / Ekonomist