Çalınan Akıllı Telefonu Kapatma Anahtarı
Telefonun uzaktan devre dışı bırakılması
Gayet sıradan bir Cumartesi günü, birisi Kristine Swartz’ın iPhone’unu spor salonundaki dolabından aşırdı. Swartz ilkin öfkelendi (telefonlar pahalı, polise şikayette bulunmak zaman alıyor üstelik bulma olasılığı da düşük) fakat sonra olabilecek diğer şeyleri düşündü. “Mahrem olduğunu ancak telefonum başkalarının eline geçtikten sonra anladığım bir sürü şey vardı” diyor. Neyse ki iOS7’nin telefonu uzaktan kullanılmaz hale getiren aktivasyon kilidi özelliğinden faydalanabilirdi. iPhone’u olmayanlar içinse maalesef bu seçenek geçerli değildi.
Aktivasyon kilidi, bir tür kapatma anahtarı. Yani, telefonun uzaktan devre dışı bırakılmasına, içindeki bilgilerin silinmesine izin veren, böylece aygıtı havalı bir kâğıt ağırlığına dönüştüren bir yazılım. Şu ana kadar sadece Apple başarılı biçimde bu kilidi yapabildi. Fakat akıllı cep telefonu hırsızlığı yükselişte (New York’ta 2012’den bu yana %40 artış olmuş) olduğu için kapatma anahtarına gereksinip duyuluyor. ABD Senatosu şubat ayında üreticilerin tüm yeni telefonlara kapatma anahtarı koymasını zorunlu kılan bir kanun tasarısı önerdiler (California ve New York’ta da benzeri kanunlar önerildi). Çalıntı bir telefonun değerini sıfırlamak, çalmayı da anlamsız hale getirecek. Fikir iyi olsa da, hukukçuların önünde büyük bir mücadele var.
Cep telefonu sektörü olaylara aynı gözle bakmıyor. Hücresel Telekomünikasyon ve İnternet Derneği CTIA, bu türden bir anahtarın gereksiz olduğunda ısrar ediyor. İddialarına göre, kullanıcıların cep telefonlarına parola koruması koyması ve Prey ya da Cerberus gibi kapatma anahtarı işlevine sahip üçüncü parti yazılımlar kurması yeterli. Gerçekte ise çoğu kişi bu kadar tedbirli değil. Bir tüketici araştırmasına göre, kullanıcıların yarısından azı telefonuna parola koruması koyuyor. Parola kullananların da çoğunun parolası hâlâ “1234,” “1111” ya da “0000”. Ayrıca kullanıcıların üçte ikisi oturumun sürekli açık kalmasını tercih ediyor. Kayıp bir telefon, bu yüzden altın madeninden farksız.
FCC ile ortaklık içinde olan CTIA, kapatma anahtarları yerine kendi hırsızlık önleme sistemini geliştirdi. Dernek, çalıntı olarak bildirilen telefonların benzersiz kimlik numaralarını derliyor ve operatörler de bu kara listedeki telefonları tekrar aktive etmiyorlar. Hiç yoktan iyidir ama veri tabanı sadece ABD ve Avrupa için geçerli. Oysa çoğu çalıntı telefon bu bölgelerin dışında satılıyor. Söz gelimi Hong Kong’da karaborsada bir iPhone 2.000 dolar getirebiliyor.
O zaman neden CTIA ve dolayısıyla operatörler kapatma anahtarının karşısında? Kimileri, bunun sigorta satmak için bir komplo olduğunu düşünüyor. Aylık belli bir ücret karşılığında kullanıcılar telefonlarına hasara ya da çalınmaya karşı kasko yaptırabiliyor. Bu, 7,8 milyar dolarlık bir sektör. Hırsızlıklar azaldı mı, kaskoya da gerek kalmıyor. CTIA bu konuda yorum yapmasa da, kapatma anahtarlarının güvenlik zaafına yol açabileceğini, hacker’ların telefonları gelişigüzel bozabileceğini söylüyor. Fakat bu sözde hacker’larm bundan ne çıkarı olduğunu söylemiyor.