Çağrı Merkezleri İçin Eleman Aranıyor
Çağrı merkezi sektörünün 2016 hedefi daha güçlü bir dinamizm ve büyüme. Genç, dinamik ve dil bilen müşteri temsilcileri için sektörde her zaman iş hazır. Firmalar yeni yılda 10 bin yeni pozisyon açılacak…
ÇAĞRI merkezi sektörü, istihdam söz konusu olduğunda hep umut vaat eden bir alan olmuştur. Genç işgücünün sektöre ilgisi, kadın çalışanların ağırlıkta olması, yarı zamanlı çalışma olanağı ve öğrenci iken bile çalışma fırsatı sunması sektörü cazip kılar. Sirkülasyonun yüksek olmasına karşın yarattığı istihdam olanaklarıyla Türkiye ekonomisine katkısı her zaman büyüktür.
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkmdaki Kanun ve Uygulama Esaslarının etkisi ve dönemsel olarak yaşanan genel ekonomik belirsizlikler nedeniyle büyüme hızı geçtiğimiz yıllara göre düşüş göstermiş olsa da sektörün 2016’da da yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.
Çağrı Merkezi Derneği ve IMI Conferences işbirliğinde yapılan araştırma raporuna göre, Türkiye çağrı merkezi sektörü 2015 yılında istihdam açısından yüzde 4 büyüyerek 83 bin kişiye iş sağladı. 2015 yılındaki toplam istihdamın sektörel dağılımı incelendiğinde ise yüzde 28.6 ile telekomünikasyon, yüzde 21.5 ile finans, yüzüz 10.7 ile kamu sektörü en yüksek payı aldı. Sektörün pazar büyüklüğü ise yüzde 6 büyüme ile 3.6 milyar TL’ye ulaştı.
BELİRSİZLİK SEKTÖRÜ ETKİLEDİ
Sektörün 2016 yılındaki toplam istihdam rakamının 85 bin seviyesine kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Çağrı Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, 2015’te sektörde hem cirosal hem de istihdam rakamları açısından büyümenin yavaşladığını söylüyor:
“Bir önceki yıl yüzde 16 olan cirosal büyüme, bu yıl yüzde 6 düzeyinde kalarak 3.6 milyar TL’lik bir pazarın oluşmasına yol açtı, istihdam rakamları ise bir önceki yıl yüzde 13 düzeyinde bir artış gösterirken bu sene yüzde 4 düzeyinde bir artışla 83 bin seviyesine ulaştı. Tüm sektörleri etkileyen gelişmeler çağrı merkezi sektöründeki yatırımları da yavaşlattı.”
Ancak Tarakçı bunları söylerken gelecekten de konusunda ümitli. Olumsuzlukların aşılması ile binlerce gence istihdam olanağı yaratma potansiyeli olan ve ülkemizin istihdam lokomotifi olan çağrı merkezi sektörünün yeniden çift haneli büyüme rakamları yakalayabileceğini belirtiyor.
Çağrı Merkezi Derneğinden aldığımız verilere göre, 2015 yılında Türkiye’deki çağrı merkezi sayısının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 3 büyüme gösterdiği tahmin ediliyor. Ülkemizde 1150’si çağrı merkezi sahibi ve 64’ü de dış kaynak servis sağlayıcı firma olmak üzere toplam 1214 firma faaliyet gösteriyor.
EN ÇOK ALIM TURKCELL GLOBAL’DE
Türkiye’nin önde gelen çağrı merkezlerinden, yurtiçi ve yurt dışında toplam 12 bin çalışanı bulunan Turkcell Global Bilgi, Genel Müdürü Çağatay Aynur’dan aldığımız bilgilere göre, şirket 2016 sonuna kadar 4 bin 700 kişilik bir işe alım rakamına ulaşmayı hedefliyor. 1999 yılında kurulan şirket Türkiye’de 20, Ukrayna’da dört ve Rusya’da bir olmak üzere 25 lokasyonda hizmet veriyor.
CMC’NİN HEDEFİ 2 BİN 900 KİŞİ
4 bin 500 çalışan istihdam eden ve 2016’da ağırlıklı olarak müşteri temsilcisi kadrosunda işe alımlar yapacak olan CMC, İstanbul’da yaklaşık 500, Malatya’da bin 600, Şanlıurfa’da ise 800 kişiye istihdam imkanı sağlayacak. CMC İnsan Kaynakları Direktörü Özhan Öner’den aldığımız bilgilere göre, işe alımlar 2016’da ağırlıklı olarak ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekte gerçekleşecek. İnsan kaynakları, bilgi teknolojileri, finans jr ve satış&pazarlama ekiplerinde işe alımlar yıl boyunca yapılacak. Operasyon ve müşteri departmanlarında w müşteri temsilcisi kadrosu yoğunlukta olmak üzere idari kadroda yıllık ihtiyaca göre uzman yardımcısı, uzman ÎK. yönetici pozisyonlarında işe alımlar olacak. Müşteri temsilcisi pozisyonu için işe alımı sağlanacak personelin 18-35 yaş arası, diksiyonu düzgün, bilgisayar kullanabilen ve en az lise mezunu olması gerekiyor. İdari kadro alımlarındaki en önemli kriter ise alanında uzmanlaşmış personellerin ekibe dahil edilmesi…
YAKLAŞIK BİN KİŞİ
Teleperformance Türkiye bu yıl ekibini genişletecek şirketlerden biri. Firmanın Genel Müdürü Engin Utkan’dan aldığımız bilgilere göre, şirket bu yıl İstanbul ve Uşak’taki lokasyonlarında görevlendirilmek üzere yaklaşık bin kişilik istihdam öngörüyor. 2 binin üzerinde çalışan sayısına sahip olan firmada çalışanların yüzde 60’ı üniversite veya yüksek okul mezunu, yüzde 51’i kadın. Ağırlıklı yaş aralığı ise, yüzde 41 ile 24-29 yaş arasında.
İş görüşmelerinde adaylarda aranan kriterler arasında en az lise mezunu olması, müşteri odaklı düşünmesi, iyi iletişim becerilerine sahip olması önemli noktalar olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda stres toleransı yüksek, öğrenmeye açık ve sonuç odaklı olmak da şart. Utkan aranan diğer şartları şöyle özetliyor.
“Satış operasyonlarımız için özellikle satış ve ikna becerisi, teknik operasyonlar için de ilgili alanda eğitim ve teknik (donanım/yazılım) bilgi becerisi gerekiyor. Yönetici pozisyonları için de liderlik, koçluk, ekip yönetimi, yabancı dil, planlama ve organizasyon becerisi ile ilgili alanda teknik bilgi ve sunum becerileri aranıyor.”
Firmanın yurtdışına sunulan çağrı merkezi hizmeti de var. Utkan, Türkiye’den Avrupa’ya sunulacak hizmetler konusunda özellikle Almanca başta olmak üzere Avrupa dillerinden en az birini ana dil seviyesinde ya da çok iyi seviyede konu-şabilme becerisi aradıklarını söylüyor.
KADINLAR AĞIRLIKTA
Çağrı merkezi sektörü hızla büyüyen ve Türk ekonomisine önemli destek veren alanlardan bir tanesi. “Cali Çenter Hotel olarak 2015 yılında çok önemli projeler aldık ve almaya da devam ediyoruz” diyen Procat ve Cali Çenter Hotel CEO’su Tarkan Ersubaşı, 2015 sonuna kadar yaklaşık 100 personel daha istihdam edeceklerini, 2016 sonuna kadar ilave 150-200 personel alımı daha planladıklarını söylüyor.
Çağrı merkezi sektörü kadın çalışan sayısının ağırlıkta olduğu bir sektör. 2015 yılında da önceki yıllara benzer şekilde çağrı merkezlerinde çalışan müşteri temsilcilerinin çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu belirten Ersubaşı, sektörde cinsiyet dağılımının yüzde 67 kadın, yüzde 33 erkek çalışan şeklinde olduğunu söylüyor. Cali Çenter Hotel’de çalışanların yüzde 72’sini kadınlar, yüzde 28’ini ise erkekler oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde de istihdam oranının aynı şekilde devam edeceği tahmin ediliyor.
Cali Çenter Hotel’de çalışanların büyük çoğunluğu lisans mezunu. “Önümüzdeki dönemde tele satış, inbound, müşteri hizmetleri ve teknik destek operasyonlarımıza önemli sayıda personel alımı yapmayı planlıyoruz” diyen Ersubaşı, adaylarda öncelikle iyi niyet, yüksek farkındalık ve güçlü iletişim yetkinlikleri aradıklarını, en az lise mezunu ve en az bir yabancı dil bilmesi şartı koşacaklarını belirtiyor. En önemli beklenti ise adayların 7×24 hizmet veren yapılarda kullanılan vardiya sistemine ayak uydurabilmesi.
Adaylarda aranan nitelikler
■ 30 yaşını aşmamış olmak
■ En az lise mezunu olmak
■ Güler yüzlü, enerjik ve sabırlı olmak
■ Düzgün bir diksiyona sahip olmak
■ Yeterli iletişim becerilerine sahip olmak
■ En az bir yabancı dile iyi derecede hakim olmak
■ ikna yeteneğine olmak
■ Strese karşı