Kariyer ve İşŞirket Haberleri

Büyük rekabetin yeni CEO’ları

P&G ve UnileverP&G ve Unilever… Hızlı tüketim denince dünyada olduğu gibi Türkiye’de de akla gelen iki grup. Özellikle ev ve kişisel bakım alanındaki markalarıyla ezeli bir rekabet içinde olan bu iki şirkette de 2013 yönetim değişikliği yılı oldu. Yılın başında P&G’de dokuz yıldır yönetici koltuğunda oturan Saffet Karpat’ın yerine Tankut Turnaoğlu atandı. Geçen ay ise Unilever’de 12 yıldır yönetimde olan İzzet Karaca görevi Mehmet Altınok’a devretti.

Ev ve kişisel bakım alanında rekabetin en güçlü oyuncuları P&G ve Unilever. Deterjan kategorisinde Unilever’de Omo ve Rinso var örneğin, P&G’de ise Ariel ve Alo. Çamaşır suyu kategorisinde bir şirket Domestos ile diğer şirket Ace ile mücadele veriyor. Şampuan kategorisinde Elidor, Dove ve Clear bir şirketin bünyesindeyken, diğerinde Pantene’den, Head&Shoulders’a kadar pek çok marka mevcut. Pazar payları ise yıldan yıla değişiyor. Bir yıl kategorinin birincisi P&G iken başka bir yıl birinciliği Unilever alabiliyor. Dolayısıyla aradaki rekabet çok çetin. İzlenen yönetim ve iletişim stratejisi bütün tabloyu bir anda değiştirebiliyor. Böyle bir konumda şirketin başında bulunan CEO’nun önemi de tartışılmaz.

İşte böyle bir ortamda bu iki rakip şirketin 2013 yılında Türkiye’deki CEO’larının değişimine tanık olduk. Önce dokuz yıldır P&G Türkiye’nin başında olan Saffet Karpat’ın yerine Tankut Tumaoğlu geldi. Ardından ise geçen ay Unilever Türkiye CEO’su İzzet Karaca’nın görevini Mehmet Altınok devraldı. Biri mühendis, diğeri işletme kökenli olan iki yeni CEO’nun da iş hayatına başına geçtikleri şirketlerde başlaması dikkatimizi çekti. Sonra diğer özellikleri de kontrol ettiğimizde gördük ki, Unilever ile P&G marka karması gibi CEO’lar da birbirine benziyor.

MEHMET ALTINOK

mehmet altinokEğitim: TED Ankara Koleji’nin ardından ODTÜ Makine Mühendisliğini bitirdi. Aynı üniversitede MBA eğitimi aldıktan sonra West England Üniversitesi’nden Lisansüstü Pazarlama Diploması aldı.

İş hayatına giriş: 1989 yılında Unilever Türkiye’de ürün müdürü olarak işe başladı. 24 yıldır grupta farklı pozisyonlarda görev aldı.

Yurtdışı deneyimi: 1991 yılında Unilever Hollanda’ya grup ürün müdürü olarak atandı. 2000-2003 arasında Unilever Macaristan, Hırvatistan ve Slovenya’dan sorumlu kategori direktörü ve yönetim kurulu üyesi olarak çalıştı. Altınok, eş zamanlı olarak Orta ve Doğu Avrupa ile Türkiye Ev Bakım ve Temizlik inovasyon Merkezi’nin yönetimini üstlendi. 2009’un mayıs ayından bu yana ise Çin’de operasyondan sorumlu başkan olarak görev yapıyordu.

Uzmanlığı: Altınok, ürün müdürü olarak başladığı iş hayatında marka direktörlüğünden pazarlama müdürlüğüne kadar pek çok görevde bulundu. Kısacası Altınok pazarlama kökenli bir yönetici.

Bir önceki CEO kaç yıl aynı koltukta kaldı: izzet Karaca 12 yıldır şirketin yönetiminde bulunuyordu.

Şirket hakkında: 100 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteren Unilever, 30 markasıyla varlık gösteriyor, 35 ülkeye 130 milyon dolar ihracat yapan Unilever Türkiye, Unilever’in ilk 10 ülkesinden biri olma konumunu da koruyor. Türkiye’de 5 bini aşkın çalışana sahip olan şirket haziran ayında faaliyete geçen Konya’daki Algida fabrikasıyla Türkiye’deki fabrika sayısını sekize ulaştırdı. Şirketin 2012 cirosu ise 3,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Markaları: Knorr, Algida, Cif, Domestos, Dove, Omo, Axe, Vaseline, Signal, Clear, Elidor, Dove, Lipton, Magnum, Rinso, Becel, Lux, Sinlight, Sana, Carte D’or, Cornetto, Yumoş, Ben&Jerry’s, Fruttare, Rexona, Calve, Max.

Nasıl bir strateji izleyecek: Gelir gelmez en büyük hedefinin, bugüne kadar elde ettiği deneyimlerle, Unilever Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesini devam ettirmek olduğunu söyleyen Altınok’un bu yolda nasıl bir strateji izleyeceği henüz açıklanmadı. Ama yönetim danışmanları, öncelikle portföyü gözden geçirerek bir düzenleme yapacağını söylüyor. Bu alanda tüketicinin ihtiyacına yönelik yenilikler yapmak önemli. Altınok’un en iyi ve en yeni ürünü çıkarmak konusunda çalışmalara ağırlık vermesi bekleniyor. Pazarlama stratejilerine de yenilik getirip özellikle dijital mecrayı daha etkili kullanması da söz konusu olabilir.

TANKUT TURNAOGLU

tankut turnaogluEğitim: Boğaziçi Üniversitesi işletme mezunu olan Tumaoğlu, Massachusetts Üniversitesi’nde master yaptı.

İş hayatına giriş: 22 yıl önce Eczacıbaşı-P&G ortaklığındaki ipana’nın marka müdür yardımcısı olarak işe başladı. Şirketin markalarının birçoğunda marka müdürü olarak çalışan Tumaoğlu, farklı operasyonlarda da kilit görevler üstlendi.

Yurtdışı deneyimi: 1998’de Özbekistan’a Orta Asya kategori müdürü olarak atandı. Burada pazarlama direktörlüğüne kadar yükselen Tumaoğlu, 2006’da Orta ve Doğu Avrupa bölgesinden sorumlu kumaş bakım kategorisi pazarlama direktörü olarak Brüksel’e atandı. En son Singapur’da P&G’nin Hindistan’dan Japonya’ya, Kore’den Avustralya’ya kadar geniş bir coğrafyanın dahil olduğu Asya ve Avustralya kumaş ve ev bakım kategorilerini yönetiyordu.

Uzmanlığı: Marka müdürü olarak başladığı iş hayatında pek çok önemli markanın yönetiminde bulundu. Tumaoğlu da pazarlama kökenli bir CEO.

Bir önceki CEO kaç yıl aynı koltukta kaldı: Şirketin ilk Türk CEO’su olan Saffet Karpat, şirkette dokuz yıldır tepe yönetimdeydi.

Şirket hakkında: Türkiye pazarına 1987’de giren P&G’nin 900 çalışanı bulunuyor. 23 yılda 550 milyon doları aşan fiziksel yatırım yapan P&G, Türkiye’de toz deterjan, hazır çocuk bezi, hijyenik ped ve çamaşır suyu üretim tesisleri ve dağıtım merkezi ile faaliyetlerini sürdürüyor. P&G Türkiye’nin toplam 25 ülkeye yaptığı ihracat 14 yılda 1,5 milyar dolar. Şirketin bünyesinde 20 marka bulunuyor. Şu anda iki kategoride varlık gösteriyor; Aile bakım ürünleri ile kişisel bakım ve güzellik. Ancak Turnaoğlu’nun gelmesiyle başka kategorilerdeki markaların da Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor.

Markaları: Ace, Alo, Ariel, Braun, Duracell, Fairy, Prima, Blendax, Braun, Gilette, Head&Shoulders, ipana, Koleston, Max Factor, Olay, Oral-B, Orkid, Pantene, Rejoice.

Nasıl bir strateji izleyecek: Turnaoğlu’nun üç önceliği var. Birincisi, içinde bulunduğu hızlı tüketim ürünleri sektörünün sağlıklı bir şekilde büyümesini ve Türkiye ekonomisine katkı yapmasını sağlamak. İkincisi, P&G Türkiye’den yetişen yöneticileri iş başarıları doğrultusunda dünyada daha üst düzey görevlere yükseltmek. Üçüncü hedefi ise P&G markalarını rekabet ettiği kategorilerde tüketici ve müşterilerin tercih ettiği markalar haline getirmek. P&G’nin en büyük gücü, marka yaratma ve marka geliştirme gücü. Türkiye’deki 20 markasının güçlü bir şekilde gelişimini sağlamayı ve tabii ki bunlara yeni markalar eklemeyi hedefliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu