Bulaşma Önleyici Saydam Adım İzole Levhası
Saydam Adım İzole Levhası. Deb Leary, dedektiflerin önemli delillere zarar vermeden, olay mahallini detaylı bir şekilde incelemelerine olanak sağlayan, bulaşma önleyici saydam bir adım izole levhası icat etti. Suça karşı mücadeleye yönelik bu buluşu, olay mahallinin kirletilme riskini düşürmektedir.
Mucit: Deb Leary, Birleşik Krallık
Finansal Ödül: 100,000 dolardan fazla
Hikaye: Deb Leary, 2001 yılında Torontoda düzenlenen bir adli kimlik tespiti konferansı için polis memuru kocası Richarda eşlik etmişti. Konuşma sırasında ekipman konusu açıldı ve bir İngiliz polis memuru adım izole levhalarından bahsetti. Bilmediği bir nedenden ötürü Leary, daha sonra bu konu üzerinde araştırma yapmak üzere not aldı. Kocası bu ekipmanın olay mahallindeki delilleri korumak için dedektiflerin üzerinde yürüdüğü bir levha olduğunu açıkladı fakat bunlardan biriyle karşılaştığında oldukça şaşırdı ve dedektiflerin bu levhaların altını nasıl gördüklerine anlam veremedi; çünkü levha alüminyumdan yapılmıştı. ‘Polisler olay mahalline gidiyorlar fakat orda ne olduğunu aslında göremiyorlar. Soruşturma sırasında zorluklarla karşılaşma şansı çok yüksek, örneğin bir polis memuru levhanın altında bir şey saklamakla suçlanabilir’ dedi.
İçeriğe Ait Başlıklar
Açık Çözüm
Bu levhaların saydam olması gerektiği fikri öyle açıktı ki, bunların çoktan beridir var olduğunu düşündü. Bu konu üzerine bir patent araştırması yaptı, sonuç oldukça şaşırtıcıydı, çünkü var olduğunu düşündüğü saydam levhalar üretilmemişti. Bunun üzerine Leary harekete geçti. Prototipler geliştirdi ve şu anda Birleşik Krallık Polis Teşkilatında standart ekipman olan bu saydam levhaları geliştirmek ve piyasaya sunmak için kocasıyla beraber Forensic Pathways ( Adli Patika) şirketini kurdu. Tüm bunları ise daha önceden iş ve üretim sektöründe tecrübesi olmamasına rağmen başardı. Bu noktaya kadar olan tüm adli tıp bilgisi ise İngilizce derecesinin bir parçası olarak üzerinde çalıştığı suç romanlarıydı.
Leary yaptığı bu buluşu koruması gerektiğini biliyordu. Bu yüzden internet ortamından bir gizlilik anlaşması indirdi ve bunu kendi kullanımı için uygun hale getirdi. Birleşik Krallıkta bir üretim şirketi kurdu fakat aletler için gereken yüzellibin dolar (doksanbin sterlin) oldukça yüksek bir miktardı. ‘ Rakamı duyduğumda deliler gibi gülmeye başladım, çok fazlaydı’. Böylece Çin’de bir üretici bulması için bir aracı atandı.
İlk Prototip
Bu sıralarda Leary ürünün ilk prototipini üretti ve Birleşik Krallıktaki tüm polis teşkilatlarına gönderdi. Neredeyse hemen sipariş telefonları almaya başladı. Fakat ürünün seri üretimine geçilmediği için, arayanlara ürünün henüz var olmadığını ve bu aşamada sadece piyasa araştırması yaptığını ve ürüne ne kadar ihtiyaç olduğunu saptamaya çalıştığını anlatmak zorunda kaldı. ‘ Böylece polis teşkilatlarını gezmeye başladım ve alüminyum levhalar hakkında doğru iz üzerinde olduğumu destekleyen şikâyetlerin olduğunu gördüm.’
Çinli üreticiden bir başlangıç fiyat teklifi geldi. İlk çıkarılan maliyete oranla daha düşük olsa da, ortalama bir maaşla geçinen bir kişi için halen daha oldukça yüksek bir miktardı bu. Şans eseri Leary, Birleşik Krallık Hükümetinin sponsor olduğu bir buluş ödülü kazandı ve kalan masraflar iş kredisi ile karşılandı. Leary’ nin buluştan piyasalara geçmesi oldukça çabuk oldu. İlk ürünler fikir aklına geldikten iki yıl sonra imalat hattında yerlerini almaya başladılar. ‘Konuştuğum birçok mucit önce mükemmellik diyordu ve eğer bu yoldan giderseniz, aklınızdaki şeyi asla gerçeğe dönüştüremezsiniz. Ben buna ‘mucidin talihsizliği’ diyorum. Bu yüzden levhaları piyasaya sunmaya, insanları onunla tanıştırmaya karar verdim. İnsanlar bunun ilk versiyon olduğunu ve başka versiyonlarının geleceğini biliyorlardı. Ancak piyasaya sunmadan insanların buluşumu benimseyip benimsemeyeceğini bilemezdim.’
Çöküş
Sonra bir çöküş oldu. Müşterilerin levhalarla ilgili bir sıkıntıları olmamasına karşın, levhaların kırılabileceği algısı mevcuttu. Hiçbiri kırılmamıştı, ancak bu endişelerden dolayı Leary piyasanın ona yönelttiği bu soruya bir cevap vermek zorundaydı. Üreticisiyle irtibata geçen Leary, ürünün yeniden tasarlanmasını istedi. Sorunlar da işte tam burada başladı. ‘Sonunda yeni bir tasarım yapıldı fakat tamamlanması baya uzun sürdü. Yeni tasarım üretime geçtikten sonra büyük sorunlar baş göstermeye başladı. Önceden ürünlerimizde kırılmayla karşılaşmıyorduk, fakat yeni tasarımda aralıklı kırılmalar meydana geliyordu ve tüm bunların nedeni ürünü yeniden tasarlatmamızdı.
Leary’nin çözümü üretici firmayı yeniden kurmaktı. Yeni levhalar şu anda 849 kilogram yükü taşıyabilmektedirler. Bu levhalar üzerinde uzun süre mühendislik çalışmaları yapılmış ve Ocak 2009 da yeniden satışa sunulmuşlardır. Ürün şu anda Almanya, Avustralya, ABD, Birleşik Krallık, Falkland Adaları ve Hollanda’ da kullanılmaktadır ve Avrupa’nın birçok bölgesinden her gün yeni siparişler alınmaktadır. Ürün hatta ünlü bir Amerikan dizisi olan CSI:NY ( New York Olay Yeri İnceleme)de de boy göstermiştir.
Kabul
Leary bu buluşuyla ayrıca birçok ödül almıştır: 2003 Yılı Yılın Ticaret Kuruluşu Ödülü, 2003 Yılı En Yenilikçi Ticaret Kuruluşu Ödülü, 2003 Yılı Teknoloji ve Yenilik İş Girişim Ödülü, 2005 Yılı Yılın İngiliz Kadın Mucit Ödülü ve Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilen 2007 Yılı Ara Piyasa İhracatçısı Ödülü.
Yenilik Devam Ediyor
Bulaşma Önleyici Saydam Adım İzole Levhası firmanın önde gelen ürünü, ancak tek yenilikleri değil. Leary’ e göre kendisi ve şirketi yeniliklere devam etmeli. Leary’ nin şirketi Forensic Pathways ayrıca adli tıp verileri için bilgisayar programları tasarlıyor ve geliştiriyor. Forensic Pathways şu anda adli çözümler sunan şirketlerin başında geliyor ve bugüne kadar veri analiz sistemleri bir bankanın sahtekarlık, sigorta tazminat talepleri ve diğer suçlarla dolandırılmaya çalışılan 28 milyon dolarını(17.5 milyon sterlin) kurtarmıştır.