Bosch Teknik Mesleki Eğitim Merkezi
Bosch Teknik Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencileri, Lise Çağındayken İş Dünyasıyla Tanıştırıyor
Bosch, Bursa’da 1999 yılından bu yana faaliyet gösteren Teknik Mesleki Eğitim Merkezi ile öğrencileri, lise çağındayken iş dünyasıyla tanıştırıyor. Eğitim merkezi şu ana kadar 205 mezun verdi.
Bursa ve civarındaki lise çağındaki gençlerin, Bosch bünyesinde yüksek teknolojiyi verimli kullanabilen, nitelikli teknik elemanlar olarak yetişmesi amacıyla 1999 yılından bu yana faaliyet gösteren Bosch Teknik Mesleki Eğitim Merkezi, bugüne kadar 205 mezun verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde İkili Mesleki Eğitim Merkezi olarak faaliyet gösteren Bosch Teknik Mesleki Eğitim Merkezi’nde (TGA- Technisch Gewerbliche Ausbildung) 3 yıl boyunca, haftada 2 gün okulda, 3 gün işletmede olacak şekilde eğitim uygulanıyor. Bursa Fabrikası’nda uygulanan TGA, eğitim ortağı olarak Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile çalışıyor. Teknik bölümlerin ihtiyaçları doğrultusundaki kalifiye elemanların, modern teknik ve organizasyon yapısı içindeki bir eğitim oluşumuyla yetiştirilmesini öngören program çerçevesinde, meslek okullarının gelişiminin desteklenmesi de amaçlanıyor.
TGA’dan bugüne kadar mezun olan öğrenci sayısı 205. Bu öğrencilerden 132’si yani yaklaşık yüzde 65’i Bosch bünyesinde çeşitli pozisyonlarda çalışıyor. 60 mezun ise halen ön lisans ve lisans programlarına devam ediyor.
Bilgisayarlı Makine İmalatı (Endüstriyel Mekanik) ve Endüstriyel Bakım Onarım (Endüstriyel Elektronik) olmak üzere iki meslek dalı üzerinde eğitim veren TGA’ya her yıl Bilgisayarlı Makine İmalatı bölümüne 16, Endüstriyel Bakım Onarım bölümüne 5 olmak üzere toplam 21 öğrenci kabul ediliyor. 2011 yılı itibariyle 63 öğrenciye eğitim verilen 650 metrekarelik mesleki eğitim merkezi içinde uygulama atölyeleri, PLC (Programlanabilir Elektronik Kontrol Üniteleri), CNC (Bilgisayar Destekli Talaşlı Üretim Üniteleri), otomasyon, ölçme laboratuvarları ve teorik derslik gibi çeşitli eğitim ortamları yer alıyor. TGA bünyesi içinde 2’si endüstriyel mekanik ve 2’si endüstriyel elektronik alanında olmak üzere 4 teknik eğitmen çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanı sıra yabancı dil, rehberlik, beden eğitimi konularında da eğitim uzman eğitimcilerle sağlanıyor. Rotasyon uygulamaları ile 3. sınıf öğrencileri, 6 ay süreyle işletme içinde çeşitli bölümlerde, çalışan yetkinliklerini kazandığı saha uygulamalarına dahil oluyorlar. Bunun yanında TGA bünyesindeki eğitim atölyesinde, Bosch içi işletmelerden gelen gerçek iş parçalarıyla ve projelerle, öğrenme adımları destekleniyor.
Adaylar nasıl seçiliyor
8. sınıfı bitirip başvuru yapan adaylar, Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’na (OYP) göre sıralanıyor ve ilk 60 adayla öğrenci grup çalışması ve mülakat yapılıyor. En başarılı 21 adayla, doktor kontrolü sonrası, eğitim sürecine dahil olmak üzere eğitim sözleşmesi imzalanıyor. Öğrencilere 3.308 sayılı yasada öngörülen sınırlardan başlayan ve süreye göre yıllar bazında artan maaş ödeniyor. Ayrıca öğrenciler eğitim süresince kişisel ve grup performanslarına göre prim imkanına sahip oluyorlar. Öğrencilere sağlanan diğer imkanlar ise şöyle: Askerlik dönüşü saat ücretinde kayıp yaşamama, SGK güvencesi (M.E.B. tarafından sağlanıyor), firma ve okulun sosyal imkanlarından faydalanabilme, dahili transferlerde 2 yıllık MYO mezunu gerektiren pozisyonlara geçişlerde başvuru hakkı, öğle yemeklerinde firma yemekhanesinden faydalanabilme ve şirket servislerini kullanabilme.
Bosh okulunda okumak istiyorum puanim 346