Borsa uzmanı kadınlar
2020’DE salgının ekonomiler üzerinde oluşturduğu baskıyı ve bozulmayı önleyebilmek ve ekonomileri destekleyebilmek amacıyla muazzam büyüklüklerde parasal ve mali destek adımları atıldı. Ekonomilerin zorlu bir yılı geride bıraktığı görülürken, bu durumu daha önceki ekonomik sıkıntılardan, krizlerden ayıran en önemli nokta, mevcut sorunun ekonomik nedenlerden değil bir salgın hastalıktan kaynaklanmasıydı. Bu süreçte merkez bankaları ve hükümetler eşanlı olarak genişlemeci adımlar atarak ciddi teşvikler sağladılar. Mevcut durumda aşılama çalışmaları ileriye yönelik olumlu bir tablo ortaya koyarken, 2021’de küresel ekonomilerde 2020’deki zayıf rakamlar ve baz etkisine de bağlı olarak toparlanmanın güç kazanması öngörülüyor.
Borsanın leydilerinden 2021 öngörülerini alıyoruz. Borsada isim yapmış bu kadınların sadece rakamların sözcüsü isimlerden ibaret olmadığını, özel ve gelişmiş zevkleri olacağını düşünerek yola çıktık. Paraya para kazandıran borsa uzmanı kadınların, çocuğu ile mutfağa girip hamburger kek yaptığına, pilates, yüzme gibi aktivitelerle sağlığını koruduğuna, at bindiğine, sosyal sorumluluk projelerinde yer aldığına, el sanatlarına meraklı olduğuna, sanatçı ruhları ile konserler verdiklerine şahit olduk. 2021 beklentilerini Para okurları ile paylaşan borsa uzmanı kadınlar, bu yıl risk algısına göre portföylerin yüzde 20 ile 55’inin borsaya ayrılmasını önerirken, 58 hisseye de dikkat çektiler…
İçeriğe Ait Başlıklar
Berra DOĞANER / Piramit Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi
“Hisse senedi yatırımı yine ön planda olacak”
2021 ’de de finansal piyasalardaki tatminkar getirilerin ve fırsatların süreceğini düşünüyorum. Burada en önemli husus doğru çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak. 2021, TL enstrümanların daha yüksek getirilere aday olduğu bir yıl olarak görünüyor. Her ne kadar dünyada ve ülkemizde borsa endekslerinin geldiği seviye, acaba çıkış trendinin sonuna mı yaklaştık diye düşündürse de güçlü şirket karlılıkları ve artan yatırımcı ilgisi ile doğan talep hisse senedi yatırımının yine ön planda kalmasını sağlayacak. Rakiplerine göre hala dolar bazında iskontolu işlem görmesine rağmen yabancı yatırımcıların hisse senetlerinde satışa devam etmeleri endeksin yükselmesini sınırlıyor. Bu nedenle 2021 boyunca endekste maksimum 1.730’lar, dünya borsalarında çok olumsuz gelişmeler yaşanması söz konusu olursa minimum 1.350’ler görülebilir.
Portföy dağılımı olarak ortalamada yüzde 30 sabit getirili TL enstrümanlar (mevduat, para piyasası fonları vb.), yüzde 20 değişken getirili enstrümanlar (özel sektör tahvil ve bonoları, kısa ve uzun vadeli tahvil bono fonları, değişken fonlar vb.), yüzde 20 hisse senetleri veya hisse yoğun fonlar, yüzde 10 gümüş veya kıymetli madenler fonu, yüzde 10 emtia fonu, yüzde 10 yabancı menkul kıymetler fonu (son üç kategori aynı zamanda döviz cinsi yatırımı da içermekte) ile bir sepet oluşturulabilir.
Bu sene borsada pozisyon almak isteyenlere Akbank, Garanti BBVA, Vakıfbank, Yapı Kredi, İş Bankası, THY, TAV Havalimanları, Pegasus, Koza Altın, Aksigorta, Türkiye Sigorta Anonim Şirketi, Migros, Tüpraş, Şişecam, Dardanel, Çimsa, Petkim ve en az üç tane de önümüzdeki dönemde halka arz edilecek hisse öneriyorum.
SPK kökenli bir duayen
38 yıllık sermaye piyasası kariyerine Sermaye Piyasası Kurulu’nda başlayan Dr. Berra Doğaner bu kurumda sekiz yıl görev yaptı. Akabinde özel sektöre geçerek önde gelen yatırım kuruluşlarında üst düzey görevler üstlendi. Mayıs 2018’den itibaren bağımsız yönetim kurulu üyeliği kulvarına geçen Doğaner, çeşitli sektörlerde proje bazında finansal danışmanlık ve kurumsal finansman konularında hizmet veriyor. Ostim Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doğaner, 2009’dan beri TÜSİAD Sermaye Piyasaları Çalışma Grubu’nda. SPK ve borsanın yanı sıra Takasbank, MKK, TSPB, aracı kurum, banka ve borsada işlem gören şirket deneyimine sahip Doğaner’in yayınlanmış bir kitabı ve çok sayıda makalesi var.
Sitare Beşe İNCE / Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yatırım Danışmanlığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
“2021 borsada boğa yılı olacak”
Genel olarak 2021 için olumluyum. Olağanüstü olumsuz gelişmeler olmadığı takdirde ekonomik toparlanmanın olacağını düşünüyorum.
2021’in yüksek faiz ve hisse bazında seçimin önemli olduğu, yükselen trendin devam ettiği borsa yılı olmasını bekliyorum. Yani faiz ve borsada ‘boğa’ yılı olacak. Öte yandan altın ve dövizin ise düşüş trendinde olacağını, bu ürünler için ‘ayı’ yılı olacağını öngörüyorum. Türkiye’de enflasyon rakamı istenen seviyelere inene kadar faizin yüksek seviyesini korumasını bekliyorum. Borsada döviz bazında oldukça dip seviyelerde olan hisseler beklenen ekonomik büyüme ile yabancı yatırımcılar için yeniden cazip olacaktır. Salgın dönemi, bilişim, elektronik, beyaz eşya, demir çelik ve çimento gibi bazı sektörler için oldukça iyi bir performans sağladı. Aşılama ile salgında olumsuz etkilenen şirketler mali durumlarını iyileştirmeye başlayacaktır. Özellikle havacılık ve turizm hisselerine talep olacaktır.
2021’de BIST-100 için yükselen trend bandında teknik olarak en düşük 850 en yüksek 2.275 seviyelerini öngörüyorum. Portföyler için yüzde 55 ile ağırlığı borsaya vererek yüzde 25 faiz, yüzde 10 altın ve yüzde 10 döviz ile bir sepet yapabilir. Bu sene borsada pozisyon almak isteyenlere Tüpraş, Batı Çimento, Çimsa, İşbir Holding, Koç Holding, İş Gayrimenkul, Özak Gayrimenkul, Arçelik, İş Bankası,THY, Koza Altın, Ereğli Demir Çelik, Aksa Akrilik, Petkim, Arena Bilgisayar, Otokar, Türkiye Sigorta Anonim Şirketi, Şişecam, Aselsan ve Enka Holding hisselerini öneriyorum.
“Favori hisselerim İşbir Holding ve Batı Çimento”
Bu iki hisseyi artan satışları, ihracatları, yeni pazarlar eklemeleri, karlılık artışları, temel göstergelerinin iyi olması, daha da iyileşecek beklentisinin yanı sıra yüksek defter değerleri, düşük sermaye, yüksek bedelsiz verme potansiyelleri ile beğeniyorum. Batı Çimento’da pay sahibi değişikliği beklentisi bulunuyor, işbir Holding’de yüzde 100 yükselme potansiyeli ile 9.750 TL, Batı Çimento’da yüzde 70 yükselme potansiyeli ile 22 TL hedef fiyat öngörüyorum.
Tahta sisteminin ilk brokerlarından ve 34 yıllık borsacı
Sitare Beşe İnce, Almanya doğumlu. 1987 İstanbul üniversitesi işletme Fakültesi mezunu. Sermaye piyasalarına 1987’de Pamukbank Menkul Değerler Merkezi’nde Yatırım Uzman Yardımcısı olarak adım attı. Pamukbank’ta İMKB’nin tahta sisteminin ilk brokerlarından biri olarak görev yaptı. İstanbul üniversitesi’nde Yönetim Organizasyon dalında yüksek lisansını tamamladı. Brokerlık döneminde Borsa Uzmanları Derneği’nin kuruluşunda ve Yönetim Kurulu’nda görev alarak üçüncü başkanı oldu. Aracı kurum ve bankaların personeline lisanslama eğitimleri verdi. Sermaye Piyasası Kurulu’nca verilen tüm lisanslara ve brokerlık sertifikalarına sahip. Denizbank’ın özelleştirilmesi sonrası İMKB’den Deniz Yatırım’a Genel Müdür Yardımcısı oldu. Evli ve üç çocuk sahibi olan İnce, halen Ahlatcı Yatırım Yatırım Danışmanlığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı.
Gözde ÖZAR / Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı
“1.750-1.800 aralığını en yüksek seviye olarak öngörüyoruz”
Borsa İstanbul’da 2019’da başlayan güçlü yükselişin soluklanma aşamasında. 12 civarındaki BIST-100 cari fiyat/kazanç oranı uzun vadeli (5 yıllık) ortalaması olan 9 seviyesinin üzerinde. Borsa için önümüzdeki dönemde birtakım belirsizlikler devam ediyor. Endeks hedeflerinde yukarı yönlü yeni revizyonları mümkün kılacak önemli bir iyileşme görülmediğinden, temkinli iyimser yaklaşımımıza devam ediyoruz. 2021 için tahminimiz Ocak sonunda görülen 1.467 seviyesi BIST-100 endeksi için görülen en düşük seviye olacaktır diye düşünüyoruz. Mevcut koşullarda endeksin en yüksek seviye aralığının 1.750-1.800 bölgesi olabileceğini tahmin ediyoruz. 2021’de Türk varlıkları açısından henüz bazı belirsizliklerin devam ediyor olması, borsa gibi riskli varlıklar için temkinli olmamıza yol açıyor. Döviz ve sabit getirili enstrümanların belirsizliklerin ortadan kalkmasına kadarki süreçte yine ön planda olabilir.
2021’de portföy oluşturmak isteyenlere, orta riskli bir portföy için altın ve döviz sepetinin her ikisinin de aynı yönde hareket eden varlıklar olduğu varsayımı ile ikisinin toplamını yüzde 30’da tutuyoruz. Dağılımı ise yüzde 30 borsa, yüzde 15 altın, yüzde 15 döviz ve yüzde 40 faize bağlı (mevduat veya bono) enstrümanlar olarak veriyoruz. Yüksek riskli bir portföy için yüzde 50 borsa, yüzde 30 altın, yüzde 10 döviz ve yüzde 10 faize bağlı (mevduat veya bono) enstrümanları öneriyoruz. Düşük riskli bir portföy içinde yüzde 20 borsa, yüzde 10 altın, yüzde 20 döviz ve yüzde 50 faize bağlı (mevduat veya bono) enstrümanları tavsiye ediyoruz. Bu sene borsada pozisyon almak isteyenlere Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi, Arçelik, TAV Havalimanları, Emlak Konut GYO, Alarko Holding, Koç Holding, Tekfen Holding, Turkcell ve Tüpraş hisselerini öneriyorum.
Pamukbank ile sektöre girdi
Ankara doğumlu Gözde Ûzar, İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü mezunu. Sermaye piyasalarına 1996’da 12’nci dönem Management Trainee olarak Pamukbank Menkul Kıymetler Merkezi’nde başladı. 1998’de Pamukbank Göztepe Yatırım Merkezi Müdürlüğü’ne atandı. 2006’ya kadar Pamukbank (Halkbank) Genel Müdürlüğü’nde yöneticilik yapan Özar, 2006 da Citibank’a Citigold olarak transfer oldu. 2007-2012 arasında Tekstil Yatırım’da Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Müdür olan Üzar, 2012’de Gedik Yatırım’a Satış ve Pazarlama Müdürü olarak atandı. 2015’te Gedik Private Satış ve Pazarlama Müdürü olan Özar, Haziran 2016’da Gedik Private’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevini üstlendi. Ekim 2019’da ise Marbaş Menkul Değerler A.Ş.’ye Genel Müdür Yardımcısı oldu.
Nilgün Şimşek ATA / HSBC Portföy Yönetimi A.Ş Genel Müdürü
“BIST-100’ün 1.800 seviyesine gelmesini bekliyoruz”
2021 küresel toparlanma yılı olmaya aday. Makro taraftan gelecek olumlu haberler ve küresel risk iştahının da artması ile Türk (inansal piyasalarının destek bulmaya devam etmesini ve 2021’de Türk hisse senedi piyasasının ön plana çıkmasını bekliyoruz. Son üç yıldır sürekli azalan yabancı sahipliği eski seviyelerine yaklaşabilir. Pandemi etkisiyle karlılık darbesi alan sektörlerin eski performansına geri dönmesiyle yeni fırsatlar oluşabilir. Bu yıl toplam karlılığın önemli ölçüde yukarı gelmesini ve BIST-100 endeksinin yılsonuna kadar 1.800 seviyesine gelmesini bekliyoruz. 2021’e girerken küresel yatırımcılar arasında gelişmekte olan ülke piyasalarına ilgi görüyoruz. Bu ülkelerin özellikle yerel para birimi cinsinden tahvilleri, nispi yüksek getiri ile portföylerde yer alabilir. TL varlık içeren yatırım fonları ön çıkabilir. Varlık sınıfları içerisinde hisse senetleri ön plana çıkacağından hisse seçimine önem veren yatırım fonları cazip olacaktır. Biz de Türk hisse senedine yatırım yapan fonlarımızı, fon sepetlerimizi ve HSBC’nin global bilgi birikimi ile oluşturduğumuz gelişmiş/gelişmekte olan piyasalara yatırım yapan fonlarımızı ön plana çıkaracağız. Ayrıca, çevresel ve sürdürülebilirlik temalı fonlarımızı sunmayı planlıyoruz.
ODTÜ mezunu, Ingiltere’de yüksek lisans yaptı
Bankacılık sektöründe 25 yılın üzerinde tecrübesi bulunan Nilgün Şimşek Ata, kariyerine 1993’te Demirbank’ta başladı. 2000’den itibaren HSBC Türkiye ve HSBC İngiltere bünyesinde çeşitli yönetim pozisyonlarında görev alan Ata, 2012-2018 arasında HSBC Portföy A.Ş.’de Operasyonlardan Sorumlu Kıdemli Yönetici (COO) olarak görev yaptı ve Haziran 2018’de HSBC Portföy Genel Müdürü olarak atandı. Ortadoğu Teknik üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Ata, London CASS Business School’da finans alanında yüksek lisans yaptı.
Seçil PELİT / A1 Capital Sermaye Piyasaları Müdürü
“Bankacılık hisseleri 2021 ’in favorisi olabilir”
2021’de pandeminin kontrol altına alınması ile gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) ilginin artması beklenebilir. Borsa İstanbul diğer GOÜ piyasalarından daha iskontolu. Bu BIST’in bir nebze daha cazip hale gelmesini destekleyip, beraberinde de BIST’e yeni rekor seviyeleri de getirebilir.
2021 ’de gündemdeki haber akışları sonucunda BIST-100 tarafında volatil fiyatlamalar görebiliriz. 2021’de beklentim, TCMB’nin pandemi etkisinin kademeli azalacak olması, yeni halka arzların endekse katılması ile borsaya ilginin daha da artması yönünde. BIST-1 OO’ün 1.400-1.800 bandında olmasını bekliyorum. Hisse bazlı düşündüğümüzde ucuz ve yatay kalan bankacılık hisseleri 2021’de favori sektör olasılığını güçlendiriyor. Temettüsü iyi olan hisselerde de uzun vadeli düşünülebilir.
Pandemi etkisi kademeli olarak kalktığında ise havacılık ve yan sektörleri olan taşımacılık ile turizm cazip hale gelebilir. 2021’de portföy oluşturmak isteyenler yüzde 30 borsa, yüzde 30 döviz, yüzde 25 altın ve kalan yüzde 15’lik bölümü mevduata ayırabilir. Bu sene borsada pozisyon almak isteyenlere ise Tofaş Oto, Ereğli Demir Çelik, Arçelik, Enerjisa, Ak Sigorta, Turkcell, Vestel Beyaz Eşya, Sabancı Holding, Şişecam, Tekfen Holding, Aselsan, Alkim Kimya, İsdemir, Garanti BBVA, Otokar, Alarko Holding, Petkim, Yapı Kredi, Coca-Cola İçecek ve Emlak Konut GYO hisselerini öneriyorum.
“2021’de Arçelik ve Koza Altın ön plana çıkabilir”
KOZA ALTIN: Yeni madenlerin keşfedilmesi, altın fiyatlarının seyri ve güçlü üretim rakamları hisseyi güçlendirebilir. Şirket hisselerinde yüzde 26 yükseliş potansiyeli ile 170 TL hedef fiyat öngörüyorum.
ARÇELİK: Avrupa ve Afrika gibi pazarlarda güçlü varlığı, bu pazar alanını daha da genişletme beklentisi ile daha cazip hale gelebilir. Şirket hisselerinde yüzde 22 yükseliş potansiyeli ile 41 TL hedef fiyat öngörüyorum.
Kuantum fizik ve kuantum düşünceye meraklı 2002’de Finansinvest’te iş hayatına başlayan Seçil Pelit, Meksa Yatırım, İnfo Yatırım, Marbaş Yatırım, Alan Yatırım, Polen Yatırım’da Müşteri Temsilciği, Dealer, Teftiş, Hisse Senedi Müdürü ve Satış Müdürlüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. Anadolu üniversitesi İşletme Bölümü mezunu.
Düzey 3 lisansına sahip. Kuantum fizik ve kuantum düşünce, yemek yapmak ve yemek, pandemi öncesinde oğluyla etkinliklere katılıp, yurtiçi ve dışı seyahatlere gitmek en büyük zevkleri.
Kurabiyelerimizi süsleyerek daha eğlenceli hale getiriyoruz
Oğlu Mirza ile vakit geçirmenin kendisini çok dinlendiğini belirten Seçil hanım, özellikle hafta sonları beraber yaptıkları ve şeker hamurları ile üzerini süsleyerek çok daha neşeli hale getirdikleri favori kurabiye tarifini de paylaştı: “Önce bir geniş kaba yumuşamış 250 gr tereyağı ve 1 su bardağı pudra şekerini alıp homojen hale gelene kadar çırpıyoruz. Sonra 1 paket vanilya, 1 yumurta ,7 yemek kaşığı nişasta ve 3.5 su bardağı unu ekleyip kıvamlı hale gelinceye kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Hamuru buzdolabı poşetine alıp merdane yardımı ile dağıtıyoruz. Buzdolabında yarım saat bekletip; hamuru streç film üzerine alıp un yardımı ile orta kalınlıkta olacak şekilde açıyoruz.
İstediğimiz kalıbı kullanarak kurabiyelerimizi tepsimize yerleştirip 180C° fırında 10-15 dakika pişiriyoruz. Kurabiyelerimizi şeker hamuru ile de süsleyerek daha eğlenceli hale getiriyoruz. Sonrada ana oğul birlikte afiyetle yiyoruz. Tavsiye ederim.”
Tuğba ÖZAY / Noor CM Araştırma Birim Müdürü
“2021’de borsanın yeni rekor seviyeler test etmesini bekliyoruz”
2020 pandemi nedeni ile dünya ekonomilerinin yavaşladığı ve bol likiditenin ön plana çıktığı bir yıl oldu. Neredeyse her yatırım aracı yatırımcısına kazandırdı. Ancak normalleşme ile piyasalarda volatil hareketler görüyoruz. ABD 10 yıllıkların yükselmesi ile küresel piyasalara hareketlendi ancak Türkiye bu satış dalgasını daha derin fiyatladı. 2021’de bu tarz fiyatlamalara alışmalıyız. Borsada yükseliş beklentimizi korumakla birlikte yükselişlerde sektörel ve hisse tercihlerinde geçişkenliğin yoğun olacağı bir yıl yaşayacağımızı düşünüyoruz. Risk iştahı hisse senedi piyasalarında artacaktır. Ancak bu yıl geçtiğimiz yıldan farklı olarak düzeltmelerin de oldukça sık yaşanacağı ve şirket fiyatlamaların ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Yani geçtiğimiz yıl gibi alınan her hisseden kar edilen bir yıl olmasını beklemiyoruz. Yeni rekor seviyeler test edilebilir ancak performans anlamında geride kalmış hisseler bu yıl daha fazla sahnede olacak. Borsada önce 1.600 ardından kademeli olarak 1.800 seviyelerine doğru yükselme potansiyeli var. Düşen trendin başlarsa minimum 1.200 seviyesini görebiliriz. 2021’de portföy oluşturmak isteyenler yüzde 50 borsa, yüzde 15 döviz, yüzde 15 altın ve kalan bölümü sabit getirili menkul değerlere ayırabilir.
Bu sene borsada pozisyon almak isteyenlere ise Ereğli, Kardemir, Şişecam, Brisa, Arçelik, Koç Holding, Garanti BBVA, THY, Akbank, Turkcell, Sabancı Holding, Coca-Cola İçecek, Anadolu Efes, Tofaş Otomobil, Petkim, Yapı Kredi, Türk Telekom, Şok Marketler, MLP Sağlık Hizmetleri ve Koza Altın İşletmeleri hisselerini öneriyorum.
“Ereğli güçlü finansallara sahip”
EREĞLİ: 4Ç20’de oldukça güçlü ve beklentilerin üzerinde bilanço açıkladı. Yükselişe geçen çelik fiyatlarının da etkisiyle satış gelirlerinde dolar bazında yıllık yüzde 17.7 artış oldu. Güçlü satış hacminin yanında net finansal gelirlerinden de gelir elde etti. Banka mevduatlarından yıllık bazda yüzde 132 artış ile 40 milyon TL faiz geliri elde etti. Şirket hisselerinde 16.40 TL hedef fiyat ile “endekse paralel” getiri önerimizi koruyoruz.
BRİSA: 4Ç20’de oldukça güçlü ve piyasa beklentilerinin üzerinde 227.3 milyon TL net kar kar açıkladı. 48 milyon TL’lik ertelenmiş vergi geliri de şirketin net kar artışının piyasa beklentisinin üzerinde gelmesinde etkili oldu. 4Ç20’de operasyonel marjlarında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre belirgin iyileşme var. Net işletme sermayesindeki gerileme sonucu düzeltilmiş net borcu çeyreksel bazda yüzde 11 azalarak 669 milyon TL oldu. Güçlü finansallar sonucu 32.20 TL hedef fiyat ile şirket hisselerinde “endekse paralel” getiri önerimizi koruyoruz.
Yüksek lisans dereceleri var
Tuğba Üzay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversitesi İstatistik mezunu. Sermaye Piyasaları ve Borsa yüksek lisansının yanı sıra Uluslararası Ekonomik Politika alanında yüksek lisansı var. Halen Yeditepe üniversitesi Politik İktisat alanında doktora eğitimine devam ediyor.
Çeşitli aracı kurumlarda Analist, Portföy Yöneticisi, Araştırma Müdürü gibi pozisyonlarda çalışan Ûzay, halen NoorCM Menkul Değerler Araştırma Birim Müdürü. Uluslararası finans eğitimi sertifikalarının yanı sıra SPK Türev Araçlar ve Düzey 3 sertifikalarına sahip olan Özay, iş hayatının yanı sıra finansal okuryazarlık ile ilgili çalışmalarına da devam ediyor. Ekonominin yanı sıra uluslararası ilişkiler ve politika ile ilgileniyor ve kitap okumayı çok seviyor.
Seda Yalçınkaya ÖZER / İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdür Yardımcısı
“Beklediğimiz derin düzeltme, iyi bir alım fırsatı verebilir”
2021’de aşılanma hızına bağlı olarak toparlanma süreci geri gelecektir. Yükselen faiz ortamı devam edecek gibi görünüyor. Borsalarda derin bir düzeltme beklentimize karşılık 2021 içinde tekrar alım performansı sunacaktır. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmeye devam etmesi halinde emtia tarafında sert hareketler görme riski var. Ekonomik aktivitelerin hızlanması dünyada faizleri daha ön plana çıkarabilir. Bu ortamda döviz ve altının getiri anlamında geride kalabileceğini düşünüyorum. Borsa İstanbul’da oluşabilecek derin düzeltme, uzun vadeli, yatırım stratejisi için iyi bir alım fırsatı verebilir. Bu sene borsada maksimum 1.700, minimum 1.350 seviyelerini öngörüyorum. Portföy yüzde 40 ağırlıkla hisse senedi, yüzde 20 altın, yüzde 10 döviz, yüzde 30 mevduat veya benzeri ürünlere ayrılabilir. 2021’de hisse senedi piyasasının performansına bağlı olarak yüzde 40 ağırlık değişiklik gösterebilir.
Borsada pozisyon almak isteyenler için TAV Havalimanları, Tüpraş, Şişecam, ARD Yazılım, Teknosa, Tofaş Otomotiv, Vestel Beyaz Eşya Ereğli Demir Çelik, Migros, Türkiye Sigorta, Petkim, Turkcell, Arçelik, Koç Holding, Doğan Holding, Kardemir, Tekfen Holding Otokar, Türk Traktör ve Ford Otosan hisseleri ön plana çıkıyor.
“Tüpraş için en kötü geride kaldı”
TÜPRAŞ: 2021’in ikinci yarısından sonra jet yakıtı için gözle görülür şekilde iyileşme olmasını bekliyoruz. Şirket 2021’den itibaren spot ham petrol satın almalarını İngiltere’ye taşıyor.
Bunun marj artışının önünü açacağını düşünüyoruz. Uluslararası uçuşların açılmasıyla şirketin karlılığının olumlu yönde etkileneceğini öngörüyoruz. Tarihinin en kötü çeyrek sonuçlarını açıklayan Tüpraş için en kötünün geride kaldığını düşünüyoruz. İNA modelimize göre hissede iki aylık hedef fiyatımız 135.94 TL.
TAV HAVALİMANLARI: Kısıtlamaların kalkma beklentisine paralel olarak şirket finansallarının yılın ikinci yarısında güçlü bir toparlanma yaşayacağını düşünüyoruz. DHMİ’nin TAV Havalimanları için açıkladığı destek paketi şirketin değerlemesine olumlu katkı sağlayacaktır. PD/DD çarpanı dikkate alındığında 1.04x ile işlem görüyor.
Bu tarihsel ortalamaların altında. Buna karşın net satışlar ve FAVÜK’te yaşanan ciddi değişimler dikkate alındığında PD/FAVÖK ve PD/satışlar rasyolarını analizimize dahil etmiyoruz. Şirket hisselerini uluslararası uçuşlarının hızlanmaya başlaması durumunda uzun vadeli fırsat hissesi olarak beğenmeyi sürdürüyoruz.
İş hayatına 2008’de başladı
İstanbul doğumlu olan Seda Yalçınkaya Üzer, Bilgi üniversitesi Ekonomi mezunu. Sermaye Piyasası ve Finans bölümünde yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi’nde tezli olarak tamamladı. TRT İstanbul Çocuk Korosu mezunu. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve İngiliz Kraliyet Dans Akademisi mevzuatına uygun olarak bale ve modern dans diplomasına sahip. Yalçınkaya, Neta Yatırım bünyesinde Kurumsal Finansman departmanında uzman yardımcısı olarak çalıştı. Destek Menkul Değerler’de Araştırma Uzmanı olarak çalışma hayatına devam etti. 2014 Kasım’dan bu yana İntegral Yatırım Araştırma Departmam’nda çalışan Yalçınkaya halen Müdür Yardımcısı.
Gülten ESEN / Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yurtiçi Satış Direktörü
“2021’de aktif portföy yönetimi önem kazanacak”
Borsa İstanbul’da da yurtdışı piyasalara paralel yıl içerisinde genel olarak yukarı yönlü trendin korunacağı kanısındayız. Ancak volatilite ve düzeltme hareketlerine karşı dikkatli olunmalı. Küresel büyüme beklentileri, aşılama çalışmaları ve destekleyici likidite koşullarının 2021’de borsa ve altını destekleyebileceğini öngörüyoruz. Ancak enflasyon kaynaklı risklerdeki artış ve salgın kaynaklı durumlar baskı oluşturabilir. Bu nedenle çeşitli enstrümanlardan oluşan bir portföyün tercih edilmesi önem taşıyor. Aktif portföy yönetiminin önem kazandığı bir süreç içindeyiz.
Risk ve getiri perspektifini bilen ortalama bir yatırımcı için TL faizlerdeki cazip oranlar nedeni ile bu dönemde portföylerde yüzde 40 civarı sabit getirili ürünler, artırmak kaydıyla yüzde 20 civarı hisse ve düzeltme risklerini de göz önünde bulundurarak yüzde 20 altın ve yüzde 20 dolar dağılımın makul olacağı kanaatindeyiz. 2021’de endeksin maksimum 1.750 seviyesini, minimum ise aşağıda 1.150 seviyelerini test edebileceğini düşünüyoruz. Bu sene borsada pozisyon almak isteyenlere Logo Yazılım, Mavi Giyim, Sabancı Holding, Koç Holding, Akbank, Yapı Kredi, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, Garanti BBVA, Koza Altın, Migros, Şok Marketler, Turkcell, Türk Telekom, Koza Anadolu, Ülker Bisküvi ve Coca-Cola İçecek hisselerini öneriyorum.
“Logo Yazılım dijital dönüşümünde kilit oyuncu”
LOGO YAZILIM: Güçlü operasyonel performansı ve istikrarlı büyümesiyle beğendimiz şirketler arasında. Şirketlerin dijital dönüşümünde kilit bir oyuncu. Özellikle şirket nakit akışı üretimiyle dikkat çekiyor. Net nakit
2019 sonunda 16 milyon TL’den 2020 sonunda 141 milyon TL’ye yükseldi. Kullandıkça öde gelirleri arttıkça, kontörler toplu halde nakit olarak satın alındığı için işletme sermayesi döngüsü iyileşmekte. 2021 sonunda 259 milyon TL net nakit pozisyonu bekliyoruz.
Güçlü nakit üretimi ve bu görünüm, az da olsa şirketin temettü dağıtma olasılığını da artırıyor. Şirket hisseleri 2022T FD/FAVÖK çarpanı ile 8.8 katında işlem görüyor. Benzerlerine göre yüzde 50 iskontolu. Logo Yazılım paylarında 169.81 TL hedef fiyatla ‘al’ tavsiyemiz bulunuyor.
MAVİ GİYİM: Koronavirüs kısıtlamalarından çok etkilendi. Kısıtlamaların azalması ve ertelenen taleplerin yurtiçi perakende trafiğini tekrar canlandırmasıyla hızlı normalleşme dönemi geçireceğini düşünüyoruz. Değişebilecek tüketici dinamiklerinin şirket üzerinde olumsuz bir etkisinin olmamasını ve şirketin marjlarının hızlıca eski seviyelerine dönmesini bekliyoruz. 2021 ’i satışlarda yüzde 28, FAVÖK tarafında yüzde 57 büyüme ve yüzde 20 FAVÖK marjı ile tamamlamasını öngörüyoruz. 2021 tahminlerimize göre 4.7x FD/FAVÖK çarpanından işlem gören hisselerinde yüzde 53 yükseliş potansiyeli ile 77.4 TL hedef fiyatla ‘al’ tavsiyesinde bulunuyoruz.
Uluslararası piyasalar uzmanı
Finans sektöründe 15 yıldan fazla bir süredir yer alan Gülten Esen, 10 yılı aşkın bir süre Akbank’ta görev aldı. Son olarak varlıklı müşterilerin yatırım ihtiyaçlarını karşılayan ekibin yönetimini üstlendi. 2015 Haziran’dan beri Gedik Yatırım’da Yurtiçi Satış Direktörü olarak görev yapıyor. Yurtiçi piyasalar uzmanlık alanı olmakla birlikte uluslararası piyasalarda da etkin olan Esen yurtdışı borsaları ve eurobond yatırımları yapıyor. Evli ve bir kız çocuk annesi olan Esen için güne spor yaparak başlamak bir rutin. En çok kızı ile birlikte geçirdiği vakitlerde mutlu oluyor. Esen, farklı mutfaklardan tarifleri denemeyi seviyor. Fırsat buldukça dünya mutfağı, kahve tadımı ve demleme teknikleri gibi workshop’lara katılıyor.
Gülşeyma DOĞANÇAY / Global Menkul Değerler Genel Müdürü
“2.000 seviyesine doğru yükseliş eğilimi oluşabilir”
2020 Kasım’dan bu yana yükselen Borsa İstanbul’da kar realizasyonları görebiliriz. Fakat ana trendin yükseliş yönünde devamını bekliyoruz. Borsanın ön planda olacağını düşünüyoruz.
2020’de yavaşlayan halka açık şirketlerin karlılık momentumunun 2021’de daha fazla ön plana çıkacak olması, borsanın piyasa değerinin, gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının tarihsel ortalamaları 2021’de ekonomideki toparlanmayı da göz önüne aldığımızda cazip konumda olması, gelişmekte olan ülke borsaları ile çarpan bazında kıyaslandığında, tarihsel ortalama iskontosunun altında bir iskontoyla işlem görmesi nedenleri önemli. Endekste bu yıl içerisinde test ettiğimiz 1.580 tepelerinin aşılması durumunda, en iyi senaryoda 2.000 seviyesine doğru yükseliş oluşabileceğini, kötü senaryoda ise 1.300 seviyelerine doğru geri çekilme riski bulunduğunu öngörüyoruz. 2021 yılında portföy oluşturmak isteyenlere yüzde 40 borsa, yüzde 20 TL faiz, yüzde 15 altın ve yüzde 15 dövizden oluşan bir portföy öneriyorum. Bu sene borsada pozisyon almak isteyenlere ise Pegasus, Garanti BBVA, Türkiye Sigorta A.Ş., Ereğli Demir Çelik, Anadolu Efes, Tekfen Holding, Koç Holding, Ülker Bisküvi, Şişecam, Akbank, Coca-Cola İçecek, Petkim, Tüpraş, Sabancı Holding, Emlak Konut GYO, Turkcell, Türk Telekom, Migros ve Şok Marketler hisselerini öneriyorum.
“Anadolu Efes’in güçlü operasyonlarını sürdürmesini bekliyoruz”
ANADOLU EFES: 2021 ’de de artan birim fiyatları ve pozitif hacim performansı beklentileri doğrultusunda güçlü operasyonlarını sürdürmeye devam etmesini bekliyoruz. Uluslararası bira operasyonlarının ve meşrubat segmentinin katma değerli yapısı şirket için önemli bir katalist oluşturuyor. Özellikle meşrubat seğmenimdeki pozitif beklentilerimiz
2021 için görünümünü güçlendiriyor. Restoran, kafe ve benzeri işletmelerin açılmasının gelir yaratımını pozitif etkileyecektir. Buna karşın maliyetlerdeki normalleşmenin operasyonel karlılığı etkileme ihtimalini var. 2020 sonuçları ile teklif edeceği temettü miktarını açıklayan firmanın yüzde 8 potansiyel temettü verimliliği var. Şirket hisselerinde yüzde 69 yükselme potansiyeli ile 39.4 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
İş yaşamına başladığı Global’e Genel Müdür oldu
Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1993’de mezun olan Gülşeyma Doğançay, İngiltere’ye giderek eğitimine devam etti. İş yaşamına 1994’te Global Menkul Değerler’de Yurtiçi Satış ve Pazarlama Departmanı Yatırım Uzman Yardımcısı olarak başladı. 1999’da Merkez Şube Müdür Yardımcısı, 2000’de Merkez Şube Müdürü oldu. 2009’da İstanbul şubelerinin satış ve pazarlama fonksiyonlarının yönetilmesinden sorumlu Direktör Yardımcısı olarak atandı. 2017’ye kadar İşlem Aracılığı Birimi’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Doğançay, bu tarihten bu yana Global Menkul Değerler’in Genel Müdürü. Evli ve iki çocuk annesi, İngilizce biliyor.
İdil Taraklı