Bayilik ve FranchiseKozmetik Bayilikleri

Bitkisel kozmetikte franchise fırsatı

Bitkisel kozmetikte franchise fırsatı

awe cemreTekstil işinden çıkıp bitkisel ürünler alanına yatırım yapan Fatih Topuz, 2001’de girdiği bitkisel gıda ve kozmetik pazarında hızla ilerliyor. 2001 yılında ‘Awe’ markalı bitkisel kozmetik ve ‘Cemre‘ markalı bitkisel gıda ürünlerini satışa sunan Topuz, ‘Awe Cemre’ isimli mağaza konseptiyle de Türkiye’nin 23 noktasında yer alıyor. Gelecek yıl 10 milyon dolar ciro hedefleyen şirket, 2009 sonuna kadar Türkiye genelinde franchise sistemiyle 100 mağaza daha açmayı planlıyor.

BAŞARI ÖYKÜLERİNDEKİ İNSANLARIN KENDİ BİLGİ BİRİKİMİ VE DENEYİMLERİNDEN YARARLANMALARI ÖNEMLİ. Ama OIV dan da önemlisi, başkalarının birikiminden yararlanma becerileri. Bütün başarılı insanlar ‘Size doğruyu söyleyecek dostlarınız olmalı’ cümlesinin altını çiziyor.

Tokatlı Fatih Topuz da bu söze kulak verenlerden. Daha önce tekstil sektöründe faaliyet gösteren Topuz, zamanla sadece ticaret yapmaktan sıkılmış ve ilgi duyduğu bitkisel ürünler alanına girmeye karar vermiş. Bu konuda uzman olan arkadaşlarına danışmış. 1994 yıllarında doğal ve organik ürünler perakende satışı yapan mağazayla işe başlamış. 2000 yılında piyasada bu alanda eksiklikler olduğunu fark edip, söz konusu alanda bilgi birikimine sahip olan Aydın Ulukaya isimli arkadaşını da yanma alarak üretim yapmaya karar vermiş.

2001 yılında SNS şirketini kuran Topuz ve Ulukaya, bitkisel gıda ve kozmetik ürünlerinde faaliyet göstermeye banlamış. Zor şartlarda Tokat’ta bir üretim tesisi oluşturan iki arkadaş, yaklaşık iki yıl izin ve ruhsatlandırma aşamalarıyla uğraşmış ve Türkiye’de bir ilki başararak ürünlerine üretim izni almayı başarmış. Bitkisel ürünler pazarına ‘Avve’ markalı kozmetik ve ‘Cemre’ markalı gıda ürünlerini sunmuşlar. Ürünleri başta bölgesel olarak satılırken, kısa zamanda 11 bin satış noktasında yer almış.

Zamanla franchise sistemiyle mağazalaşan SNS, Türkiye’nin her noktasına ulaşmayı ve büyümeyi sürdürmeyi hedefliyor. ‘Avve Cemre’ isimli mağaza konsepti bugün İzmir’den Kayscri’ye, Konya’dan Samsuna’a kadar Türkiye’nin 23 noktasında yer alan SNS, doğal yaşamı tercih eden tüketicilere hizmet veriyor.

Bölge ayrımı yapılmıyor

Frachise sistemiyle mağazalaşarak Türkiye’nin her noktasına ulaşmayı ve büyümeyi sürdürmeyi hedefleyen Awe Cemre, 2009 sonuna kadar Türkiye genelinde 100 franchise açmayı planlıyor. Franchise için öncelikli il ya da bölge aynını yapılmıyor. Yatırımcıların marka kimliğini taşıyabilecek vizyon sahibi, girişimci ruhlu kişiler olmasına özen gösteriliyor. Avve Cemre franchise mağazalarının alışveriş merkezlerinde veya alışverişin yoğun olduğu caddelerde olmasına özen gösteriliyor. Mağazaların genişliklerinin, asgari 25 ile 35 metrekare arası olması gerekiyor. Mağazalar Avve Cemre uzmanlarınca projelendiriliyor. Yatırımcının Avve Cemre mağazasının oluşumunda dekorasyon anlamında hiçbir şey yapmasına gerek kalmıyor. Franchise mağazaları metrekaresine göre projelendirilerek, anahtar teslimi paket bir bedel belirleniyor.

Ciro hedefi 10 milyon dolar

Sektörde yeni oldukları için altyapı ve Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini, satıştan çok kaliteye dikkat ettiklerini vurgulayan Avve Cemre Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Topuz, şunları belirtiyor:

“Türkiye’nin kaliteli ürüne ihtiyacı var. Önümüzdeki yıl da sürpriz iiç-dört yeni markayla bütün satış noktalarına girmeyi planlıyoruz. Geçen yıl 1.5 milyon dolar ciro yaptık, gelecek yıl ise 10 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Şuan ihracata da küçük çapta başladık. Tüm ürünlerimizi bütün dünya ülkelerine satabilecek standarda getirdik.”

Ürünlerini ABD, İsrail, Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç ettiklerini söyleyen Topuz, “Ciddi anlamda ihracat rakamları 2009-2010 yılında ortaya çıkacak. Almanya, Avusturya, Suudi Arabistan, BAE ülkeleri, Yemen, Ürdün’den mağaza zinciri oluşturmak isteyen yatırımcıların da başvuruları var” diyor.

100 kişi çalışıyor

Toplam 100 kişiye istihdam sağlayan Awe Cemre‘nin üretim tesisleri, Tokat’ta bulunuyor. 32 bin çeşit bitkisel ürün işleme kapasitesine sahip olan tesis, toplam 16 bin metrekarelik bir alanda üretim gerçekleştiriyor. Tesisin, her türlü bitkiyi işleme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

Aromaterapi ve fitoterapi için kullanılan bitkisel yağlar, Awe Cemre tesislerinde iki yöntem ile üretiliyor. Bunlardan ilki soğuk pres yöntemi. Bu yöntem ile bitkilerin yağları etken maddesini kaybetmeden çıkarılıyor, ikinci yöntem ise distilasyon yöntemi. Bu yöntemle ise yağı ve öz suyu elde edilen bitkinin yağı, direkt ambalajlanıyor. Elde edilen öz suyu ise hoş bir koku vermesi amacıyla şampuan, krem ve diğer kozmetik ürünlerinde kullanılıyor. Tüm Awe sabunları, içeriğindeki yağların doğal yapısının korunması için soğuk işlemle üretiliyor. Bu yöntemle bitkisel yağlar doğal gliserinini muhafaza ediyor. Ayrıca cildi ve saçı besleyen bitki özlerine ait vitamin ve mineraller korunuyor.

Yerli hammadde kullanılıyor

Ürünlerin yüzde 80’e yakınının yerli hammaddelerden yapıldığını ifade eden Topuz, ürün fiyatlarının ise 2 YTCden başlayıp 150 YTCye kadar çıktığını belirtiyor. Üç yeni proje üzerinde çalıştıklarına da değinen Topuz, şunları anlatıyor: “Mevcut üç projemiz, devam ediyor. Ankara Gıda ve Eczacılık Fakültesi, Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile çalışıyoruz. Projelerin konusu tıbbi ve aramoterapik bitkilerin gıda sağlık alanında yetiştirilmesi, sıvı ve toz ekstre elde edip, tüketiciye sunulması. Hala devam etmekte olan TÜBİTAK projemiz, Türkiye’de bir ilk olan büyük çaplı bir projedir.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu