Bitcoin sözlüğü
Adres: Bitcoin adresi sizin bitcoin ile ödeme alabilmeniz için ihtiyaç duyduğunuz tek şeydir. Bu adreslerin en önemli farkı her işlem için sadece bir kere kullanılabilmesidir.
BTC: BTC bir bitcoin için kullanılan ortak bir semboldür. XTB simgesi de kullanılıyor. Cüzdan Bitcoin ağındaki gerçek cüzdanınızdır. Cüzdanınız, blok zincire girmesi için bitcoin’lerinizi harcamanıza yarayacak özel anahtar (ya da anahtarları) içerir. Her bitcoin cüzdanı size kontrol ettiği toplam bitcoin bakiyesini göstererek istediğiniz kişiye istediğiniz miktarda gönderim yapabilmenizi sağlar. Ancak siz bu paranız kadar harcama yapabilirsiniz.
Bit: Bitcoin’in kullanılan bir alt-ünitesini belirlemek için kullanılır. 1.000.000 bit 1 bitcoin’e eşdeğerdir. Bu ünite genellikle ücretlendirme ipuçları, satışlar ve hizmetler için daha uygundur.
Bitcoin: Büyük harfle başlayan Bitcoin, bitcoin konseptini ve kendisine ait bütün ağı ifade eder. Küçük harfle başlayan bitcoin ise, sadece miktar olarak bitcoin’i tanımlar. Örnek, “Bugün on bitcoin harcadım”.
Blok: Blok, zincirde bekleyen birçok işlemi içeren ve onaylayan bir kayıttır. Yaklaşık her 10 dakikada bir, işlemleri içeren ortalama bir yeni blok madencilik yoluyla blok zincirine eklenir.
Blok Zinciri: Blok zinciri, kronolojik bir sırada bütün bitcoin işlemlerinin halka açık bir kaydıdır. Blok zinciri bütün bitcoin kullanıcılarıyla paylaşılır. Bu bitcoin işlemlerinin kalıcılığını doğrular ve çifte harcama yapmayı Önler.
Gizli Anahtar: Bir özel anahtar kriptografik imza yoluyla spesifik bir cüzdandan sizin bitcoin harcama hakkınızı sağlayan gizli bir bilgi parçasıdır. Özel anahtar (ya da anahtarlarınız) eğer bir cüzdan yazılımı kullanıyorsanız bilgisayarınızda depolanır; eğer bir çevrimiçi cüzdan kullanıyorsanız uzak bir sunucuda depolanır. Bu özel anahtarlar, sizin bu spesifik cüzdandan alışveriş yapmanızı sağladığından asla açıklanmamalıdır.
Hash Oranı: Bitcoin ağının işlemci gücünü ölçme birimidir. Bitcoin ağı güvenlik amacıyla aşırı matematiksel işlemler yapmalıdır. Ağın 10 TH/s hash oranına varması saniyede 10 trilyon hesap yapabilmesi anlamına gelir.
İmza: Kriptografik imza sahipliği kanıtlayan matematiksel bir mekanizmadır. Bitcoin yazılımınız bir işlemi uygun özel anahtar ile imzaladığında tüm ağ harcanan bitcoin’lerin imza ile eşleştiğini görebilir. Bununla birlikte herhangi birisinin bu gizli anahtarı kırıp sizin bitcoin’lerinizi çalma gibi bir şansı yoktur.
Kriptografi: Bize yüksek seviyede güvenlik sağlamaya yarayan matematiksel ispatları yaratmamızı sağlayan matematik dalıdır. Bitcoin’de kriptografi kimsenin başkasının parasını kullanmaması için veya blok zincirini yozlaştırmaması amacıyla kullanılır. Aynı zamanda cüzdanları şifreler ki kimse şifre olmadan kullanamasın. Madencilik: Bitcoin madenciliği bitcoin ağının işlemleri onaylaması amacıyla bilgisayarlara matematik işlemler yaptırmak ve güvenliği artırmak anlamına gelir. Yaptıkları işin ödülü olarak bitcoin madencileri onayladıkları işlemlerin faturalarını ve yeni oluşturulan bitcoinleri toplayabilirler. Madencilik ödüllerin ne kadar hesap yapıldığıyla doğru orantılı olduğu özelleşmiş ve rekabetçi bir piyasadır. Bütün bitcoin kullanıcıları madencilik yapmaz ve para kazanmanın kolay bir yolu değildir.
Onaylama: Ağ tarafından işlemin tamamlandığı anlamına gelir ve kuvvetle muhtemel geri dönüşümsüzdür. İşlemler bir bloğa ve sonraki her bir bloğa katıldıkları anda onay alırlar. Düşük ücretli bir işlem tek bir onaylama ile güvenli hale gelirken, 1.000 dolar gibi daha yüksek ücretler altı ya da daha fazla onay bekleyebilir.
Ozan YURTSEVEN / BTC Türk’ün Sahibi
Yurtdışına bitcoin borsası satıyoruz
BTC Trader’ın kardeş firması BTC Türk bir yazılım firması. BTC Trader’ın blockchain yazılımı ve bitcoin altyapısını hazırlamış. Yurtdışından birçok firmanın kendilerine başvuruda bulunarak anahtar teslim yazılım almak istediğini söyleyen BTC Türk CTO’su Ozan Yurtseven, firmanın faaliyetleri hakkında şu bilgiyi veriyor: “Bizim bir yazılımımız var ve bunu talep eden firmalara kiralıyoruz. Siz benim bir tane bitcoin exchange’ım [borsam] olsun diyorsunuz. Ama yazılımcı değilsiniz veya yazılımcısınız ama kod yazmak istemiyorsunuz. Ayrıca Bitcoin Exchange yazılımı güvenlik açığı yaratabilecek olması nedeniyle de oldukça zor ve tehlikeli. Sonuçta bize geliyorsunuz. Son dönemde bana yazılımı kiralar mısın diye gelen çok kurum oldu. Biz talep eden firmalara anahtar teslim yazılım veriyoruz. Karşılığında da bize lisans ücreti ödüyorlar. Dünyanın birçok ülkesinden bu konuda teklif gelmeye başladı. Biz de yazılım ihraç etmeye başladık. Bugüne kadar Kore ile anlaşma imzaladık. Birkaç hafta içinde Güney Afrikalılar ile yazılım kiralama anlaşmamızda son imzaları atacağız. Halen 2-3 tane firmayla da görüşmelerimiz sürüyor. Özetle talep gösteren ülkeler var.”