Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Bisküvi Üretiminin Başkenti Karaman Enerjiye Odaklanıyor

Son üç yıldır yakaladığı hamleyle ihracatını 146 milyon dolardan 279 milyon dolara çıkaran Karaman, 2013’te ihracatta yüzde 50’lik bir büyüme hedefliyor. Bisküvi üretiminin başkenti olarak görülen Karaman, önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji ve turizm sektörüne yönelik yatırımlarla anılmaya hazırlanıyor.

karaman

Türkiye’de 1990’lı yıllarda başlayan yatırım hamlesiyle bisküvi üretiminin başkenti haline gelen Karaman, son birkaç yıldır sessiz sedasız bir değişim geçiriyor. Gıda sektörüne yönelik yatırım almaya devam eden kent, diğer yandan artık enerji ve turizm sektörleriyle de anılmayı hedefliyor.

Türkiye’deki bisküvi üretiminin neredeyse yansı, bulgur üretiminin ise önemli bir kısmı Karaman’dan karşılanıyor. Diğer yandan meyvecilikte de son yıllarda önemli miktarlarda dikime sahne olan Karaman, bunun sonucunda Türkiye’nin elma üretiminde ciddi bir ağırlık elde etmiş bulunuyor.

Halen Karaman ağırlıklı olarak bisküvinin yanında çikolata, kek gibi gıda ürünleriyle anılsa da Karaman Organize Sanayi Bölgesi’nde makine, bebek bezi, tekstil, ambalaj, onnan ürünleri, mermer ve traverten gibi farklı sanayi kollarında üretim yapan pek çok tesis bulunuyor.

İHRACAT HAMLESİ

Diğer yandan Karaman’ın ihracatı da son birkaç yıldır ciddi bir ivme içinde. 2010 yılında 177 milyon dolar olan ihracat 2011’de yüzde 31 artarak, 232 milyon dolara çıkmıştı. 2012’de ise bu rakam yüzde 20 artarak 279 milyon dolara ulaştı.

Kentten haftada 500 tır hareket ediyor dünyanın değişik ülkelerine. Karaman’ın son birkaç yıldır yakaladığı büyüme ivmesinin arkasında büyük oranda Irakla gelişen ticari ilişkiler var. Karaman ın dünyanın her ülkesine ihracat yaptığını söyleyen Karaman Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti Başkanı Kemal Boynukalın, özellikle Irak’la artan ticari ilişkilerin ihracata pozitif yansıdığını vurguluyor. 2013’te Karaman ihracatta yüzde 50’nin üzerinde bir artış bekliyor.

Bu büyüme istihdama da pozitif yansıyor. 2011’de 8 bin 560 istihdam yaratan Karaman OSB’de 2012’de istihdam rakamının 11 bini bulduğu tahmin ediliyor. 150 binlik nüfusuyla, Türkiye’de ekonominin en önemli sorunlarından biri olan işsizliğin nisbe-ten az uğradığı bir şehir Karaman. Şehirde çalışacak işçi olmadığından çevre köy ve ilçelerden her gün yüzlerce işçi servislerle OSB’nin yolunu tutuyor.

ENERJİ GÖZDE

Ağırlıklı olarak gıda sektörüyle öne çıkan Karaman, son dönemde özellikle enerji şirketlerinin markajına girmiş durumda. Karaman’ın mikrok-limatik özellikleriyle güneş enerjisi yatırımları için en önemli merkezlerden biri olduğunu söyleyen Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, “Mevla-na Kalkınma Ajansı olarak solar enerjiyle ilgili bir araştırma yaptık. Bu araştırma sonucunda Karaman’ın güneş enerjisi kalitesinin çok iyi olduğu ortaya çıktı” diyor.

Bu potansiyel enerji konusunda yatırımlar da gündeme gelmiş durumda. General Electric (GE) ve MetCap Enerji Yatırımları, Karaman’ın 40 km doğusunda 900 milyon dolarlık bir yatırımla güneş enerjisinden elektrik elde edilecek Türkiye’nin en önemli hibrit projesi için çalışmalannı sürdürüyor.

LİNYİTİN ENERJİ HAVZASI

Ayrıca kısa bir süre önce Konya Karapınar’da 1.8 milyar tonluk linyit rezervi keşfedildi. Bakanlık, 5 bin MW gücündeki termik santrale yaklaşık 30 yıl yetebilecek rezervin ekonomiye kazandırılması için çalışmalara başladı. Karapınar sahasında üretilecek elektrik Atatürk Barajı’nın iki katı kadar olabilecek. Enerji havzasının yüzde 60’ının Karaman sınırları içinde olduğunu söyleyen Kamil Uğurlu, bunun da Karaman ekonomisinin gelişimine büyük katkı sağlayacağını belirtiyor.

Karaman Ticaret Odası, bu gelişmeler doğrulaısunda enerji ihtisas bölgesi kurulması için bakanlığa başvuru yaptı. Enerji ihtisas bölgesi kuaılması durumunda yatırım için 82 finnanın başvurduğunu söyleyen Karaman Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay, önümüzdeki süreçte enerji yatırımlarının Karaman’ın geleceğini şekillendireceğini vurguluyor.

ORGANİZE BESİ BÖLGESİ

Son dönemde Karaman’da öne çıkan yatırım alanlarından biri de hayvancılık. Hayvancılık işine yatırım yapan bölgenin önemli şirketlerinden Saray Holding’in ardından Şimşek Bisküvi de 2 bin başlık bir süt çiftliği kurmaya hazırlanıyor. Şimşek Bisküvi Genel Müdürü Erol Şimşek, önümüzdeki dört yıl içinde 50 milyon TL’lik yatının yapacaklarını söylüyor. Bu tip yatırımların artması ve bölgedeki potansiyelin doğru yönlendirilmesi amacıyla organize besi bölgesi kurulması için çalışmalar sürüyor.

Yer tespitinin yapıldığını söyleyen Başkan Kamil Uğurlu, fizibilite çalış-malannın devam ettiğini belirtiyor.

Teşviklerin bölgeyi yatırımcı açısından cazibe merkezi haline getireceğini söyleyen Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ, yatırımları artırmak için bölgenin yatırım avantajlarını, ulaşım avantajlarını ve kaynaklarını yatırımcıya iyi anlatmak gerektiğini vurguluyor.

TÜRKÇE BAŞKENTİ OLACAK

Kamil Uğurlu’nun önemli planlarından biri de Karaman’ı Türkçe’nin başkenti haline getirmek. Türkçe Bilimler Akademisi kunnayı planladıklarını belirten Kamil Uğurlu, “Türkçe adına yazılmış kitaplardan oluşan 250 bin mikrofilmimiz var. Dünyada ve Türkiye’de tüm üniversitelerdeki Türkçe konusuyla ilgili enstitü ve kürsülerle irtibata geçtik. Onlara Türkçe adına yapılan tüm çalışmalan profesyonel olarak almak istediğimizi söyledik. Dijital bir kütüphane oluşturuyoruz” diyor. Ayrıca Karaman’ın İslam kültürü açısından önemli bir bölge olduğunu söyleyen Kamil Uğurlu şöyle devam ediyor:

“Karaman’da pek çok tarihi eser bulunuyor. Aynca Hz Mevlana’nın annesi ve Yunus Emre de Karaman’da dinleniyor.”

AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN / EKONOMİST

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu