Şirket Haberleri

Bisen Elektrik 1000 Acenteyle Elektrik Satacak

Elektrik pazarlamasının serbestleşmesi, bu alanda faaliyet yürüten oyuncuların sayısını hızla artırdı. Sektörün etkin oyuncularından Bisen Elektrik, farkmdalık yaratmak için Türkiye’de ilk kez denenen bir işbirliğine imza attı. Bisen-Metro Gross Market işbirliği ile KOBÎ’ler elektriği raflardan satm alacak. Şirket, pazarlama için de 6 ayda 226 yeni acente kuracak.

Elektriği serbest piyasadan alma hakkı tanınan abone sayısı hızla artıyor. Çünkü bu alandaki kota gittikçe daha da düşüyor. En son 2014’te aylık 135 TL faturaya sahip elektrik kullanıcılarının serbest piyasadan elektrik almasına izin verilmesi, elektrik pazarlaması alanında faaliyet yürüten şirketlerin iştahını daha da kabarttı. Çünkü hali hazırda 33 milyon sayacın olduğu Türkiye’de serbest piyasadan elektrik satın alanların sayısı 1 milyona ulaştı. 135 TL ve üzeri elektrik faturası ödeyen ancak serbest piyasadan habersiz kullanıcı sayısı ise 2,5 milyon civarında.

elektrik satisi

1.2 MİLYON ABONE VAR

Serbest piyasadan elektriği yüzde 10 ucuza almak mümkün. Ancak tüketicilerin büyük bir kısmı, Türkiye’de hala elektriğin özel şirketlerden satın alınabileceğinden habersiz. Bu durum da sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yeni pazarlama teknikleri uygulamasına neden oluyor. Bu şirketlerden biri de sektörün önemli oyuncularından Bisen Elektrik.

1992 yılında ortaklarının faaliyet alanları için gerekli elektrik ve ısı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ‘Elektrik Üretim Otoprodüktör Grubu’ adı altında kurulan anonim şirketlerin ilklerinden olan Bis Enerji bünyesinde 2011 yılında kuruldu. Bürokratik işlemlerin ardından geçen yıl tam anlamı ile çalışmaya başladı. Başında iletişim ve teknoloji dünyasının yakından tanıdığı bir isim Mesut Alparslan’ın bulunduğu Bisen, bu yılın ilk yarısında 90 milyon TL ciro elde etti. Yıl sonu hedefi 150 milyon TL.

“ÖNCELİĞİMİZ KOBİ’LER”

Bisen Elektrik CEO’su Mesut Alparslan, şu anda elektrik ticaretinde faaliyet gösteren 174 lisanslı şirket bulunduğunu belirtiyor. Büyük sanayicilerin elektriği serbest piyasadan almak konusunda bilinçlenmesine karşın, ekonominin yüzde 95’ini oluşturan KOBt’lerin hala bu konuda bilgisiz olduğunu kaydeden Alparslan, “Biz de bu amaçla Türkiye’nin her yerinde KOBİ’lere hizmetlerimizi anlatacak 1000 acente kuracağız. Bugün itibariyle 41 şehirde 274 acentemiz var. Yılsonunda bu rakamı 500’e çıkaracağız. 2015 sonunda ise tüm ülkede 1000 acenteye ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

Şu anda 33 milyon sayacın 60 milyar TL’lik bir pazarı olduğunu ifade eden Alparslan, “Son 15 yılda 1.2 milyon abone ihtiyacını özel sektörden karşılamaya başladı. Bunun 500 bini son 6 ayda gerçekleşti. Ancak 135 TL ve üzeri fatura ödeyen 2,5 milyon abone daha var. Bunların da neredeyse tamamını KOBÎ’ler oluşturuyor” diyor.

ELEKTRİK RAFTAN ALINACAK

Uludağ içecek, Praktiker, Çilek Mobilya gibi şirketlere elektrik hizmeti veren Bisen Elektrik, Türkiye’de ilk kez denenecek işbirliği ile elektrik pazarlamasında market zincirleri kullanacak. Bu konuda Metro ile ilk adım atıldı. Hali hazırda 8 Metro Toptan Market’teelektrik satılacak. Yılsonuna kadar işbirliği, Türkiye genelindeki 30 markete dönük genişletilecek. Türkiye’deki tüm Metro marketlerde KOBÎ’lere elektrik satışı yapmak için stand açacaklarını anlatan Mesut Alparslan, “Böylelikle işyeri için alışverişe gelen KOBl’ler, elektrik ihtiyaçlarını Metro raflarından giderebilecek. Şu anda İstanbul’da Kağıthane, Kozyatağı, Güneşli ve Büyükçek-mece Metro mağazalarında hizmet verdiklerini dile getiren Alparslan, “Çok kısa zamanda ülke genelindeki tüm Metro’larda KOBl’lere ulaşacağız” diyor.

“PAZAR 5 MİLYAR TL’YE ULAŞTI”

Alparslan, 2015’te serbest tüketici limitinin 2500 kilovatsaat’e düşmesi ile özel tüketim pazarının 15 milyon aboneye ulaşacağına dikkat çekiyor. Alparslan, “Bugün itibariyle serbest pazarın büyüklüğü 5 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Biz de bu pazarın yüzde 2’sini almak istiyoruz. Meskenlerde elektrik kullanımı 70-80 TL’yi geçmiyor. Büyük fabrikalarda ise kar marjı düşük olduğu için KO-Bl’lere ulaşmamız gerekiyor” şeklinde konuşuyor. KOBİ’lerin elektrik ihtiyaçlarını daha ucuza karşılayabileceği serbest piyasa konusunda bilgilendirilmesinin önemine değinen Alparslan, “Müşterilerin bilinçlendirilmesi, piyasanın serbestleşmesini sağlayacak en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Bu kapsamda Enerji Ba-kanlığı’nın perakende elektrik sektörünün avantajlarını halka anlatması gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin her 3 ayda bir Enerji Bakam’mız elektrik zammı konusunda basının sorularına muhatap oluyor. Orada zam yok demek yerine, indirim var deyip bizleri işaret edebilir. Kendisinden böyle bir tanıtım desteği bekliyoruz açıkçası” diye konuşuyor.

“ELEKTRİĞİMİZ YÜZDE 10 DAHA UCUZ”

Bisen Elektrik olarak radyo, tv ve internet reklamlarının yanı sıra ülke çapında örgütlenmiş acente ağı ile KOBÎ’lere ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Alparslan, “Şu anda tüm bankalar, PTT şubeleri ve faturaviz-yon ile 20 bin noktada hizmet veriyoruz. Ayrıca fatura ödemeleri internet sitemizden de gerçekleştirilebiliyor. KOBİ’lere ulaşıp serbest piyasadan elektrik almanın kendileri açısından nasıl avantajlar sağlayacağını anlatmaya çalışıyoruz” diyor. Ancak KOBİ’lerin çok büyük bir kısmının elektriği devletten almak dışında bir alternatiften habersiz olduğuna dikkat çeken Alparslan, “Özellikle tekstil ve makine sektörlerinde faaliyet gösteren küçük işletmeler çok ciddi elektrik maliyetleri ile karşı karşıya. Oysa biz sektörde yüzde 10 düzeyinde daha ucuza hizmet veriyoruz” diyor.

“İHRACAT İÇİN MALİYET YÜKSEK”

Türkiye’de 930 elektrik santralinin hizmet verdiğine işaret eden Alparslan, yakın coğrafyalara elektrik ihracatının yaygınlaşmasının da gelecekte gündeme gelebileceğini belirtiyor. Elektriğin depo edilemeyen bir enerji türü olması nedeniyle üretildiği an tüketiciye ulaşması gerektiğini belirten Alparslan, “Biz de üretimimizin bir kısmını ihracata aktarmak niyetindeyiz. Ancak üretim maliyetleri ihracatı cazip kılmıyor. O yüzden yakın ülkelere elektrik ihracatı konusunda bir süre daha beklemek gerekiyor” diye konuşuyor.

HAKSIZ REKABETE İTİRAZ ETTİK

Sektörün önemli sıkıntılarından biri de bölgesel dağıtım şirketleri ile yaşanan haksız rekabet. Bisen Elektrik CEO’su Alparslan, elektrik ticareti yapan tedarikçi firmaların birbirlerinden daha çok bölgesel elektrik dağıtım şirketi ve ondan ayrışarak kurulan perakende şirketleri ile mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çekiyor. Dağıtım şirketlerinin tedarikçi değiştirmek isteyen serbest tüketicilere zorluklar çıkardığına ve kendi perakende satış şirketlerine avantaj sağlamaya çalıştığına işaret eden Alparslan, “Bunun en bariz örneği sayacı mekanik olan serbest tüketicilerin tedarikçi değiştirmesine izin verilmemesi durumudur. Biz de bu konuda EPDK ve Enerji Bakanlığı’na itirazımızı yaptık” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu