Birebir Pazarlamada Başarı Örnekleri
Birebir Pazarlamada Başarı Örnekleri
Kitlesel ısmarlamanın yeni yorumu, tasarımdan pazarlamaya kadar şirketin her faaliyet alanında “tüketici merkezli” yeni bir zihniyet ve kültür gerektiriyor. Bu değişimi sağlayanlar aşağıda görüldüğü gibi başarıya ulaşmanın yol ve yöntemlerini bulabiliyor:
■ ABD’de Bodymetrics şirketi, 150 dolarlık Kinect kameranın televizyon cihazına takılması ile mağazalarda veya evde müşterinin ölçülerini üç boyutlu olarak alan bir sistem geliştirdi. Müşteri bu ölçülerle, kitlesel ısmarlama ile üretim yapan bir şirkete gittiğinde vücuduna tam oturan istediği renk ve modelde bir giysiye kavuşuyor.
■ LaudiVendi çanta şirketi deri ve aksesuarları müşterinin evine yollayarak seçim imkanı sunuyor. Bu uygulama deri eşya satın alırken ille de “dokunmak” isteyen müşterinin kazanılmasını sağlıyor.
■ İlk yaygın kullanımını mobilya sektöründe bulan modüler üretim, kitlesel ısmarlama sürecinde maliyeti düşürüyor. Müşterinin parçalan bir Lego oyuncağı gibi bir araya getirmesi bir “özelleşme” duygusu yaratıyor.
■ Bazı şirketler standart ürünü ve bu ürünü farklı hale getirecek parçaları bir arada müşteriye satıyor. Ürünün özellikleri konusunda bilgilendirilmiş müşteri, istediği değişiklikleri ve eklemeleri yaparak, tam kendi istediği gibi bir ürüne sahip oluyor.
■ Daha önce Yahoo’da çalışmış üç mühendisin kurduğu Polyvore sitesi, kendi deyimleri ile bir “stil kolajı” niteliğine sahip bulunuyor. Bu siteye girenler kendi tercihlerine uygun bir bileşim oluşturabiliyor.
■ Nike’ın NikeiD şirketi, müşterilerinin renk, model ve malzeme tercihlerine göre üretim yaparak her yıl iki haneli büyüme oranlarını yakalıyor.