Bir iş kuracağım diye bütün birikiminizi tüketmeyin
Girişimciliğinizin sadece ‘mesai saatleri’ ile sınırlı olacağını düşünüyorsanız, siz en iyisi hiç yola çıkmayın. Peki girişimciler ne kadar sabretmeli, nerede vazgeçmeli? Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Murat Özyeğin ve Bülent Çelebi’den işte o kritik sorunun cevabı!
Türkiye’de sadece girişimci sayısı değil, girişimciler için gerekli finansal kaynaklar da sınırlı. Haliyle bir ‘düş kuran’ların, bunu gerçeğe dönüştürmek için, adımlarını sağlam ve planlı atması gerekiyor. Enerji, emek, para, motivasyon, özet olarak bir iş kurmak için gerekli ne varsa hepsini kıt kanaat bir araya getirdiğinizde, sebat etmeniz gerekiyor.
Limak Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, ‘Türkiye’de lise ve üniversite mezunları, eğitim hayatları boyunca iş deneyimi ve kişisel gelişim fırsatlarına odaklanmıyorlar. Dolayısıyla girişimcilerimiz donanım eksikliği yüzünden, diğer ülkelerdeki yaşıtlarına göre, ‘girişimcilik’ konusunda iş hayatına geriden başlıyorlar’ değerlendirmesinde bulunuyor. FİBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin’e göre ise küresel ölçekte başarıyı yakalamanın sırrı başkalarıyla değil kendinle rekabetten geçiyor. AirTies CEO’su Bülent Çelebi ise ‘09.00-18.00 saatleri arasında, girişimci olunmaz’ uyarısında bulunuyor. İşte patronlardan ‘işe yarayan’ tavsiyeler…
Girişimci hedef odaklı işbirliklerine açık olursa başarıya ulaşır
Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, ABD’de son 2 yılda gerçekleşen yeni istihdamın yüzde 80’inin, son 5 yılda kurulmuş şirketler tarafından yaratıldığına dikkat çekiyor
Endeavor Yönetim Kurulu üyesi olarak, girişimcilere ne tür fırsatlar sunuyorsunuz?
Endeavor olarak bir yandan girişimci rol modeller yaratarak, girişimcilik ekosisteminin gelişimi, girişimcilik bilincinin toplum katmanlarında oluşması için çalışmalar yürütüyoruz. Diğer yandan, girişimcilerimiz yola çıktıklarında çok inişli ve çıkışlı bir süreçle karşılaşıyorlar. Bu serüvenlerinde ellerinden tutuyoruz ve başarıyı yakalamalarına destek olmak için donanımlar, enstrümanlar ve ilişki ağı sunuyoruz.
Sizce girişimciler başarılı olmak için ne yapmalı?
Girişimciye başarı yolunu açan başlıca kriterleri ‘güçlü ve özgün bir iş fikrine sahip olmak’; ‘fark yaratan ve uygulanabilir bir iş modeli kurgulamak’ ve ‘bulunduğu iktisadi ortam veya sektöre katma değer sağlamak’ olarak sıralayabiliriz. Bir girişimci şirkete başarı yolunu açan unsurların arasında ‘güçlü ve uyumlu bir ekip kurmanın’ en önemli faktör olduğunu gözden kaçırmamamız gerekiyor.
Tecrübelerinizden yola çıkarak, ‘başarılı’ bir şirket nasıl yaratılır?
Başarılı bir girimci şirket yaratmanın sırrı, öncelikle uzun vadeli bir vizyona sahip olmakta yatıyor. Kısa vadeli karlılık, büyüme ve rekabete odaklanmak her zaman başarıyı getirmiyor. Bugüne kadar gerçekten küresel ölçekte başarıyı yakalamış girişimci şirketlere bakıldığında, sektörlerindeki diğer şirketlerle rekabet etmek yerine kendileriyle rekabet etme becerisine sahip olduklarını gözlemliyoruz. Bu yaklaşım da sürekli olarak gelişim ve kalıcı başarının kapısını aralıyor.
Peki girişimciler ne yapmalı?
Girişimciliğin özünde sorunları fırsatlara çevirme olgusu yatıyor. Bu fırsatları değerlendirmek için bilgi, beceri veya deneyimlerin üzerine kurulmuş çözümlerin inşa edilmesi gerekir. Bu süreci hayata geçirmek için de planlı, programlı, hedef odaklı ekip çalışmasına ve güç birliklerine açık olmanız gerekiyor. Hedef odaklı uyumlu bir ekip çalışması her zaman girişimci şirketlerin başarı oranını artırıyor.
Azimli olmakla inatçılığı karıştırma, doğru anı kolla
‘Herkes girişimci olabilir fakat her konuda başarılı olmayabilir’ diyen Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, sadece para kazanmak için yola çıkanların başarılı olamayacağını düşünüyor
LİMAK Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir’e göre herkes girişimci olabilir fakat her konuda başarılı olmayabilir. ‘Özünde para kazanmak için yola çıkan değil, bir sorun veya ihtiyacı çözmek tutkusu ve becerisiyle olan başarılı olacaktır’ diyen Özdemir, ‘Girişimciler, işlerinin arkasında durmalı ve azimli olmalı. Ancak azimli olmak ile duygu odaklı inatçılık karıştırılmamalı. Girişimciler, kurdukları iş bir türlü başarıyı yakalamıyorsa, duygularından arınıp doğru zamanda vazgeçmeyi de bilmeli. Bu yaklaşımla, tüm birikimlerini tüketmeden yeni bir iş veya tamamen yeni bir iş modeliyle yeniden başlama fırsatına sahip olurlar’ uyarısında bulunuyor. İşte Özdemir’den girişimcilerin işine yarayacak öneriler…
Peki size göre bir girişimin başarılı-başarısız ölçütü nedir? Sadece ciro başarıyı ölçmek için yeterli midir?
Başarının sadece parasal getiriyle ölçülebilir bir kavram olduğuna inanmıyorum. Krizle birlikte istihdam ve değer yaratan girişimcilik akımının tüm dünyada önem kazandığını vurgulamak istiyorum. Bu bağlamda; bulunduğu ekosisteme bir değer katması; yüksek istihdam yaratma potansiyeline sahip olması; sektöründe fark yaratacak bir gelişmeye imza atması, başarılı olup olmadığının en önemli göstergeleridir.
İş modeli devamlı olsun
Sürdürülebilirlik kavramı her geçen gün daha öne çıkıyor. Sürdürülebilir bir şirket yaratmanın formülü nedir?
Başarılı bir şirket yaratmanın sırrının, sürdürülebilir bir iş modeli kurmakta saklı olduğuna inanıyorum. Sürekli gelişim odaklı bir stratejik planlama felsefesinin oluşturulması ve kısa süreli karlılık yerine uzun vadeli bir rekabet önderliğine odaklanılması gerekiyor.
Zamanında vazgeçmeyi bilmelisin
Yapılması ve kaçınılması gerekenler listesinde neler var peki?
Girişimcilerin ‘yapılması gerekenler listesinde’, iyi bir iş fikrinin yanı sıra iyi bir iş modeli kurgulamak, iyi bir ekip oluşturmak, nakit akışının öngörülebildiği güçlü bir finansal plan yapmak gelmeli… Öte yandan girişimciler, elbette işlerinin arkasında durmalı ve azimli olmalı. Ancak bu noktada azimli olmak ile duygu odaklı inatçılık karıştırılmamalı. Girişimciler, eğer kurdukları iş bir türlü başarıyı yakalamıyorsa, daha fazla devam etmeden duygularından arınıp doğru zamanda vazgeçmeyi de bilmeli. Bu yaklaşımla, tüm birikimlerini tüketmeden yeni bir iş veya tamamen yeni bir iş modeliyle yeniden başlama fırsatına sahip olurlar.
Akşamdan sabaha başarılı girişim olmaz
Sıfırdan şirket yarattı, her yıl yüzde 100 büyümeye imza attı. 3 yılda %60 pazar payına ulaşan AirTies CEO’su Çelebi, ‘Sadece risk almayın, akıllı vizyon sahibi olun’ diyor.
AIRTIES Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’yı kapsayan EMEA bölgesinde liderlik hedefi ile 2004’te ABD Silikon Vadisi’nden gelen Türk idari ve teknik bir ekip tarafından kurulan bir şirket. Bünyesinde, Silikon Vadisi’nden gelen 25 Türk mühendis bulunuyor. Sıfırdan yaratılan şirket, yeni ürünler geliştirirken, kuruluştan itibaren her yıl yüzde 100 büyüyerek, ilk üç yılda modem pazarında yüzde 60’lık pazar payı ile elde ederek liderliğe yükseldi. Bugün, AirTies’ın Türkiye pazarındaki modem sayısı 5 milyona ulaştı. CEO’luk koltuğunda ise Bülent Çelebi oturuyor. ‘Endeavor Girişimcisi’ ve aynı zamanda önetim Kurulu Üyesi olan Çelebi’den, ‘işe yarar’ tavsiyeler…
Siz nasıl başardınız?
Sürdürülebilir bir şirket olmak için hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursa olsun öncelikle yenilikçi olmak şart. İnovasyon, başarıyı sürekli kılmak için en önemli nokta. Biz, her zaman pazarın ihtiyaçlarını doğru okuduk. Yurtiçinde ve yurtdışında yakaladığımız başarının kilit noktası ‘yerelleşme’ stratejisi! Biz bugün, en önemli bölümü Anadolu’da bulunan, 2 bini aşkın bayii ile çalışıyoruz. Çalışmaktan öte, ‘Onlarla birlikte yaşıyoruz’. Bu, masa başında, raporlardan ya da istatistiklerden okuyamayacağınız bir bilgi ve deneyimdir.
Girişimci, mesai sınırlı olmamalı
Girişimciliğin kitabında ne var?
Girişimcilik, sadece cesaret, risk alma becerisi ya da yüksek özgüvene sahip olmak demek değil. Güçlü ve ‘akıllıca planlanmış’ bir vizyon demek. Girişimci, yalnızca masa başında değil, sahada da etkindir. Pazarı dinler, izler. Bunun yanında, çok çalışmak, bundan yorulmamak, güçlü bir nefese, motivasyona sahip olmak gerekiyor. 09.00-18.00 saatleri arasında, girişimci olunmaz.
Bülent Çelebi’den
Masada değil sahada çalışın. Ulaşılabilir olun.
Sektörünüzle ilgili tüm gelişmeleri takip edin.
Hata yapmaktan ve risk almaktan korkmayın.
Aylin LÖLE / Haber Kaynağı
İnternette geçirdiğiniz zamanı paraya cevirmek istermisiniz işte size fırsat her zaman
yaptığınız gibi facebook, msn, bloglar üzerinde gezineceksiniz üstüne bir de aylık 1000 tl para kazanacaksınız.
Nasıl mı?
Ayrıntılar için aşağıdaki linki tıklayınız http://ortakheyecan.com/ortakgelir/affiliates/signup.php?pid=003f71f9
Artık devir değişti arkdaşlar yeni dönem iş platformu internettir.
Dünyada 80 yıllık bir ticari mazisi bulunan, 60’dan fazla ülkede faaliyet gösteren uluslararası firmamızın bünyesinde internet tabanlı platformunu kullanarak günde bir kaç saat serbest zamanlı çalışarak ciddi kazançlara ulaşabileceğiniz iş alanımızda aşağıda belirtilen özellikte çalışma arkadaşlarına ihtiyacımız vardır.